local-stats-pixel fb-conv-api

Ko Roltons dara ar tavu veselību?293

2042 67

Ko Roltons dara ar tavu veselību?

Roltona sastāvā ir daudz un dažādas ķīmiskas vielas, garšas pastiprinātāji. Kā viens no kaitīgākajiem ir mononātrija glutamāts (sintētiska izcelsme, glutamīnskābes nātrija sāls (E-621)).

Ir veikti daudzi pētījumi, kā šis garšas pastiprinātājs ietekmē veselību, novērojama negatīva ietekme uz maņu, elpošanas, asinsrites, gremošanas orgānu sistēmu un nervu sistēmu. Kā visbiežāk minētie simptomi no šī garšas pastiprinātāja negatīvās ietekmes ir galvassāpes, neskaidra redze, astma, depresija, bronhu spazmas, sirds slimības.

No pārlieku biežas E-621 lietošanas uzturā, var ‘iedzīvoties’ Ķīniešu restorāna sindromā. Tā biežākie simptomi ir: galvassāpes, sejas apsārtums, pastiprināta svīšana, smaguma sajūta kakla/mutes rajonā. Kā arī bieži tiek novēroti krietni nopietnāki simptomi: kakla iekaisums, sāpes krūtīs, paātrināta sirdsdarbība, aizdusa. Vairumā gadījumu, vieglu šī sindroma izpausmi, netiek novēroti nopietni kaitējumi organismam. Kā viens no veidiem, mazināt iespējamo sindroma ietekmi, pirms nātrija glutamāta uzņemšanas pārtikā, ir iedzert vitamīnu B6.

Nosaukums radies, iespējams, dēļ tā, ka natrija glutamāns dabīgā veidā ir sojas pupiņās, ko bieži pasniedz ķīniešu restorānos.

Un vispār, kādēļ mums garšo roltons?

Atbilde ir pagalam vienkārša. Mūsu mēle ir tā, kas uztver visas garšas īpašības, dažādas mēles daļas uztver atšķirīgas garšas nianses: mēles gals – saldumu, sānu daļa – skābumu, bet aizmugurējā daļa – rūgtumu, taču nātrija glutamānu uztver visa mēles virspuse, līdz ar to, tiek dots lielāks kairinājums, garša šķiet pilnīgāka. Lietojot bieži uzturā E-621, zūd spēja uztvert dabīgu produktu garšas nianses. Tāpēc maziem bērniem nav ieteicams dot uzturu ar šo garšas pastiprinātāju.

2042 67 293 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 293

0/2000

Neticiet! Tā ir sabotāža! Tā ir anti-roltonu propoganda! Autor, kura firma tevi nolīga, lai tu šo izplatītu?! :D

4 2 atbildēt

Nu ko, ēdīsim tikai tikko no zemes izrautus kartupeļus un burkānus... aaa, neee, gan jau kāds izdomās, ka tur arī ir kaut kas kaitīgs. Ja tavs organisms nevar izturēt pāris ķimikālijas, tad tev nav vērts dzīvot.

2 0 atbildēt

Kāda iespēja ka es 2 stundas izriju 3 rolton pacinas un man nereali saap galva bet nu nezinu cik tur tas taisnibas

2 0 atbildēt

Atceros, ka skolā daudzi šņauca roltonu garšvielas emotion

2 0 atbildēt

Es agrāk divreiz dienā pa divām paciņām ēdu itkā neko neesmu sajutis,nekādas izmaiņās organismā.

3 1 atbildēt

Knorr ātri pagatavojamām zupiņām ir tas pats? emotion

2 0 atbildēt

kas garšīg, tas ne vienmer veselīgs.. ;D

2 0 atbildēt

kojās visi ēd roltonu un neviens pat vēl uz slimnīcu nav aizvests

2 0 atbildēt

mums garšo roltons jo viņš ir lēts

2 0 atbildēt

Vispār jau ir neprecīzi apgalvot, ka šis raksts ir par negatīvu roltona ietekmi uz veselību, ja viss, ko tu esi pieminējis, ir E621, kas, atklāti sakot, ir sastopams patiešām daudzos pārtikas produktos, tādēļ, manuprāt, nevajadzētu nonicināt tieši roltonu, jo tas nav nemaz tik ļoti ''ķīmiskāks'' par visu pārējo drazu, ko cilvēki stūķē sev iekšā un sauc par 'pārtiku.'

1 0 atbildēt

Raksts it kā par Roltonu, bet reāli ir par E621. Tā pati viela tiek lietota visur, kur vajag pastiprināt gaļas garšu - čipsi, desas, pusfabrikāti, utt. 

Tā kā raksta nosaukums ir nekorekts.

1 0 atbildēt

Tās kārpiņas ir mikro nevis makro.

makro - liels

mikro - mazs

(http://en.wikipedia.org/wiki/Macrocosm_and_microcosm)

Kā parasti, prasīšu, kur ir norādes uz resursiem? Visi zina, ka roltons ir slikts, bet vai tieši tas E621? Un vai simptomi tiešām ir tādi? Man pēc šāda raksta rodas šaubas par paša raksta ticamību, bet roltonam ticu vēl mazāk. :D Atvainojos jau iepriekš par heitošanu. emotion

2 1 atbildēt

A man POH emotion

Kas gan šajā pasaulē naw kaitīgs? emotion

1 0 atbildēt

Es mīlu rolltonus :d viņus ir viegli un ātri pagatavot un ir gārdi :D tākā esmu slinks mērkaķis es viņus turpināšu ēst ar vissu to ka man vissu laiku sāp galva, vēders un sirds! (nopietni) :D

1 0 atbildēt

Bet ko darīt, ja druvā katra minūtē ir dārga?  Glābj tikai ROLTON!

1 0 atbildēt

Bija te viens spokos kurš mēnesi no vietas taisījās roltonus ēst... vairāk par viņu neesmu dzirdējis :D

1 0 atbildēt
Nesaprotu...kaut kad spokos bija raksts par sievieti kura kādus vairāk kā 10 gadus ēd tikqi roltonus...un viņai ar veselību viss bija kartiibā un te raksts ka var rasties visādas problēmas. Tad sanaak ka ne visiem var buut taadas problēmas vai ne?
1 0 atbildēt

Stūlbums

Es tiko biju tukumā un nopirku roloton emotion

Ai pofig ēdīšu ar prieku emotion

Pareizi Dzīvot ir kaitīgi

1 0 atbildēt

Mūsdienās nekas nau veselīgs pat gaiss ir indīgs

1 0 atbildēt

Šito pa krievu kanāliem redzēju ka visām šitām zupiņām ir tās eļiņas ļoti kaitīgas (palmu eļļa).

No šīm te eļļām sāk sāpēt vēders. Taka nebrīnaties ka jums skolā sāks sāpēt vēders :D

1 0 atbildēt
« 1  2  3  4  5 »