local-stats-pixel fb-conv-api

Vai Latvijai vajag atjaunot obligāto militāro dienestu??82

295 4

Pēc jaunākajām ziņām Lietuva šoruden atjaunos obligāto militāro dienestu(OMD) un pievienosies tām nedaudzajām eiropas valstīm kuras ir vel saglabājušas gan OMD, gan profesionālo armiju. Tā pat kā Igaunijai, Somijai, Dānijai un Norvēģijai Lietuvai būs jauktā armija.

Beidzoties Aukstajama karam un sabrūkot Padomju Savienībai 1991.gadā Eiropas valstīs izzuda nepieciešamība uzturēt lielas armijas un daudzas Eiropas valstis atteicās no obligātā militārā dienesta, tostarp Francija 1996.gadā un Vācija 2011.gadā.

Pēc Ukrainas krīzes un radikālo islāmistu uznācieniem uz eiropas skatuves, ir atkal raisijušās diskusijas par to vai Latvijai vajadzētu atjaunot OMD.

Pirms 10 gadiem pēc AM pētijuma kur 80% iedzīvotāju izteica vēlmi atteikties no OMD un pāriet uz profesionālo dienestu. Bet pēc jaunākajām aptaujām 45% vēlētos atgreizties atpakaļ pie OMD.

Vai Latvijai un mums pašiem to vajaga? Vai ar profesionālo armiju un zemessardzi nepietiek?

Latvijai vajadzētu atjaunot OMD, jo ilūzija par to ka karš eiropā nebūs ir izgaisis un zvaigznes sola, ka pie ilgstoša miera neatgriezīsim.

Bet ne tagad. Šajā brīdī vajaga stiprināt armiju un zemesardzi, palielinot atalgojumu , modernākus aprīkojumus, iepirkt jaunus un madernus prettanku un pretgaisa raķetes, modernizēt lidostas un kara ostas. Ar vienu vārdu sakot izdarīt mājas darbus, lai konflikta gadijumā sabiedrotie varētu veiksmīgi un pats galvenasi ātri ierasties Latvijā. Latvijai nav ne moderna gaisa spēki ne kārtīga flote, bet sauzemes spēki (kājnieki) ir profesionāli savās jomās.

Protams , īstā karagadijumā Latvija nespētu noturēties ,kā Ukraina , bet mums to nemaz nevajaga. Mūsu armija ir domāta specuzdevumiem un partizāna tipa karam, un mums ir jānoturas tik ilgi līdz eiropas armija un NATO ieradīsies.

Ir daudz runāts par to vai NATO ieradīsies vai pametīs mūs, bet visticamāk ,ka mūs glābs, ne jau tikai Latviju , bet visu baltiju , jo ja to nedarīs tad NATO ir beigas. Un kā zināms ASV to nemaz negrib.

Ukraina izvēlēlējas neitralitāti un drošibas garantijas dēļ atteicās no saviem kodolieročiem , ko tagad daudzi ukraiņi jau nožēlo. Par laimi mūsu politiķi nestiepa gumiju garumā un pēc garām pārunām un reformām iestājās gan ES , gan NATO .

Ukrainas karš un Krievijas agresija parādija to ,ka eiropa vairs nav droši'ba un kaut kas ir jādara lietas labā. Lietuvieši atjauno OMD, ES taisās izveidot sen aizmirsto plānu - vienotu armiju(faktiski jau ir vienota armija), bet katrai dalībvalstij atliek modernizēt armiju .

iemesli kapēc mums nevajag tagad atjaunot OMD:

1) Ar šo finansējumu, kas pagaidām ir AM nepietiks ,lai atjaunotu OMD, uzturētu armiju un zemessardzi

2) Jaunsardze un zemessardze pilnvērtīgi pilda OMD funkcijas, tikai vajaga popularizēt un cilvēki būs, daudzi bērni no mazajām pagastu ciemiem labprāt dodas uz jaunsardzi.

3) Ir risks ,ka apmācot cilvēkus viņi biežāk problēmu risināšanā izmantos ieročus un vardarbība pieaugs.

4)Brīvprātīgi pieteicies jaunietis ir uzticamāks, nekā iesauktais, un vel tad būs tos iesauktos jāmeklē un jātiesājas, ja izvairīsies no dienesta. Tas ir bezjēdzīgi.

5) Jebkurš virsnieks karos ar 50 profesionāliem kareivijem, nekā ar 200 brīvprātīgajiem, kuriem nav ne disciplīnas, ne lielā sajēga karošanā un fiziskā un psiholoģiskā sagatavotība.

Un kā jūs domājat?Vajaga atjaunot vai nē ? Kādi ir viedokļi?

295 4 82 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 82

0/2000

Īstenībā teiktajam piekrītu daudzos aspektos, jo obligātais miltārais dienests sevi neattaisnos, neatpelnīs ,ko gan dos 1000 čābīgi dresētu dunduku, tik vien kā lielgabalgaļu,bet mazāka grupa ,labi apmācīta, porfesionāla materiāla būtu daudz vērtīgāks ieguldījums.

Tas kapitāli pakāstu dzīves plānus, kaut kāds dzīves posms tiktu notērēts pilnīgi nederīgi.

