Pievieno rakstu! Seko Draugiem Seko Facebook Seko Twitter
 
1
483

Šodien atkal pieķēros kūpinātavas projektam, un kā solīju - arī raksta turpinājumam.

Mans iepriekšējais raksts par kūpinātavas kurtuves izbūvi Gaļas kūpinātava dārza stūrī (1)

Pēc iepriekšējā raksta saņēmu daudzus bažīgus komentārus par manis izdomātās konstrukcijas kūpinātavas funkcionālajām īpašībām un ugunsdrošību. Paldies! Turpinot šo projektu, ņēmu vērā visus ieteikumus, un ceru, ka rezultāts būs labs.

Diemžēl, šodien darbu pabeidzu jau tumsai iestājoties, tāpēc iecerētais video ar pirmajiem dūmiem un temperatūras mērījumiem izpaliks. Bet ja būs interese - kaut kad tuvākajās dienās to izdarīšu un ielikšu spokos.

!!! It works! Šodien raksts ir papildināts ar video.

Viens malkas krāvums tur temperatūru 75-95 grādus 2 stundas.

Regulēšana - elementāri! Visas cukas ciet - 75 grādi, ja atver 0.5 cm pelnu durtiņas - 95. Ja atvērtu vairāk, droši vien būtu 100-110.

Te uz manis uzmūrētās... Autors: blusu_kerajs Gaļas kūpinātava dārza stūrī (2)
1.

Te uz manis uzmūrētās kurtuves ir kūpināšanas skapītis. Pagaidām gan guleniskā pozīcijā :)

Dienā sākās saulaina un... Autors: blusu_kerajs Gaļas kūpinātava dārza stūrī (2)
2.

Dienā sākās saulaina un jauka. Tas palīdzēja visai ātri salikt skapīti.

Sanāca visai glīti Vismaz... Autors: blusu_kerajs Gaļas kūpinātava dārza stūrī (2)
3.

Sanāca visai glīti. Vismaz man pašam - patīk.

Lai kūpinātavu pasargātu no nokrišņiem, kas mūsu platuma grādos ir bieža parādība - noziedoju cinkotā skārda gabalu, kas man bija nolikts metināšanas darbiem - sargāt grīdu no karstajām dzirkstelēm. Skārda platumā pietrūka 3 cm. Kā ir - tā ir. Nācās atstāt neatlocītas maliņas, citādi izskatītos tā - trūcīgi.

Lai varētu regulēt vilkmi... Autors: blusu_kerajs Gaļas kūpinātava dārza stūrī (2)
4.

Lai varētu regulēt vilkmi, uztaisīju šādu 'šīberi'. Man paveicās, izdevās pat ievērot valdošo vēju virzienu!

Un protams kā tad bez... Autors: blusu_kerajs Gaļas kūpinātava dārza stūrī (2)
5.

Un protams, kā tad bez kontroles ierīcēm. Ir taču jāzina, kā tās vistiņas tur iekšā jūtas? Vai nesalst, vai nav par karstu?

Un scaroneit pats... Autors: blusu_kerajs Gaļas kūpinātava dārza stūrī (2)
6.

Un šeit pats galvenais!

Daudzi komentētāji baiļojās par ugusdrošību, un paredzēja manai būdiņai ātru un neizbēgamu galu - nodegot!

Tam tā nebūs būt!

Izoderēju visu kasti ar 13 mm biezu akmens vates kārtu, un pa virsu tam - 0.5 mm dekopīru. Cinkotu bleķi nedrīkstot, karstumā izdaloties kaitīgas vielas!

Tagad iekscaronpuse... Autors: blusu_kerajs Gaļas kūpinātava dārza stūrī (2)
7.

Tagad iekšpuse kūpinātavai izskatās šādi.

Kā jau minēju raksta sākumā - darbus pabeidzu līdz ar tumsas iestāšanos. Plauktus ielikšu rīt no rīta.

Ja karstums būs par lielu, šeit redzamajā dobē, iebēršu pirts akmeņus. Tam vajadzētu strādāt.

Tā nu mans 2 dienu... Autors: blusu_kerajs Gaļas kūpinātava dārza stūrī (2)
8.

Tā nu mans 2 dienu darbiņš izskatās tagad.

Šajās brīvdienās būs 'iesvētības', - pirmais dūms un gan jau arī kāds vistas ķermenītis :) !

Uztaisīšu arī video, ja kāds gribēs apskatīt - ielikšu.

