local-stats-pixel fb-conv-api

Par valodu. Kas apdraud latviešu valodu?61

Ar komentāru lasīšanu un vēl jo vairāk rakstīšanu neaizraujos, jeb precīzak sakot daru to ļoti reti un šodien bija viena no šīm retajām reizēm. Nedaudz aizrāvos un ņemu dalību diskusijā, kurā tika apspriesta mums latviešiem aktuālā un varētu teikt pat sāpīgā valodas tēma. Protams tika diskutēts par mūsu valodas pastāvēšanu, krievu un angļu valodu dominanci un ļaudīm kuri nemācās latviešu valodu.

Pēc diskusijas nedaudz iediļinājos pārdomās par to, kas tad īsti apdraud mūsu dzimto valodu. Galu galā nolēmu ar tām padalīties. Domas gan bija garas un plašas, tāpēc sīkumos par tām nestāstīšu, bet izklāstīšu īsi. Nobeigumā arī pievienošu aptauju, kuras gaitā vēlos uzzinat citu domas par šo valodas problēmu.

Valodas tēma mums latviešiem patiešām ir ļoti aktuāla un tāda tā ir ne tikai mums. Patiesībā valoda ir viens no stūrakmeņiem jeb kuras nācijas pastāvēšanai. Daudzām tautām ir nācies cīnīties par savu patstāvību, brīvību un valodu, un ne visiām šī cīņa ir beigusies veiksmīgi. Daudz tautu uz pasaules ir izzudušas un kā viens no tā galvenajiem iemesliem ir savas valodas zaudēšana asimilizācijas procesu gaitā. Vai kas līdzīgs sagaidīs arī mūsu valodu, par to tagad grūti spriest.

671 7 61 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 61

0/2000

Kriev-valodīgajos nav problēmu, problēma ir latviešos, kas liecas viņu priekšā un runā viņu valodā, un neļauj tā viņiem intregēties sabiedrībā. Un pārlieku lielais multikulturālisms novedīs pie Francijas, Zviedrijas un UK likteņa, ka populārākais jaundzimušo vārds būs Muhameds. Latviju latviešiem.

40 0 atbildēt
Problēma ir tā, ka latvieši paši atbild krieviem krieviski, nevis latviski, Latvijā, kurā VIENĪGĀ valsts valoda ir latviešu, pamattautība - latvieši, un savesti kaudzēm krievu, kas nemāk latviešu valodu. Un tad sanāk tā, ka latvietim ir jārunā krievu valodā, bet krievs var nemācēt runāt latviešu valodā. Ja latvieši runātu ar krieviem latviski, tad arī šādu problēmu tik daudz nebūtu. Tas NAV normāli, ka šeit dzīvo vairākus gadu desmitus, bet latviešu valodā pat paldies neprot pateikt..
23 0 atbildēt

autor,pats saliec pieturzīmes un  pārlasi uzrakstīto..

15 0 atbildēt

Es tieši dzīvoju UK Bostonā un varu piekrist teikstajam par latviešiem, kas nerubī angliski...bet tieši tāda pati problēma ir arī ar lietuviešiem, poļiem un krieviem (gan no LV, gan LT, gan PL nākušajiem krieviem). Kad strādāju fabrikā, tad bieži vien uzradās dažādi jauniņie (ne vecuma ziņā). Patiesībā esmu vairāk novērojusi, ka tieši poļi, lietuvieši un krievi ir tie, kas angliski nerubī... un nereti gadījās, ka man bija jāpaskaidro kaut kas kādam polim vai lietuvietim, kas rubī tikai savu valodu un pieprasa, lai ar viņiem runā viņu valodā. Pašai ar latviešiem problēmu īsti nav bijis, jo ir latvieti es varu sarunāties latviski, bet fakts kā tāds, ka daļa angliski nerubī. Un stulbākais ir tas, ka liela daļa iebraucēju nemaz nedomā iemācīties angļu valodu. Es zinu vienu sievieti, kas uk jau ir kādi 7 vai 8 gadi, bet angliski zina dažus vārdus. Kā kaut kas, tā sauc mani par tulku, jo es angļu valodu ļoti labi protu. PIlnīgi gribās reizēm uzbraukt virsū, vai tad tiešām nejēdz iemācīties angliski. To tik vien dara, kā atsēž pakaļu mājās pie sīkajiem, kamē vīrs strādā. I to pati neko nedara, jo visu izdara viņas mamma - uztaisa ēst, samaina pamperus sīkajiem, pabaro sīkos, aiziet uz veici utt.