Trešais punkts gan nelīmējas, vardarbība ir un būs.

2 0 atbildēt

Laika,dzīvību un līdzekļu izšķiešana, ja kāds nāks virsū tad arī atnāks, un nekādi 9000 strēlnieku viņus neapturēs emotion

4 2 atbildēt
Es pirms obligata dienesta jau busu prom no lv, fuk dat im done emotion
2 0 atbildēt

Iesaku noskatīties pēdējo LTV interviju ar Igaunijas Prezidentu - viņš tur visu saprotami saliek pa vietām - kāpēc un kādai jābūt armijai.

2 0 atbildēt

Ja godīgi, esmu par...

Nerunāju par visiem, bet Jums jāatzīst,ka ir ļoti daudz eksemplāru (puišeļu), kuriem  armija tiešām būtu vajadzīga... reizēm pārņem saj;uta ka apkārt vieni vienīgi sapļaki. Un vēlreiz - es nerunāju par visiem.

Kā mans tētis saka - armija pataisa zēnus par vīriem!

1 0 atbildēt

Varbūt tāpēc ,ka ir dažas vietas kur praktiski neko nedara, bet ir arī tādas vietas kur viss pēc plāna un vel vairāk liek darīt. Un tev paveicās.

1 0 atbildēt
nezinu vai vajadzētu OMD, bet es jau pirms pusgada izlēmu, ka pēc skolas iestāšos armijā. Ja pat būtu OMD, tad es ar prieku aizstāvētu savu valsti. Ak... ko es murgoju. emotion Drošvien piemīstu ta4ku, bet ko tur daudz
1 0 atbildēt

👍

1 0 atbildēt

Uzskatu ka 18 gadīgie jāiziet kaut apmācību kaut vai 9 mēnešu kas ir līdzīga kā iet uz darbu sešos tev sākas rīts un vakarā dari ko vēlies, sestdienas, svētdienas brīvas. Varu nojaust, ka daudziem ir uzskats ka būs ģedevšina vai kas cits bet to veido krievi savās armījas , kur notiek brutāla pazemošana, bet Latvija nav dzirdēts kas būtu tāda lieta, jo katrs nāktu ar domu  pildīt dienestu a ne staigāt un pazemot citus.  Lai pēc tam iestājas zemessardzēs vai kur citur...

1 0 atbildēt

paldies emotion

1 0 atbildēt

ta var padomati ka tur vispaaraakie dzheki straadaa, pff... vismaz vienam butu ****ec, pec tam jau pofigs emotion gan jau kkaa aizmuktu. Pa galvu parasti dabuu tie kas daudz runaa pirms kaushanaas, vai vicinas ar savaam pleznaam. Tie kas molcha visu dara tie reti kad dabu trukties, bet pirms pashi dabuu ir jau pamanijushiem pariiti atsleegt.

1 0 atbildēt

Prieks ,ka kāds domā līdzīgi. 

1 0 atbildēt

Es domaju ka daudzi kam butu jaiet OMD izbrauktu no valsts, jo netaisas ne suda celt savu pakalu sis valsts laba, te pietiekami salaists griste.Ne mums pensija pec ilgiem darba gadiem bus, ne atbalsts gimenem.(Es butu to starpa kas izbrauktuemotion )

1 0 atbildēt

mesls ir tas kas valstviiriem pakalas piesedz nevis doma ar savu galvu un aizstav savu tautu, armija neviens nelaus tev domat ar savu galvu, pateiks ej pretim lodei un iesi, nevienam nekrata ka tevi noshaus ka traku suni.

1 0 atbildēt

Man vēl liekas ka visi kas te raksta ka ir jaunsardze tad viņi nezin ka kara gadījumā viņus neiesauks un man liekas kas to raksta nav gājuši jaunsardzē

1 0 atbildēt

Pilnībā piekrītu. emotion

1 0 atbildēt
Latvija ir maza valsts blakus tādam lielam agresoram. Es domāju, ka tas tuvākajā, iespējamā laikā ir jārealizē.
1 0 atbildēt

Tad tu būsi lielgabalu gaļa. Ar brīvprātīgajiem nav karošana. Lai kaut cik karotu ir jāapmāca un to pat grūti izdarīt gada laikā kur nu vel dažu dienu.Iemācīt šaut jau var, bet galvenais tak ir izdzīvošana un likt ienaidniekam mirt.

1 0 atbildēt

Latvijā NAV obligātais militārais dienests. Un tas parasti notiek izlozes kārtā un kādi pāris simtiem, jauniešu nosūta vēstuli  un ja neierodas ierosina kriminālietu. Bet Latvijā tā vairs jau nav 10 gadus.

1 0 atbildēt

Man ir aizdomas ka no 45% kas nobalsoja par liela daļa ir tādi kuriem tas vairs nespīd varbūt arī dažš labs jaunietis bet pārējie 55% ir lielākoties vecāki , pusaudži un cilvēki kas saprot ka par to nebūs tik daudz naudas citām sfērām jo tā ir dārga padarīšana.(nauda tā pat visur trūkst)

1 0 atbildēt
« 1  2  3 »