local-stats-pixel fb-conv-api

Ko Roltons dara ar tavu veselību?293

2042 67

Ko Roltons dara ar tavu veselību?

Roltona sastāvā ir daudz un dažādas ķīmiskas vielas, garšas pastiprinātāji. Kā viens no kaitīgākajiem ir mononātrija glutamāts (sintētiska izcelsme, glutamīnskābes nātrija sāls (E-621)).

Ir veikti daudzi pētījumi, kā šis garšas pastiprinātājs ietekmē veselību, novērojama negatīva ietekme uz maņu, elpošanas, asinsrites, gremošanas orgānu sistēmu un nervu sistēmu. Kā visbiežāk minētie simptomi no šī garšas pastiprinātāja negatīvās ietekmes ir galvassāpes, neskaidra redze, astma, depresija, bronhu spazmas, sirds slimības.

No pārlieku biežas E-621 lietošanas uzturā, var ‘iedzīvoties’ Ķīniešu restorāna sindromā. Tā biežākie simptomi ir: galvassāpes, sejas apsārtums, pastiprināta svīšana, smaguma sajūta kakla/mutes rajonā. Kā arī bieži tiek novēroti krietni nopietnāki simptomi: kakla iekaisums, sāpes krūtīs, paātrināta sirdsdarbība, aizdusa. Vairumā gadījumu, vieglu šī sindroma izpausmi, netiek novēroti nopietni kaitējumi organismam. Kā viens no veidiem, mazināt iespējamo sindroma ietekmi, pirms nātrija glutamāta uzņemšanas pārtikā, ir iedzert vitamīnu B6.

Nosaukums radies, iespējams, dēļ tā, ka natrija glutamāns dabīgā veidā ir sojas pupiņās, ko bieži pasniedz ķīniešu restorānos.

Un vispār, kādēļ mums garšo roltons?

Atbilde ir pagalam vienkārša. Mūsu mēle ir tā, kas uztver visas garšas īpašības, dažādas mēles daļas uztver atšķirīgas garšas nianses: mēles gals – saldumu, sānu daļa – skābumu, bet aizmugurējā daļa – rūgtumu, taču nātrija glutamānu uztver visa mēles virspuse, līdz ar to, tiek dots lielāks kairinājums, garša šķiet pilnīgāka. Lietojot bieži uzturā E-621, zūd spēja uztvert dabīgu produktu garšas nianses. Tāpēc maziem bērniem nav ieteicams dot uzturu ar šo garšas pastiprinātāju.

2042 67 293 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 293

0/2000

Mīlu roltonus emotion emotion

0 0 atbildēt

nu, es tā pat tāda neēdu, un domāju ka arī neēdīšu.

0 0 atbildēt

nemaz nezināju, ka asinīm krāsu piedod vitamīni, visu laiku biju dziļi pārliecināts, ka pie vainas ir sarkano asins ķermenīšu jeb eritrocītu daudzums. emotion

0 0 atbildēt

Un tgd uzraksta kāds rakstu par coca-colu ka ta ari ir slikta ;]

0 0 atbildēt

nu tas pats jau ar kolu. sieru, desu utt tapat mes visi atrak vai velak noliksim kjeli.

0 0 atbildēt

nu .. ironiski , bet izlasīju virsrakstu un atcerējos ka ejot mājās no skolas nopirku roltonus xD ! 

0 0 atbildēt

nez, man liekas, ka viņi nemaz nav garšīgi...vnk viņus var ātri uztaisīt.

0 0 atbildēt

es vakar ēdu xD 

0 0 atbildēt

0-200e ir dabiigs produkts.

200-500 ir mazliet kaitiigs.

500-... ir indiigs.

0 0 atbildēt

da nu tapat njamma:))

0 0 atbildēt
MrT avatarsMrT

once rolton allways rolton!

0 0 atbildēt

Nevienā mirklī netiku minējusi, ka desa  ir veselīga.

0 0 atbildēt

par to svīšsanu naktīs un redzi man bija  ;// ble pietiek vinus ēst ;D

0 0 atbildēt

Agrāk varēju ēst, tagad pretīgi paliek no tām garšvielām.

0 0 atbildēt

a man gan knor razhojums labak :D

0 0 atbildēt

vispār nesaprotu, kapēc cilvēki tos ēd, pa 3 roltonu paciņām sanāk tirgū kilograms kartupeļu vai veikalā makaronu paka 500gr. :) 

0 0 atbildēt

Vajadzēttu jau Tev arī zināt, ka 1) ja cilvēkam puslīdz ok ar ienākumiem, viņš nerij 24/7 rolltonus, tikai tāpēc,ka slinkums ko uztaisīt. Rolltons nav pamata uzturs, bet tikai, lai nosistu izsalkumu uz kādu brīdi. 2) cilvēkam ir arteriālās un venozās asinis, arteriālās - spilgti sarkanas, venozās - timši sarkanas. Vai Tu zini, kurus asinsvadus Tu sev pāršņikāji.

P.S. Nav ne vainas laiku pa laikam uzēst roltonu, ja apstākļi vai finanses spiež.

0 0 atbildēt

Tā nu tas ir, mēs ēdam, pīpējam, lietojam alkoholu, bet par savu veselību nedomājam līdz tam brīdim, kad ārsts mums pateiks, ka mums ir lielas problēmas ar savu veselību. Personīgi esmu to pieredzējis!

0 0 atbildēt

Kurš ir ēdis sausu rolton?

Tad garšvielas var pielikt minimāli emotion emotion

0 0 atbildēt

pa retam jau var. intresanti kurš viņus rij katru dienu?

0 0 atbildēt
« 3  4  5  6  7 »