Lai nu kā, bet es vienkārši nesaprotu, kā cilvēks, kas nejēdz angliski (vēl jo vairāk, ja rubī tikai savu valodu, kas nav angļu), var uzdrīkstēties braukt, piemēram, uz UK un vēl prasīt, lai dod darbu vai pabalstus? 

Labi, es vēl saprastu, ja, aizbraucot uz UK, cilvēks pamazām iemācās valodu, bet viena daļa vispār necenšas. 

Sakiet, ko gribiet, bet es esmu lepna, ka tik labi zinu angļu valodu. Vairākas reizes angļi ir man jautājuši, vai es arī esmu angliete.

16 2 atbildēt

Kā tad mēs lamātos, ja nebūtu krievu valodasemotion

6 0 atbildēt

Vecīt, visvairāk latviešu valodu šeit apdraudi tu emotion

Intereasnts ir aŗī fakts, ka pirmskara  Latvijas republikas saeimā

Dritvaikociņ, 9 vārdi, 4 kļūdas.

Taču savādāk - ir ieskaitīts.

 

P.S. Ja cilvēks valodu saprot, bet pats nepēj tekoši parunāt, nepārej uz krievu valodu - runā latviski, lai viņš/viņa runā krieviski. Dažs labs nelatvietis par to arī dikti spļaudās - nu, kā lai te iemācās valodu, ja ar tevi neviens latviski nerunā.

5 0 atbildēt

Eh... es pat darbā pamanos iztikt bez krievu valodas... Ja kāds ar mani runā krieviski, lai runā, bet es atbildu tikai latviski... Bet tiem, kuri prasa lai runāju krieviski es pajautāju vai viņi ir tūristi... Viņi nekad nav tūristi...

5 1 atbildēt

sodiena sanak tikkai angliski runat, rakstit utt, lai ari latviesu valoda ir dzimta valoda, izradas ja ikdiena nelieto to tad aizmirstas

3 0 atbildēt
12 avatars12

Visi iepriekšminētie izņemot priekšpēdējo.

2 0 atbildēt

Izklāstīji patiešām īsi  emotion Un tās kļūdas.. Par šo tēmu runājot, vajadzētu izvairīties no tik parastām gramatikas kļūdām.

Tomēr prieks redzēt, ka ir kāds, kuram rūp šī lieta. Savu viedokli jau esmu izteicis te: Kāpēc jāzina kreivu valoda?

2 0 atbildēt

ok izlaisju visu un vispar intresanti sarakstiits, bija smiekligi ieraudziit ka piemineji bostonu, tajaa smirdigajaa mazajaa miestaa pabiju 5us meneshus, tagad aizvacoties no taa sudu cauruma esmu laimigs, atpakal tur nebraukshu, vissmaz tagad dzivoju iistaa pilsetaa "City" nevis mazaa miestaa "town", jaa taa gan daudzi nezin angliski, bet ne tikai latvieshi vien, arii citi tur knapi angliski runaa, es brivi parvaldu anglu valodu un zinu, ka te nepazudishu, tachu tur ja viens pazaudee darbu var otru pat nedabuut, par to ka latviešu valoda ir briesmaas pilnigi piekritiishu, dzivojot Riigaa taa vien jutu ka mees tiekam vienkarshi izspiesti, man pilnigi visi kolegi iznjemot mani bija krievi, kada latviehsu valoda, ja nemaki krieviski, vari tikvien kaa braukt prom, jo darbu normalu darbu nedabuusi, tas arii bija iemesls kapec aizvacos uz angliju, tur lv mani necienija, jo biju letinsh, ok te arii iipashi neciena, bet te kas cits, te vissmaz varu iztikt ar knapu krievu valodu, ja kas, neviens neliek man izrunaat vardus perfekti vai stadiit tiekumus pro-krieviski, kaa maku taa runaju, vinji saprot, ka man shtruntigi ar ru un kas maak pariet angliski vai mocas ar mani kopaa un tik ilgi lidz iebrauc par ko es runaju emotion taa nav liela problema, bet pameigini latvijaa atrast normalu darbu, ja knapi runaa krieviski un lai nedirsh man te kaads, ka neviens neprasa lai profesionali runatu krieviski, visi prasa, vinjiem nepietiek, ka saprot krieviski lielaa vairumaa, ja tu tekoshi nebulduree krievu melee vari vnk aizmirst par darbu.