Pievienotie video

Izmantotie avoti:
http://youtube.com
1
483

Citi šī autora raksti:

Lasi vēl labākos rakstus:

komentāri [23]

Niks: vai ienāc ar
Kārtot komentārus: populārākie | jaunākie | vecākie
Rādīt bildes
Fosilija
Spoku fosilijas ikonaFosilija 08.04.16 00:21  
 
14
0
Super! Galvenais, lai kāds no ballītē labi iešvilpušiem draugiem nenotur to kūpinātavu par sirsniņmāju
rikitikitana avatars
Medaļa CūceneMedaļa TīģerisMedaļa Jubilārs
  rikitikitana 07.04.16 23:40
 
7
0

pastāsti gan,kā izgāja,piemēram, ar temperatūras regulēšanu

PNPAPN@speles avatars
Medaļa Dienas joksMedaļa Dienas domaMedaļa Dienas joks
  PNPAPN@speles 08.04.16 03:37
 
5
0

Tos akmenjus labak gan,, ieber,,uzreiz un ari virs kurtuves durtinjam kadu izolaciju pieriko.Vispar jau pirma darbinashana tev paradis,kas kur japalabo.Vel jau ir variants kurtuves durvis iznjemt un izveidot kanalu(ar trubu vai citadi) tos 2-3 metrus talak un izveidot kurtuvi tur.Citadi bus visu garo kupinashanas laiku jatup klat un javakte.Piegatavo udeni ta pavairak pirmai reizei ,tiesham zel tik pamatigu darbu palaist veja...

blusu_kerajs avatars
Medaļa BestsellersMedaļa Admins iesakaMedaļa Sensācija
  blusu_kerajs 12.04.16 13:17
 
4
0

atbildot uz MeesAbi komentāru " jā, grādi turas, bet liesma par tuvu, bik var... "

No fizikas viedokļa, produkta sagatavošanai ir svarīgs siltuma daudzums, kuru ir saņēmis produkts, un laiks, kurā šis daudzums ir saņemts.  Tā kā produkta sagatavošanā darbojas tikai fizikas un ķīmijas likumi, tad:

Siltuma daudzumu aprēķina pēc formulas: Q=cm(t2-t1)=cm delta t

Svarīgs ir arī laiks (ilgums), kurā produkts tiek gatavots. Tas nosaka, kādā intensitātē siltuma daudzums tiek saņemts. Manā receptē bija 90 grādi 4 stundas. Šeit nekur nav minēts attālums līdz siltuma avotam.

Vienīgā reizē, kad tam varētu būt nozīme ir gadījums, kad produkts saņemtu siltuma starojumu (infra sarkano starojumu). Bet manā gadījumā - tāda nav. Ir tikai karstā gaisa plūsma, kuras plūšanas ātrums tiek regulēts ar šīberiem.

Pieļauju, ka uz smalkām garšas kārpiņām atstāj iespaidu arī tas, kāda dzeja ir tikusi lasīta skatoties uz kūpinātavas skapīti, kamēr tur gatavojas vistiņas, bet ...

Es esmu reālists, un saprotu, ka nekas vairāk, kā fizika un ķīmija vistu žāvēšanas procesā nepiedalās.

yono avatars
Medaļa RecidīvistsMedaļa RecidīvistsMedaļa Recidīvists
  yono 08.04.16 08:04
 
3
0

Neaizmirsti par vannīti priekš vistiņu "sviedriem", citādi dūmu būda atri vien pārvērtīsies par ugunsmāju.

MeesAbi avatars
Medaļa KomiķisMedaļa ViktorsMedaļa Aspazija
  MeesAbi 12.04.16 12:09
 
2
0

atbildot uz blusu_kerajs komentāru " Varbūt ka izklausās pēc cepšanas, bet - rezul... " jā, grādi turas, bet liesma par tuvu, bik var just gaļā to, ka liesma, jeb karstuma avots pa tuvu...  Bet neko sliktu nesaku...   Ne visi gastranomi ar izsmalcināti jutīgām garšas kārpiņām... es arī ēdu siekalodamies šitādu vai tādu

 

gelandewagen avatars
Medaļa Patīk komentārsMedaļa JubilārsMedaļa Vampīru klana biedrs
  gelandewagen 08.04.16 21:50
 
2
0

Labs!

Es arī sev uztaisīju kūpinātavu, tikai bildes nav no procesa. Es savējā varu kūpināt un svilināt visu, kas tik ienāk prātā, jo temperatūru tur 200 grādus mierīgi. kā zinu, ka tik daudz? jo termometrs izkusa.

+ no manis, jo nekas nav labāks par paša meistarojumu.

