local-stats-pixel fb-conv-api

Vai Latvijai vajag atjaunot obligāto militāro dienestu??82

295 4

Pēc jaunākajām ziņām Lietuva šoruden atjaunos obligāto militāro dienestu(OMD) un pievienosies tām nedaudzajām eiropas valstīm kuras ir vel saglabājušas gan OMD, gan profesionālo armiju. Tā pat kā Igaunijai, Somijai, Dānijai un Norvēģijai Lietuvai būs jauktā armija.

Beidzoties Aukstajama karam un sabrūkot Padomju Savienībai 1991.gadā Eiropas valstīs izzuda nepieciešamība uzturēt lielas armijas un daudzas Eiropas valstis atteicās no obligātā militārā dienesta, tostarp Francija 1996.gadā un Vācija 2011.gadā.

Pēc Ukrainas krīzes un radikālo islāmistu uznācieniem uz eiropas skatuves, ir atkal raisijušās diskusijas par to vai Latvijai vajadzētu atjaunot OMD.

Pirms 10 gadiem pēc AM pētijuma kur 80% iedzīvotāju izteica vēlmi atteikties no OMD un pāriet uz profesionālo dienestu. Bet pēc jaunākajām aptaujām 45% vēlētos atgreizties atpakaļ pie OMD.

Vai Latvijai un mums pašiem to vajaga? Vai ar profesionālo armiju un zemessardzi nepietiek?

Latvijai vajadzētu atjaunot OMD, jo ilūzija par to ka karš eiropā nebūs ir izgaisis un zvaigznes sola, ka pie ilgstoša miera neatgriezīsim.

Bet ne tagad. Šajā brīdī vajaga stiprināt armiju un zemesardzi, palielinot atalgojumu , modernākus aprīkojumus, iepirkt jaunus un madernus prettanku un pretgaisa raķetes, modernizēt lidostas un kara ostas. Ar vienu vārdu sakot izdarīt mājas darbus, lai konflikta gadijumā sabiedrotie varētu veiksmīgi un pats galvenasi ātri ierasties Latvijā. Latvijai nav ne moderna gaisa spēki ne kārtīga flote, bet sauzemes spēki (kājnieki) ir profesionāli savās jomās.

Protams , īstā karagadijumā Latvija nespētu noturēties ,kā Ukraina , bet mums to nemaz nevajaga. Mūsu armija ir domāta specuzdevumiem un partizāna tipa karam, un mums ir jānoturas tik ilgi līdz eiropas armija un NATO ieradīsies.

Ir daudz runāts par to vai NATO ieradīsies vai pametīs mūs, bet visticamāk ,ka mūs glābs, ne jau tikai Latviju , bet visu baltiju , jo ja to nedarīs tad NATO ir beigas. Un kā zināms ASV to nemaz negrib.

Ukraina izvēlēlējas neitralitāti un drošibas garantijas dēļ atteicās no saviem kodolieročiem , ko tagad daudzi ukraiņi jau nožēlo. Par laimi mūsu politiķi nestiepa gumiju garumā un pēc garām pārunām un reformām iestājās gan ES , gan NATO .

Ukrainas karš un Krievijas agresija parādija to ,ka eiropa vairs nav droši'ba un kaut kas ir jādara lietas labā. Lietuvieši atjauno OMD, ES taisās izveidot sen aizmirsto plānu - vienotu armiju(faktiski jau ir vienota armija), bet katrai dalībvalstij atliek modernizēt armiju .

iemesli kapēc mums nevajag tagad atjaunot OMD:

1) Ar šo finansējumu, kas pagaidām ir AM nepietiks ,lai atjaunotu OMD, uzturētu armiju un zemessardzi

2) Jaunsardze un zemessardze pilnvērtīgi pilda OMD funkcijas, tikai vajaga popularizēt un cilvēki būs, daudzi bērni no mazajām pagastu ciemiem labprāt dodas uz jaunsardzi.

3) Ir risks ,ka apmācot cilvēkus viņi biežāk problēmu risināšanā izmantos ieročus un vardarbība pieaugs.

4)Brīvprātīgi pieteicies jaunietis ir uzticamāks, nekā iesauktais, un vel tad būs tos iesauktos jāmeklē un jātiesājas, ja izvairīsies no dienesta. Tas ir bezjēdzīgi.

