local-stats-pixel fb-conv-api

Skandalozais arhibīskaps saņem veselības gada balvu (+APTAUJA)48

306 6

Man, kā sabiedrības veselības speciālistam ir palicis rūgtums sirdī par notikušo pirms dažām nedēļām, tā vien gribās uzdot retorisku jautājumu: „Uz kurieni tas viss iet?!”. Kā zināms, katrai medaļai ir 2 puses, arī šoreiz tas nav izņēmums. Apzinos un saprotu, ka pēc šī raksta publicēšanas pār mani var nākt lieli dusmu un naida vāli, bet nevaru klusēt.



Tātad, pirms pāris nedēļām norisinājās „Veselības gada balva 2014” ceremonija. Viss jau skaisti un uz ūsiņu izspēlēts, bet sabiedrībā, tikai dažviet pacelts jautājums un interesanta domu izspēle par nomināciju „Gada cilvēks sabiedrības veselībā”. Šogad par gada cilvēku sabiedrības veselībā kļuva neviens cits kā (atļaušos teikt, skandalozais) Zbigņevs Stankevičs. Tie, kuri nezina, Z. Stankevičs ir Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps – metropolīts, kurš vairakkārt ir nonācis dažādu vietējā mēroga un ārvalstu mediju redzeslokā, dēļ saviem uzskatiem veselības, izglītības un citās jomās, tos pamatojot ar savu ticību.

* Nesaku, ka pievēršanās kādai konkrētai konfesijai un reliģiozi uzskati būtu, kas nosodāms vai nepareizs, bet cilvēkzinātnēs runā par to, ka šajās zinātnēs izdarīti secinājumi un pieņēmumi nedrīkst balstīties uz reliģiju, ticību. Attiecīgi, darbojoties medicīnas, veselības aprūpes, pētniecības, u.c. jomās, profesionāļiem ir jāvadās pēc vispārnoteiktajiem principiem, konkrētajā gadījumā nevis pēc ticības.



Atgriežoties pie sākotnējās tēmas..



Kas man ir raisījis šādas pārdomās par Zbigņevu Stankeviču un viņam piešķirto Gada cilvēka sabiedrības veselībā godu?

Sāksim ar to, kā Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskapu, metropolītu raksturo Latvijas Ārstu biedrība, izvirzot Z. Stankeviču šai nominācijai; „ Arhibīskaps pats ir veselīga un sportiska dzīvesveida piekritējs un aicina par tādiem kļūt arī citiem, atgādinot, ka tas nozīmē arī rūpes ne tikai par fizisko, bet arī par savu garīgo veselību. ”

Līdz šim brīdim, viss ir skaisti un patiesi. Bet tālāk? Kādi ir paša arhibīskapa uzskati un viedoklis par sensitīvākām tēmām, pēdējo gadu laikā? Par tēmām, par kurām, šobrīd, runā ne tikai draugu lokā, skolā vai Saeimā Latvijā, kā arī, citur pasaulē. Par pētījumiem, par embrijiem un to statusu, par homoseksualitāti un par izglītības sistēmu valstī.

306 6 48 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 48

0/2000

Tiešām dīvaini, ka šāda balva tiek piešķirta stagnātiskam garīdzniekam. Baznīca ir novecojusi institūcija, mūsdienās ir kļuvusi pilnīgi lieka un viss ko katoļu baznīca ir izdarījusi - viņi ir savākuši prātam neaptveramu kapitālu ar kuru varētu pabarot vai visu pasauli, ko viņi, protams nekad nedarīs. Tāpēc cilvēku ticība baznīcai zūd, turklāt daudzas viņu sludinātās dogmas mūsdienu domāšanas kontekstā varētu pat saukt par nehumānām. Tomēr konservatīvā sabiedrības daļa joprojām ignorē acīmredzamos baznīcas dubultos standartus un baznīcu joprojām akli uztver kā pareizas morāles paraugu. Un kamēr balvas piešķir šie konservatīviķi, tikmēr arī tie, kam tās balvas reāli pienākās, paliks sūkājot ledu, jo piešķirt balvu mācītājam taču izskatās tik glīti un pareizi.

18 4 atbildēt

Noteikti nebūs šis cilvēks labākā izvēle gada cilvēkam veselības aprūpē. Viņa principi, manā skatījumā, ir pilnīgi nepareizi.

