local-stats-pixel fb-conv-api

Scandinavian Star - savtīguma upuris2

Kam interesē šādi raksti, tad lūdzu!

Policija jau zināja noziedzinieka balsi, gaitu un pat seju. Viņa notveršana bija vairs tikai laika jautājums. Dienu pirms prāmja Scandinavian Star atiešanas no Oslo regurāljā reisā uz Frederikshavnu Ziemeļjitlandē (Dānijā), kāds svešinieks pazvanījis Norvēģijas policijai: "Paredzu lielas liesmas, debesaugstumā." Policists protokolā atzīmējis, ka darīšana, droši vien, ar kādu jukušo - kā jua tas arī iepriekš itin bieži noticis.

Naktī uz 1990. gada 7. aprīli prāmī Scandinavian Star izcēlās ugunsgrēks. Cilvēki sadega savās automašīnās, nosmaka dūmos, bērni panikā tika sabradāti līdz nāvei. Pa klāju steidzās kāds vīrietis, kas viens no pirmajiem pa virvju pāpnēm ierāpās glābšanas laivā. "Tas ir tas vīrietis, kas aizdedzināja kuģi!" vēlāk skanēja aculiecinieku vienprātīga liecība.

Uz prāmja Scandinavian Star ugunsgrēkā bojā gāja 186 cilvēki, 321 tika izglābts. Izmeklēšanas gaitā apstirpinājās, ka tas bijis piromāna (cilvēka, kam piemīt nepārvarama dedzināšanas tieksme - piromānija) roku darbs. Tehniskās ekspertīzes dati liecina, ka aizdedzināšana notikusi vismaz trīs vietās. No tiesas materiāliem redzams, ka noziedzinieks zinājis kuģa vājākās vietas, jo divas aizdedzināšanas vietas bijušas tieši kāpņu tuvumā. Pa tām uguns ātri izplatījies uz visiem kuģa klājiem.

Kas tā par slimīgu fantāziju, kas dzinusi šo vīrieti riskēt ar savu dzīvību? Kāda dziņa likusi viņam iepriekš paziņot policijai par iespējamo negadījumu?

Tādas rīcības pamatā varētu būt divi faktori, kas novēroti šadiem cilvēkiem: izteikta seksuālā dziņa un slimīga tieksme pēc slavas. Dažus cilvēkus ugunsgrēks uzbudina - vērojot liesmasviņi gūst seksuālu baudu. Daudzi dedzinātāji ugunsgrēka laikā pat atkailinās, lai tādējādi pilnīgāk apmierinātu savas tieksmes.

356. gadā p. m. ē. kāds Efesas iedzīvotājs Hērostrats aizdedzinājis Artemīdas templi, ko uzskatīja par vienu no septiņiem pasaules brīnumiem. Rīcības motīvs - aizdedzinot templi, viņš cerēja kļūt slavens un "iededzināt" savu vārdu vēsturē. Taču upuru lielais skaits uz Scandinavian Star nesaistījās tikai ar piromāna darbību. Dāņu tiesas inspektors F. T. Jensosn, kas vēlāk izpētīja Zviedrijā Lisekilas ostā stāvošo Scandinavian Star. ļoti kritiski izteicās par prāmja sagatavotību ugunsnemlaimei. Aculiecinieki apliecinājuši, ka dažās kuģa sekcijās nav sākusi darboties ugunsdzēsības signalizācija. Traģēdijas apmērus ietekmēja arī tas, ka apkalpe bija sastādīta no portugāļu un filipīniešu jūrniekiem, kas nezināja ne dāņu, ne norvēģu valodu. Tas liedza dot nepieciešamos norādījumus pasažieriem. Kārtībā nav bijušas arī vairākas glābšanas laivas.

Kapteiņa rīcībā bijis vērojams zināms apmulsums, viņš kuģi atstājis tūlīt pēc pasažieru un apkalpes locekļu avakuācijas, nepārliecinoties, vai liesmojošajos kuģa nodalījumos vēl neatrodas cilvēki. Kapteinis gan liecinājis, ka uguns straujās izplatības dēļ ne viņam, ne apkalpei nebija iespējams palikt uz kuģa un ka viņš devies prom ar beidzamo laivu. Kapteinis Larsens atgriezies uz kuģa pēc pāris stundām, kad ugunsgrēku uz Scandinavian Star daļēji bija apdzēsuši no Zviedrijas ieradušies ugunsdzēsēji.

