Pēc šīs receptes speķītis izdodas mēreni sāļš un samērā pikants.
Receptes no interneta.
Pēc šīs receptes speķītis izdodas mēreni sāļš un samērā pikants.
Receptes no interneta.
Speķītis pikantā sālījumā.
Sastāvdaļas
4 ēdamkarotes sāls
1 l ūdens
2 – 3 lauru lapas
1 – 2 tējkarotes melno piparu graudu
5 – 7 smaržīgie pipari
1 kg speķa
5 – 6 ķiploka daiviņas
***
Pagatavošana
1․ Sāli izšķīdina ūdenī. Pievieno lauru lapas un piparu graudiņus. Uzvāra un vāra 3 – 4 minūtes.
2․ Speķi sagriež prāvos gabalos, ķiplokus sasmalcina.
3․ Liek speķi stikla traukā. Katru kārtu pārkaisa ar ķiplokiem.
4․ Lej traukā sālījumu tā, pilnībā pārsegtu speķi. Virsū liek šķīvi, uz tā – nelielu burku ar ūdeni smagumam.
5․ Atstāj speķi istabas temperatūrā uz 2 – 3 dienām. Pēc tam liek ledusskapī vēl uz 3 dienām.
Mājās gatavots speķītis ungāru gaumē. Nesalīdzināma garša!
Ungāru gaumē gatavotam speķītim ir īpaša struktūra un unikāla garša – to panāk, atbrīvojot speķi no visa liekā mitruma un panējot pikantās garšvielās.
Sastāvdaļas
0,5 kg speķa
8 ēdamkarotes rupja maluma sāls
1 ēdamkarote maltu sarkano piparu
1 ēdamkarote paprikas
***
Pagatavošana
Gabalu jēla speķa no visām pusēm pārkaisa ar sāli.
Liek traukā, kas izklāts ar pārtikas papīru, un atstāj uz 4 dienām ledusskapī.
Pēc tam noņem šo sāls kārtu un pārkaisa ar jaunu, tādējādi atbrīvojot speķi no liekā mitruma.
Atkal ietin speķi pārtikas papīra un pēc 2 dienām atkal nomaina sāli.
Pēc tam noslauka sāli, nosusina speķi salvetē un pārklāj ar bagātīgu paprikas un sarkano piparu maisījuma kārtiņu.
Pēc diennakts speķītis gatavs! Sagriež plānās šķēlītēs un pasniedz ar rupjmaizes gabaliņiem.