9 0 atbildēt

... nav pat īsti ko teikt...

emotion 

8 0 atbildēt

Ko lai saka. Tādi nu ir tie "Gada cilvēki", lai kurā jomā tas nebūtu, visur tas pats.

10 3 atbildēt

par konkrēto cilvēku runājot nāk prātā teiciens "ko tu stulbam padarīsi", tikai vārdu stulbs aizvietojot ar katolis, jo viņš jau patiesi tic tam visam sviestam! un katoļticība, tāpat kā principā visas citas reliģijas, aizliedz domāt, tā vietā vienkārši ir jātic un to šis kungs arī dara no sirds.

bet par konkrēto institūciju runājot, kura šo fanātiķi ir nominējusi, gribas atgriezties pie iepriekšminētā teiciena "ko tu stulbam padarīsi", bet šoreiz vārdu stulbs ne ar ko neaizvietojot.

9 2 atbildēt

Man šķiet, ka šāda diskusija neiet pareizā virzienā. Nav jāapspriež tik daudz nominants uz šo nosaukumu, bet viņa izvirzītāji. Tāda balsošana  nav objektīva, noklausoties tikai te rakstīto.

7 1 atbildēt

Lai dievs nogrābstās, riktīgs brīnumu lauks ! Gada cilvēks sabiedrības veselībā, bet sabiedrība aptaujā pagaidām piešķīra apaļu nulli punktu  emotion

Ar reliģiju ir tāpat kā ar veselību : jo vairāk par to runā, jo mazāk tās ir. /Kocebue./

5 0 atbildēt

Kopš kura laiku, reliģiju var nosaukt par garīgās veselības pazīmi? Ticēt kaut kam (un spēcīgi ticēt) bez absolūti jebkāda pamatojuma, noteikti ir skaidra un veselīga saprāta pazīme.

5 0 atbildēt
Labs raksts. Piekrītu autorei.
6 2 atbildēt

kad vienreiz reliģiozitāti arī pierakstīs pie garīgajām slimībām? ta kā jau vajadzētu

7 3 atbildēt

Izklausās, ka viņš pats nav pareizi orientēts! emotion

5 2 atbildēt

kas Zbigņevam vainis? Kārtīgs pārliecināts katolis!

2 0 atbildēt

Tikai par to anomāliju muļķību abortu sakarā jau varēji arī nerunāt Tu. Tie muļķa skrīningi uz ģēnetiskajām anomālijām dod tikai un vienīgi statistiku, bet ne diagnozi. Respektīvi nekas un nekādas pārbaudes pirms bērna dzimšanas nevar to parādīt. Tas nu ir vienīgais, ko šajā jautājumā gribēju pateikt pret Tevi. Protams, embriju cilmes šūnu izmantošana jau tagad ir pagājušais gadsimts, jo metodes jau sen ir krietni inovatīvākas (protams, ka ne visur).  

Bet visādi citādi - kāds sakars? Nu, protams, ka pie mums tikai var tikt nominēts cilvēks, kuram par to nav nekādas sajēgas. 

2 0 atbildēt

Viens mazais. emotion

0 0 atbildēt

Traki.

0 0 atbildēt

Šoks pāršalc Latviju! emotion

0 0 atbildēt

''bet vienkārši, homoseksuālismu uzskata par slimību, kura degradē sabiedrību kopumā.''

 

šim piekrītu, bet visādi citādi kaut kāds lohs. emotion

0 0 atbildēt

Kpc skandalozais - nesaprotu. Man pret viņu nav iebildumu, drīzāk pret cilvēkiem, kas viņu izvirzīja šādai balvai. Vot viņiem ir problēmas. Kāds sakars baznīcai ar veselību? emotion

0 0 atbildēt

Katram cilvēkam ir savi uzskati, bet.. jā ir liels BET ,jo nevar jau aizliekt dēļ viena cilvēka uzskatiem vai pareizāk butu ierobežot citu cilvēku brīvu darbību.

0 0 atbildēt

kādā sakarā skandalozais arhibīskaps? Ko Tu gribi, lai katoļu arhibīskaps sludinātu katoļu baznīcas mācībai pretējus uzskatus? Tas nekad nenotiks un nevar notikt.

Cita lieta, ka ja nebija neviena cita, ko izvirzīt šai balvai, tas liecina vienīgi par to, ka Latvijā šajā jomā notiek kaut kas ļoti maz un ļoti vāji.

0 0 atbildēt