1971. gadā Francijā būvētais un Bahamu salās reģistrētais Scandinavian Star ilgu laiku kursējis starp Floridu un Bahamu salām. Gandrīz 20 gadus veco prāmi savā īpašumā ieguva Dānijas DaNo-Linejen. Arī pēc īpašnieku maiņas kuģis palika zem "lētā karoga". Tas gan nav nekāds brīnums, jo viens no ietekmīgākajiem DaNo-Linjen kompanjoniem Henriks Johansens bija pazīstams kā rūdīts kuģu un apdrošināšanas spekulants. Skopā dāņa kuģa apkalpi sastādīja kāda Honkongas aģentūra ar vienu domu: "galvenais, lai būtu lēti". Pats par sevi saprotams, ka kuģa apkalpe neprata ne norvēģu, ne dāņu valodu. Arī apkalpes angļu valodas prasme bijusi vāja. Kukshāfenē (Vācijā) bijušo izpriecu braucienu kuģi uz ātru roku pārveidoja par "Dānijas kritērijiem" atbilstošu ceļojumu prāmi. Tas nozīmēja, ka uz kuģa novietoja neskaitāmus spēļu automātus, iekārtoja tax-free (angļu val. nozīmē "atbrīvots no nodokļu maksāšanas") veikalus un bārus. Lai kuģa pakaļgalā būtu vairāk vietas, pārvietoja ugunsdrošo starpsienu, kas domāta, lai ugunsgrēka laikā ierobežotu uguns izplatīšanos. No obligātajām 16 ugunsdrošajām durvīm atstātas tikai deviņas!

Pārbūves darbi vēl nebija pabeikti, kad Scandinavian Star jau devās pirmajā reisā no Frederikshavnas uz Oslo. Ugunsgrēka naktī prāmis veica sesto reisu jaunajā līnijā. Kuģa kapteinis, 56 gadus vecais norvēģis Hugo Larsens, tiesā liecināja, ka pirms kuģošanas uzsākšanas starp Frederikshavnu un Oslo uz prāmja nav notikušas ugunsdzēsības apmācības - tās bija paredzētas tikai 8. aprīlī, t.i., nākošajā dienā pēc ugunsgrēka. Nav nekāds brīnums, ka kuģa internacionālā apkalpe traģiskajā naktī nav tikusi galā ar saviem pienākumiem.

Neviens no glābējiem nevarēja pateikt, cik daudz cilvēku pazuduši bez vēsts, jo kuģa vadība nespēja uzrādīt kārtīgu pasažieru sarakstu. Arī bērni, kam vēl nebija septiņi gadi, un tāpēc tiem bija tiesības braukt par brīvu, nekur nebija reģistrēti.

Ja dzenas tikai pēc naudas, tad uzņēmēju lozungs "Klients ir karalis" skan liekulīgi. Būtu godīgi atzīt, ka klients nav karalis, bet gan līdzeklis uzņēmēju kabatu pildīšanai.

Ja interesē vēl šādi raksti:

http://spoki.tvnet.lv/vesture/Sausmu-nakts-luksusvilciena/691200">http://spoki.tvnet.lv/vesture/Sausmu-nakts-luksusvilciena/691200

http://spoki.tvnet.lv/vesture/Par-ko-vaditajs-vispar-domaja-uz-to/691106">http://spoki.tvnet.lv/vesture/Par-ko-vaditajs-vispar-domaja-uz-to/691106

http://spoki.tvnet.lv/vesture/Drupas-satriektais-mits/690804">http://spoki.tvnet.lv/vesture/Drupas-satriektais-mits/690804

http://spoki.tvnet.lv/vesture/Vai-zinajat-par-Lusitania/689201">http://spoki.tvnet.lv/vesture/Vai-zinajat-par-Lusitania/689201

http://spoki.tvnet.lv/vesture/Kuga-Queen-Elizabeth-bojaeja/689315">http://spoki.tvnet.lv/vesture/Kuga-Queen-Elizabeth-bojaeja/689315

http://spoki.tvnet.lv/vesture/Kas-Bija-sis-Lidojosu-valu-gadsimts/689059">http://spoki.tvnet.lv/vesture/Kas-Bija-sis-Lidojosu-valu-gadsimts/689059

86 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

Paldies, interesē emotion

2 0 atbildēt

Bēdīgi!

1 0 atbildēt