local-stats-pixel fb-conv-api

Par valodu. Kas apdraud latviešu valodu?61

Ar komentāru lasīšanu un vēl jo vairāk rakstīšanu neaizraujos, jeb precīzak sakot daru to ļoti reti un šodien bija viena no šīm retajām reizēm. Nedaudz aizrāvos un ņemu dalību diskusijā, kurā tika apspriesta mums latviešiem aktuālā un varētu teikt pat sāpīgā valodas tēma. Protams tika diskutēts par mūsu valodas pastāvēšanu, krievu un angļu valodu dominanci un ļaudīm kuri nemācās latviešu valodu.

Pēc diskusijas nedaudz iediļinājos pārdomās par to, kas tad īsti apdraud mūsu dzimto valodu. Galu galā nolēmu ar tām padalīties. Domas gan bija garas un plašas, tāpēc sīkumos par tām nestāstīšu, bet izklāstīšu īsi. Nobeigumā arī pievienošu aptauju, kuras gaitā vēlos uzzinat citu domas par šo valodas problēmu.

Valodas tēma mums latviešiem patiešām ir ļoti aktuāla un tāda tā ir ne tikai mums. Patiesībā valoda ir viens no stūrakmeņiem jeb kuras nācijas pastāvēšanai. Daudzām tautām ir nācies cīnīties par savu patstāvību, brīvību un valodu, un ne visiām šī cīņa ir beigusies veiksmīgi. Daudz tautu uz pasaules ir izzudušas un kā viens no tā galvenajiem iemesliem ir savas valodas zaudēšana asimilizācijas procesu gaitā. Vai kas līdzīgs sagaidīs arī mūsu valodu, par to tagad grūti spriest.

671 7 61 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 61

0/2000

👍

0 0 atbildēt

Tas tikai no latviešiem atkarīgs, vai mūsu valoda vēl pastāvēs...?

0 0 atbildēt

Neredzu īsti krievu valodas dominanci, muļķiem tik tā dominē.

Kas attiecas uz to piemēru UK, ja pilsētā aktuāla nav angļu valoda, tad loģiski, ka neviens nemācās, jo nekur jau to valodu nevajag, visu var nokārtot latviski. Ja dzīvosi Londonā vai kādā citā metropolē iemācīsies valodu, jo visas iestādes tajā sazināsies.

0 0 atbildēt

kāda starpība kāda valoda,galvenais lai ir saziņa,nebūtu nemaz tik slikti ja visā pasaulē būtu viena valoda...vismaz nebūtu problēmas sazināties un meklēt gaļimajos tulkos lai sarunātu ar kkādiem itāļiem or smtng else.

0 0 atbildēt

Āmen, slava tev. Atceries, ko skolā tev mācīja. Atceries vēl to, ka tas nav nepareizi. Ar saikļiem drīkst iesākt teikumu, tas nešķiet pareizi, bet tomēr ir gan. 

0 0 atbildēt

"sarakste starp uzņēmumiem tika vesta krievu valodā", tiešs tulkojums no krievu valodas, latviešu valodā pareizāk būtu "notika"

0 0 atbildēt

Mēs paši veidojam savu nākotni, tāpēc viss ir mūsu ziņā.

0 0 atbildēt

Es uzskatu ka mūsu ''pareizie'' valodnieki arī īebrauc pamatīgās auzās.  Piemēram vēl salīdzinoši nesen bija operētajsistēmai Windows XP bija uzraksts "Sistēma Windows tiek beidzēta" emotion  Mēnešiem strīdējās kā ir pareizi Eiro, Eiras ...

Valoda mainās un attīstās. Uzskatu ka īstā valoda ir tā ko lieto ikdienā nevis tā ko  trīs profesori sagudrojuši aiz gara laika.  Protams interneta troļļi ar komentāriem ir zem katras kritikas.  Principā tie ir  divi radikālie novirzieni valodniecības ziņā.

Paskatieties kaut vai 3.bildi. Kā rakstīja tad un kā tagad.  Valoda nāk no tautas nevis mākslīgi radītiem likumiem. Laika gaitā tauta mainās un valoda līdz ar to. Protams vajag mācīt kā pareizi valodu lietot.

Pazīstu vienu dāmīti kura daudzus gadus mācījās gudrās skolās par Latviešu valodu un Literatūru. Pati runāja literāri pareizi un citiem aizrādīja kādu galotni jālieto. Bet pēc ilgām diskusijām viņai ar beidzot nāca apskaidrība ka ja visi runās "pareizi" tad iznīks visa valodas bagātība sākot ar dialektiem.  

0 0 atbildēt

Drīz mazajā latvījā nebūs latviešu, jo visi brauc prom un pareizi dara emotion

te nav ko laimi meklēt emotion

Un līdz ar to arī uz latviešu valodu ir dziļi nospļauties emotion

3 3 atbildēt

Priekšpēdējais!

0 1 atbildēt

Ha! Beidzot pirmais, kas nobalsoja! emotion

1 2 atbildēt

Manuprāt valoda ir viens no verdzības instrumentiem, cilvēki nespēj pamest savas dzīvesvietas lai arī tur apstākļi ir briesmīgi jo nav spējīgi iemācīties citas valodas un tāpēc strādāt citviet, racionāli būtu izveidot vienu vienīgu valodu uz visas pasaules... brauc kur gribi- visur tevi saprot

 

tas bla bla bla par kultūru neatsver to kā saliedētos cilvēki ja spētu saprast jebkuru citu pasaules iedzīvotāju

3 11 atbildēt