local-stats-pixel fb-conv-api

Visu cietumnieku sapnis - Bastoju sala40

671 1

Norvēģija vienmēr ir bijusi slavena ar savu humāno cietuma sistēmu. Tajā vēlētos nokļūt jebkurš pasaules ieslodzītais, tas ir Bastoju salas cietums (Bastøy Prison). Tas ir kā debesu cietoksnis starp visiem šobrīd esošajiem cietumiem, viens no komfortablākajiem cietumiem pasaulē. Saskaņā ar lojalitātes pakāpi, vien Venecuēlas cietums pilsētā San Antonio var konkurēt ar šo. Sala ir apmēram 2.6 kvadrātkilometrus liela. Papildus cietuma funkcijām uz salas ir arī veikals, bibliotēka, baznīca, skola, veselības aprūpes centrs un viss cits nepieciešamais.

Cietums atrodas vien stundas braucienā no Oslo. Šī sala ir patiesi skaista, un sasniedzama vien ar ūdens transportu. Ir vairākas pludmales, kuras aprīkotas ar tenisa kortiem un saunu. Šī ieslodzījuma vieta var uzņemt līdz 115 notiesātos. Viena lieta, kas nekad nav bijusi un nebūs šajās cietuma teritorijās, ir dzeloņstiepļu nožogojumi ap teritoriju, sargi ar šaujamieročiem un sargsuņi, pat neskatoties uz to, ka tajā vietā uzturas īpaši bīstami noziedzinieki kā narkodīleri, izvarotāji un slepkavas. Neskatoties uz to, ka soda izciešanas laiks ir kā paradīze zemes virsū, katram ieslodzītajam ir jāstrādā. Uz salas ir saimniecība, kurā ieslodzītie strādā - aitas, govis, zirgi, vistas, truši, kā arī kartupeļu un citu dārzeņu lauki. Katru dienu viņi strādā no 8:30 - 15:30, saņemot par to algu - 10 dolārus dienā, kurus viņi var iztērēt pēc vajadzības vietējā veikalā. Ar pusdienām gan nodrošina cietuma pavārs ikvienu, kā ieslodzītos, tā apsargus.

Ieslodzītie dzīvo kotedžās, vienā kotedžā 8 cilvēki un katram sava istaba. Brīvajā laikā ieslodzītie var jāt ar zirgiem, sauļoties, makšķerēt, spēlēt tenisu vai tusēt saunā.

Cietuma mērķis gan neesot aizvainot un pazemot labos Norvēģijas pilsoņus, kuri turp nokļuvuši, bet gan lutināt un mainīt viņu dzīves veidu uz labāku. Dzīvot saskaņā ar harmoniju, strādājot un dzīvojot svaigā gaisā un "brīvībā" . Ļaut viņiem normāli atgriezties sabiedrībā pēc sava termiņa beigām, ieraugot jaunus apvāršņus, un skatīties uz dzīvi citām acīm.

Lai cik dīvaini tas neliktos, bet šī metode darbojas. Pēc statistikas datiem tikai 16% no ieslodzītajiem atgriežas atpakaļ pēc savas atbrīvošanas atkārtoti, kamēr citos Norvēģijas cietumos tie ir 20% - 25 %. Kopumā personāls sastāv no 70 cilvēkiem, no kuriem vien 5,6 paliek pa nakti uzraudzīt. 11 gadu laikā tikai 5 ieslodzītie ir mēģinājuši izbēgt.



671 1 40 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 40

0/2000

Bet es īsti nesaprotu. Tad kāda jēga ir cietumam? Cietumā liek cilvēkus kuri kaut ko sliktu izdarījuši. Piemēram nogalinājuši. Kāpēc viņu liek cietumā? Lai izciestu sodu. Lai saprastu ko ir nodarījis un lai tā nedarītu vairāk.  Bet šis?  Es saprotu var izveidot humānus apstākļus arī cietumniekiem, bet es raujos sviedros lai atvaļinājumā aizbrauktu uz līdzīgu vietu...

0 2 atbildēt

Bet nu pagaidi... Par kāda veida cilvēka labošanu mēs varam runāt ja viņš ir atņēmis citiem cilvēkiem dzīvības? Es neesmu par vardarbību utml., bet nu nopietnu noziedznieku labošanu es neatzīstu. Vispār neatzīstu šos garo termiņu ieslodzītos. Kāda jēga no tiem 20-30 gadu ilga soda? Mūža ieslodzījuma? Atvainojiet, piedodiet bet ja viņš 30 gadus nosēdēs un iznāk ārā no cietuma pensijas vecumā. Kāda jēga no tāda cilvēka? Humānisms? Tas ir smieklīgi tā uzskatīt. Viņš izdara smagu noziegumu. Nosēž cietumā 30 gadus par nodokļu maksātāju naudu un vēl pēc tam kaut kādus atbalstus vai pensiju saņem ( jo redz vairs nav darba spējas vecumā).

0 2 atbildēt

Nevienā vietā nav minēts, ka tā ir labošanas iestāde. Tas ir cietums, vnk norvēģiem tāda ir izpratne par soda izciešanu. Par ko es nemaz nebrīnos, jo pedofīlija viņiem ir norma, un visas citas slimas lietas arīdzan.

0 2 atbildēt