5) Jebkurš virsnieks karos ar 50 profesionāliem kareivijem, nekā ar 200 brīvprātīgajiem, kuriem nav ne disciplīnas, ne lielā sajēga karošanā un fiziskā un psiholoģiskā sagatavotība.

Un kā jūs domājat?Vajaga atjaunot vai nē ? Kādi ir viedokļi?

295 4 82 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 82

0/2000

Es aizgaju armija kad OD bija,brivpratigi,un tad Latvijas valsts nebija spejiga apgadat karavirus ar edienu ,apgerbu u.t.t.,ja dabuju AKMSR jaunu,un viss,virsnieki izpardeva armijas dalas,gjedovshchina,super,ko vel ka jauns chalis vareju sapnjot,pirms tam stavejusham uz barikadem,uzticet zemessardzei,hell no,atceros kad visadiem *****iem deva kalashus un tie sadzerushies puljija pa labi un kreisi,debilie pensionari,ne tiikai,uz priekshu daugava,es par profesionalu armiju,izshaut zemenjsargus,nezinu par jaunsargiem.

1 0 atbildēt

Prieks ,ka kāds domā līdzīgi. 

1 0 atbildēt

ta var padomati ka tur vispaaraakie dzheki straadaa, pff... vismaz vienam butu ****ec, pec tam jau pofigs emotion gan jau kkaa aizmuktu. Pa galvu parasti dabuu tie kas daudz runaa pirms kaushanaas, vai vicinas ar savaam pleznaam. Tie kas molcha visu dara tie reti kad dabu trukties, bet pirms pashi dabuu ir jau pamanijushiem pariiti atsleegt.

1 0 atbildēt

paldies emotion

1 0 atbildēt

Uzskatu ka 18 gadīgie jāiziet kaut apmācību kaut vai 9 mēnešu kas ir līdzīga kā iet uz darbu sešos tev sākas rīts un vakarā dari ko vēlies, sestdienas, svētdienas brīvas. Varu nojaust, ka daudziem ir uzskats ka būs ģedevšina vai kas cits bet to veido krievi savās armījas , kur notiek brutāla pazemošana, bet Latvija nav dzirdēts kas būtu tāda lieta, jo katrs nāktu ar domu  pildīt dienestu a ne staigāt un pazemot citus.  Lai pēc tam iestājas zemessardzēs vai kur citur...

1 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt

es tikai par Obligato iesaukumu savad visadi mudaki parnems LVemotion

1 1 atbildēt

1) Pirmkārt nomierinieties un atslābstiet. Kāds karš? Ar ko? Ar krieviju? Es viņu vairs ar lielo burtu nerakstu... emotion

Krievija ir izgāzusies kā veca sēta. Viss teātris, kas notiek Ukrainā nav domāts "mums". Visa Krievijas "blatošana" ir tikai tukša māžošanās. Lai karotu ir vajadzīga spēcīga EKONOMIKA un vienoti POLITISKI mērķi, kas sagremojami "pelēkajai massai". Nekā no augstāk minētā tur vairs nav... Krievija tuvākos gadu desmitus būs "izgāztuve"- diemžēl uz mūsu robežas. Karot mums nāksies tikai ar sekām, ko izraisīs šīs sprāgoņas pūšana. Tā būs kriminogēnās lavīnas un ļoooti tumšas ēnu ekonomikas iespiešanās visā postpadomju telpā... Tāpēc visdrīzāk ir jāstiprina policija un drošības struktūras.

2)  Obligātais dienests ir absolūti bezjēdzīgs pasākums. Nebūs nekādas atšķirības vai kara gaļasmašīnā iemetīs 1kg vai 2kg lielgabalu gaļas-vienkārši nedaudz ilgāk jāmaļ...

3) Jāstiprina un jāreformē ZEMESSARDZE (jebkurā gadījumā). Jāmaina likumdošana, lai cilvēkiem un viņu darba devējiem būtu maksimāli izdevīgi dienēt ārrindas zemessardzē, jāpaceļ kompensācijas, sociālās garantijas, jāpalielina apmaksāto apmācību dienu daudzums (no 1 mēneša uz vismaz 3 mēnešiem gadā).

 

Vārdu sakot- nomierinaties. Kas ir spējīgs uz ko vairāk, kā sprediķot "spokos" - jau pirmdien ejat uz tuvāko ZS bataljonu un iesniedzat dokumentus!!!

http://www.zs.mil.lv/Dienests%20Zemessardze/Uznemsanas%20prasibas.aspx

1 3 atbildēt
« 1  2  3 »