local-stats-pixel fb-conv-api

Žužaks1

Gājieni - strausi, zirgi

Gājieni - piekūni

Gājieni - dāmas

Piekūni ir visneparastākā figūra spēlē žužaks, kaut kādu analoģiju ar šaha spēles figūru ir grūti atrast, ja neskaita torni, kura gājienu atgādina piekūna figūra žužakā, bet ar piekūnu ir iespējams vienlaicīgi paņemt līdz pat trīs pretenieka figūrām no spēles dēļa un piekūna figūra nav kustināma, ja tai blakus atrodas pretenieka figūra.

Piekūna figūra nevar pārlekt ne savas, ne pretenieka figūras un ja pretenieks ir nolicis blakus piekūnam savu figūru, tad piekūna figūra spēlē žužaks nav kustināma, līdz pretenieks blakus piekūna esošo figūru nav pārvietojis vai spēlētājs, kurš vēlas atbrīvot savu piekūna figūru gājienam nav to paņēmis nost no spēles dēļa, izmantojot citu spēles figūru. Ja kaut viena pretenieka figūra atrodas piekūna figūrai pa labi uz augšu, uz augšu, uz augšu pa kreisi, pa kreisi, pa kreisi uz leju, uz leju, uz leju pa labi vai labi, tad piekūna figūra nav kustināma. Pirmajās divās ilustrācijās vari aplūkot pāris manis izveidotu piemēru, kā tiek bloķēts piekūna gājiens.

Pats piekūna gājiens ne ar ko īpaši neatšķiras no torņa gājiena šahā. Viecot gājienu uz augšu, uz apakšu, pa labi vai pa kreisi līdz savai figūrai piekūna ceļā vai spēles dēļa malai. Gājiena lauciņu skaits piekūna figūrai nekādi netiek ierobežots. Ja izdarot gājienu, piekūna figūra tiek novietota blakus pretenieka figūrai, kura var atrasties piekūna figūras ceļa virzienā pa diognāli vai tam priekšā, tad šī pretenieka figūra ir obligāti jānoņem no spēles dēļa un jāpievieno sevis savāktajai pretenieka figūru kopai.

Ja neskaita apdraudētā lauciņa situāciju, kuru aprakstīju trešajā rakstā, tad piekūns ir vienīgā figūra, kura ņemot pretenieka figūru nav jānovieto pretenieka figūras vietā, lai to pievienotu sevis savāktajai pretenieku figūru kopai. Ja ar piekūnu vēlies ņemt pretenieka figūru vai figūras, piekūna figūra ir novietojama tai vai tām priekšā un visas pretenieka figūras, kuras atrodas blakus piekūna figūrai ir noņemamas no spēles dēļa un ir pievienojamas sevis savāktajai pretenieku figūru kopai. Ar peikūnu ir paņemamas vien no vienas līdz trīs pretenieka figūrām, jo piekūna figūru, lai ņemtu pretenieka figūras ir pievirzāma, līdz pirmajai pretenieka figūrai, kura var atrasties piekūna gājiena ceļā vai blakus tam pa diognāli, kas nosaka to, ka ar piekūnu nav paņemamas vairāk kā trīs pretenieka figūras. Pēdējā ilustrācijā vari aplūkot manis izveidoto improvizāciju, kādos gadījumos var tikt ņemamas pretenieka figūras ar piekūnu.

Ja pretinieka karalis vai dāma neatrodas tieši blakus piekūna figūrai, tad ceļā esošajam karalim vai dāmai ir attiecīgi pieteikts šahs vai gardē dāmai. Tas pats arī attiecas uz lauciņiem, kuri atrodas pa diognāli no piekūna iespējamā gājiena pēdējā lauciņa, ja uz tiem atrodas karalis vai dāma, tad tas tiek uzskatīts par šahu karalim vai gardē dāmai.

lasi, vērtē, komentē emotion

6 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

 emotion 

0 0 atbildēt