Kā jūs domājat? Būtu tā vērts?
Pirms nāves pavemstīties... mazliet.
Kā jūs domājat? Būtu tā vērts?
Pirms nāves pavemstīties... mazliet.
Čūsku vīns, Dievidaustrumāzija.
Nākamreiz, kad krogā sūdzēsies par siltu šnabi vai pārrūgušu vīnu, labāk novērtē šo situāciju un esi pateicīgs, ka tev nepasniedza kādu glāzīti šo jauko čūsku vīnu. Ķīnā un Vjetnamā tiek uzskatīts, ka šis dzēriens satur atjauninošas īpašība. [hm, ko tad diez atjauno?] Šo dzērienu var pagatavot divos veidos - 1. čūsku mērcēt rīsu vīnā vai 2.kādu no čūskas organisma šķīdumiem, piemēram, asins, sajaukt kopār ar alkoholu.
Nu tad priekā!
Peļu mazuļu vīns, Ķīna/Koreja.
Vēl viens dzēriens. Ķīnā un Korejā uzskata, ka vīnam vajadzētu būt ar labvelīgu ietekmi uz veselību... Jā, pietiekami izsmeļoši..
Baluts, Filipīnas.
Pietiks dzert - jāuzēd taču kaut kas!
Vārītas, sakultas un ceptas olas tev šķiet jau apnikušas? Tad pamēģini balutu - gandrīz izaugušas pīles embrijs vārīts ar visu čaumalu. Nu vēl joprojām ir apnikušas?
Beondegi, Koreja.
Ja no kāpuriem nejūties paēdis, kādēļ lai nepamēģinātu beondegi? Tās ir zīdtārpiņu kūniņas, kuras ir tradicionālas uzkodas Korejā.
Gadsimta olas, Ķīna.
Esiet mierīgi, būtu muļķīgi nosaukt šīs olas par olām, kuras noturētas 100 gadus. Nē, tās ir noturētas tikai pāris mēnešus (!) Tas ir pietiekami ilgs laiks, lai dzeltenums kļūtu zaļš, bet baltums - melns.
Siekaliņa notecēja.
Gaiļu sekstes, Eiropā.
Nav ko stresot, tās nepievienos ēdienā.. vienkārši noliks uz šķīvja maliņas. Itālījā būtisks aspekts šo uzkodu ēst kopā ar mērci "cibreo". Sekstēm ir vieta arī franču gastronomijas vēsturē, kur tās tradicionāli tika izmantotas kā piedevas. Parasti tās pasniedz apceptas.
Eskamoli, Meksika.
Mēs visi zinām, ka ir tekila vai zilās agaves. Bet vai jūs zināt, ka cilvēki steidz nobaudīt skudru kāpurus, kas tiek ievākti no augu saknēm? Meksikāņi šo neparasto uzkodu ir nosaukusi par "kukaiņu kaviāru".
Fugu, Japāna.
Nav daudz ēdienu, kuri apdraudētu tavu dzīvību. Taču... Viens no Japānas pazīstamākiem ēdieniem ir "fugu" jeb ežzivs, kura var būt letāla, ja toksiskās daļas nav pareizi noņemtas. Vairāk nekā 20 cilvēki, sākot no 2000.gada, Japānā ir miruši pēc šīs zivs ēšanas.
Nu ja jau tā ir pirms nāves maltīte.. tad kāda starpība?
Sienāži, pasaules slaveni.
Sienāži ir pilni ar proteīnu
un tie ir ļoti populāra uzkoda visā pasaulē. Āzijā jūs atradīsiet tos uz katras ielas stūra - apgrauzdētus. Toties Meksikā tos sauc par "chapulines" un bieži pasniedz ar laimu un ķiplokiem.
Sannakji, Koreja.
Esi mēģinājis uzkost astoņkāji? Esi? Bet dzīvu? Sannakji ir tradicionāls korejiešu ēdiens, astoņkājus sagriež mazos gabaliņos un pasniedz kamēr taustekļi vēl kustās. Nav nekāds brīnums, ka tas rada aizrīšanos.
patiesībā, dažus no tiem es noriskētu pamēģināt.. vienkārši interesē vai garšos kā vista.
Tagad tādi laiki, ka visu kam beidzies derīguma termiņš mēģina pasniegt kā delikatesi :D
Godīgi sakot šo to arī labprāt nogaršotu un izmēģinātu, ja cilvēki ēd, tad jau ir labs. Vienīgais kas traucē šo maltīšu izbaudīšanu ir apziņa par to, ko tu ēd.
Ja kāds man kādu no tiem ēdieniem gribētu man iebarot es to neēstu labāk zāli ēst!
Nu es nez vai ko šādu vēlētos, dažiem sajūta, ka tā varētu būt Tava pēdējā maltīte dzīvē...