Pamēram misas blīvumu pirms rūgšanas un pirms pudeļošanas. Pēc tā varēs izrēķināt alkohola daudzumu.
Uzliekam hidroslēdzi un raudzējam 2 nedēļas pie 15C–24C grādiem.
Pamēram misas blīvumu pirms rūgšanas un pirms pudeļošanas. Pēc tā varēs izrēķināt alkohola daudzumu.
Uzliekam hidroslēdzi un raudzējam 2 nedēļas pie 15C–24C grādiem.
PUDEĻOŠANA:
Ar joda un ūdens maisījumu rūpīgi dezinficējam pudeles, korķus, trubiņas, rokas u.t.t. ar vienu vārdu sakot visu, kam būs saskare ar alu.
Katrā pudelē ieberam tējkaroti cukura (bez kaudzes), jeb iemetam mazo cukurgraudiņu. Tas vajadzīgs, lai alum būtu gāze.
Lejam pudelēs.
Korķējam ciet.
Nedēļu noturam pie 15C–24C grādiem, lai alus „uzgāzējas”.
Pēc tam prom uz pagrabu vai ledusskapi vēl vismaz nedēļu nogatavoties. Jo ilgāk stāvēs, jo gardāks paliks...
Paldies par uzmanību
78,3 Celsija grādu- absolūtā etanola viršanas temperatūra. Viens no pirmajiem laboratorijas darbiem man bija etanola destilācija :D. Ķīmiķis bez darba nepaliks :). Vēl jau paliek lizergīnskābes dietilamīda sintēze(LSD) no melnajiem graudiem( kautkāda sēnīte- biologi zinātu), ko iegūst bojātiem graudiem. Protams, ja mēģinātu destilēt tīru etanolu( tīras vielas vispār neekistē, bet drīzāk pieņem robežu( augst.mat) līdz tam), tad nekas nesanāk, jo rodas aceotropais maisījums ar ūdeni ( 95,6 %-CH3CH2OH:4,4 %- H2O). Lai iegūtu tuvinātu tīru vajag pievienot H2O piesaistošu vielu, piemēram bezūdens MgSO4 vai filtrēt caur molekulārajem sietiem. Un tā tālāk un vēl jo projām :)...