local-stats-pixel fb-conv-api

Skandalozais arhibīskaps saņem veselības gada balvu (+APTAUJA)48

306 6

Man, kā sabiedrības veselības speciālistam ir palicis rūgtums sirdī par notikušo pirms dažām nedēļām, tā vien gribās uzdot retorisku jautājumu: „Uz kurieni tas viss iet?!”. Kā zināms, katrai medaļai ir 2 puses, arī šoreiz tas nav izņēmums. Apzinos un saprotu, ka pēc šī raksta publicēšanas pār mani var nākt lieli dusmu un naida vāli, bet nevaru klusēt.



Tātad, pirms pāris nedēļām norisinājās „Veselības gada balva 2014” ceremonija. Viss jau skaisti un uz ūsiņu izspēlēts, bet sabiedrībā, tikai dažviet pacelts jautājums un interesanta domu izspēle par nomināciju „Gada cilvēks sabiedrības veselībā”. Šogad par gada cilvēku sabiedrības veselībā kļuva neviens cits kā (atļaušos teikt, skandalozais) Zbigņevs Stankevičs. Tie, kuri nezina, Z. Stankevičs ir Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps – metropolīts, kurš vairakkārt ir nonācis dažādu vietējā mēroga un ārvalstu mediju redzeslokā, dēļ saviem uzskatiem veselības, izglītības un citās jomās, tos pamatojot ar savu ticību.

* Nesaku, ka pievēršanās kādai konkrētai konfesijai un reliģiozi uzskati būtu, kas nosodāms vai nepareizs, bet cilvēkzinātnēs runā par to, ka šajās zinātnēs izdarīti secinājumi un pieņēmumi nedrīkst balstīties uz reliģiju, ticību. Attiecīgi, darbojoties medicīnas, veselības aprūpes, pētniecības, u.c. jomās, profesionāļiem ir jāvadās pēc vispārnoteiktajiem principiem, konkrētajā gadījumā nevis pēc ticības.



Atgriežoties pie sākotnējās tēmas..



Kas man ir raisījis šādas pārdomās par Zbigņevu Stankeviču un viņam piešķirto Gada cilvēka sabiedrības veselībā godu?

Sāksim ar to, kā Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskapu, metropolītu raksturo Latvijas Ārstu biedrība, izvirzot Z. Stankeviču šai nominācijai; „ Arhibīskaps pats ir veselīga un sportiska dzīvesveida piekritējs un aicina par tādiem kļūt arī citiem, atgādinot, ka tas nozīmē arī rūpes ne tikai par fizisko, bet arī par savu garīgo veselību. ”

Līdz šim brīdim, viss ir skaisti un patiesi. Bet tālāk? Kādi ir paša arhibīskapa uzskati un viedoklis par sensitīvākām tēmām, pēdējo gadu laikā? Par tēmām, par kurām, šobrīd, runā ne tikai draugu lokā, skolā vai Saeimā Latvijā, kā arī, citur pasaulē. Par pētījumiem, par embrijiem un to statusu, par homoseksualitāti un par izglītības sistēmu valstī.

306 6 48 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 48

0/2000

''bet vienkārši, homoseksuālismu uzskata par slimību, kura degradē sabiedrību kopumā.''

 

šim piekrītu, bet visādi citādi kaut kāds lohs. emotion

0 0 atbildēt

Iesaku raksta autorei  savu domu izklāstu un viedokli nosūtīt Latvijas ārstu biedrībai, jo nav ētiski publiski apspriest tagad arhibīskapu. Viņš pats sevi nav izvirzījis  šai nominācijai, viņš kļuvis par upuri  mediķiem, kam viedokļi un uzskati nesakrīt.

1 1 atbildēt

Pilnībā Tev piekrītu. Sajūta, ka šogad vienkārši nebija, kam to balvu iedot, nu tad uz labu laimi izvēlējās. Vai arī mēģinājums sacelt kņadu, lai kāds painteresētos par šādas balvas eksistenci.

1 2 atbildēt

Kā es Jums abiem ar Ampli piekrītu.. emotion

0 2 atbildēt

Brīžiem man ir sajūta, ka būdams katolis tu nedrīksti pastāvēt ne par kādām morālām vai ētiskām vērtībām, lai tevi nenodirstu bez reāla pamatojuma.

3 8 atbildēt