2 0 atbildēt

Paldies par rakstu! Ļoti labs raksts! Visu cieņu!

Mani vienkāršākie novērojumi liecina, ka mēs paši ikdienā uzšķaudam savai valodai. "Vot tā... nu, davai... OK! ..." un citi līdzīgie aizguvumi. Es saviem bērniem aizrādu, kad viņi ierunājās šādi. Starp citu - nemaz tik sarežģīti nav kontrolēt ko runā. Bieži ir pamanījuši, ka saku "lūk" "vot" vietā. Ka saku "proti" nevis "par cik", saku "jā, labi"' nevis "davai", tāpat kā "Labi!" nevis "OK!" Tas ir tik vienkārši! Katram ir jāsāk ar sevi pašu. Jāsāk cienīt savu valodu, tad arī citi to cienīs!

2 0 atbildēt

es to visu nesauktu par valodas apdraudējumu. pirmkārt, valoda ir tāds veidojums, kas pastāvīgi mainās. otrkārt, šodienas globalizācijas apstākļos tas notiek daudz straujāk. ko nu mēs latvieši te pukstam - vācu valodnieki jau sen saķēruši galvas un bļauj, ka vācu valodā katrs otrais vārds jau ir angliski.

1 0 atbildēt

Kā vienmēr varam vainot augstākstāvošos! Jo mūsu paši bāleliņi, pat ārzemēs, runā savstarpēji latviski!

1 0 atbildēt

Man kaut kā gandrīz nav nācies saskarties, ka būtu jākomunicē krieviski, ja nu vienīgi ar Krievijas pilsoni. Nezinu kāpēc tāds cepiens par krieviem. Gados vecie nemāk un nemācīsies, jo dzīvo tādā vidē, kur latviešu valodas nav, bet gados jauni (izņemot gopņikus un urļikus) latviešu valodu pārzin labi.

1 0 atbildēt

" (es gan vairāk sliecos to saukt par aneksiju)"

Labāk tomēr sauksim to īstajos vārdos, par okupāciju.

Runājot par imigrācijas procesiem, būtu ļoti labi, ja šeit netiktu ielaisti islāma kultūras pārstāvji, lai nerastos reliģiskā spriedze. Un tā visa tolerance un multikulturālisms ir izgāzies, tāpēc nākotnē būs smagi.

1 0 atbildēt

Patiesībā krievvalodīgie nav problēma (šajā, bet ne jebkādā citā ziņā emotion ), lielāku ietekmi uz mūsu valodu atstāj tieši angļu valoda. Esmu sastapis un arī pats pazīstu dažus cilvēkus, kuri lēnām sāk aizmirst savu dzimto valodu, viņiem vieglāk ir izteikties angliski, bieži palīdzu viņiem pabeigt teikumu un bieži laboju viņu teikto. Ar šo gribēju pateikt, ka krievi nav visa ļaunuma sakne, un lielākoties angļu valoda ir vainīga pie mūsu pašu valodas izskaušanas no ikdienas. Uzlabot savas zināšanas mēs varam tikai LASOT un IZGLĪTOJOTIES, tikai tā mēs nostiprināsim latviešu valodu un padarīsim to līdzvērtīgu pasaules lielākajām valodām! emotion

1 0 atbildēt

Ja visi latvieši internetā piekoptu pareizu latviešu valodu, tad nebūtu tik graujoši eksāmenu rezultāti. Un es noteikti nevēlos redzēt šeit: ''Bet es skolā rakstu pareizi, es tikai internetā rakstu tā.'' emotion

1 0 atbildēt

Kādā valodā tiek runāts nav svarīgi.

Galvenais ir izpaust domu.

1 0 atbildēt

"sarakste starp uzņēmumiem tika vesta krievu valodā", tiešs tulkojums no krievu valodas, latviešu valodā pareizāk būtu "notika"

0 0 atbildēt