Sikopats 17 avatars
Medaļa SviestmaizeMedaļa SpoksMedaļa Sertificēts spoks
  Sikopats 17 08.04.16 05:07  
 
2
0
Kad Tu teici kad mums bij jaierodas uz raudzībām😯? Tas i labais. Lai labi kūp...Domāju jau ka esi aizmirsis par prodžektu. Skaista sauna vistiņām😂
I Like to Make Stuff avatars
Medaļa Moderatora favorītsMedaļa Dienas joksMedaļa Admins iesaka
  I Like to Make Stuff 12.04.16 13:29
 
1
0

atbildot uz blusu_kerajs komentāru "No fizikas viedokļa, produkta sagatavošanai ir ... " Smuki, būs jāuztaisa ar kas līdzīgs   

blusu_kerajs avatars
Medaļa BestsellersMedaļa Admins iesakaMedaļa Sensācija
  blusu_kerajs 13.01.18 21:00
 
1
0

atbildot uz meža brālis komentāru " yeah me2 - gribu redzēt ko var ēst pēc tam - ... "

Pirmais kūpinājums bija tāds, ka labāk - neredzēt   

Bija jāmācās tā štelle. Jāmēģina visādi režīmi un kurināšanas veidi.

Tagad sanāk tīri labi. Ne par bālu, ne par sīkstu.

Vispār, man patīk, ka gaļa viegli nāk no kauliem nost, nav jāplēš ar zobiem.

Nedrīkst būt arī par sausu.

Mizai (ādai) jābūt pasausai, lai neviļājas pa muti kā puņķis, bet ir gardi ēdama. Utt.   

MeesAbi avatars
Medaļa KomiķisMedaļa ViktorsMedaļa Aspazija
  MeesAbi 12.04.16 14:54
 
1
0

atbildot uz blusu_kerajs komentāru " Es negribu ar tevi strīdēties. Vienkārši - m... " pilnīgi piekrītu...  Nestrīdos   Lai labi kūpinās!

blusu_kerajs avatars
Medaļa BestsellersMedaļa Admins iesakaMedaļa Sensācija
  blusu_kerajs 12.04.16 14:11
 
1
0

atbildot uz MeesAbi komentāru " Man formulas nav stiprā puse, bet praktisko p... " Es negribu ar tevi strīdēties.

Vienkārši - mana konstrukcija ir piemērota manam gadījumam divu iemeslu pēc.

Pirmais -  man nebija fiziski vieta, kur rakt tuneli.

Otrais - 'tuneļniekiem' ir jāpatērē liels laiks, lai uzsildītu pašu tuneli. Mana kūpinātava uzsilst līdz 60 grādiem 20 min laikā.

Mana konstrukcija ļauj regulēt temperatūru ātri un ļoti precīzi.

Secinājums, abu tipu konstrukcijām ir savas priekšrocības, un savi trūkumi.

Galvenais secinājums no mana pirmā kūpinājuma ir - milzu nozīme ir marinādei un malkai, ar kuru tā būda tiek sildīta.

Un protams, pieredzei!

MeesAbi avatars
Medaļa KomiķisMedaļa ViktorsMedaļa Aspazija
  MeesAbi 12.04.16 14:03
 
1
0

atbildot uz blusu_kerajs komentāru "No fizikas viedokļa, produkta sagatavošanai ir ... " Man formulas nav stiprā puse, bet praktisko pusi vari man neklāstīt Pieredze gana liela šajā jomā

blusu_kerajs avatars
Medaļa BestsellersMedaļa Admins iesakaMedaļa Sensācija
  blusu_kerajs 12.04.16 11:58
 
1
0

atbildot uz MeesAbi komentāru " uguns zem gaļas vairāk pēc cepšanas izk... " Varbūt ka izklausās pēc cepšanas, bet - rezultāts tomēr garšoja pēc kūpinājuma .

Tempratūrā stabili turas uz 90 grādiem.

MeesAbi avatars
Medaļa KomiķisMedaļa ViktorsMedaļa Aspazija
  MeesAbi 12.04.16 11:35
 
1
0

uguns zem gaļas vairāk pēc cepšanas izklausās,   kūpināšana ir dūmos... bet Darbiņš labi paveikts. 

Fosilija
Spoku fosilijas ikonaFosilija 08.04.16 08:13  
 
1
0
Malacis
Strāvonis avatars
Medaļa PalaidnisMedaļa Autoru autorsMedaļa Palaidnis
  Strāvonis 08.04.16 00:06
 
1
0

labs

minckis avatars
Medaļa Moderatora favorītsMedaļa SviestmaizeMedaļa Admins iesaka
  minckis 07.04.16 23:32  
 
1
0
Pa smuko! +

meža brālis avatars
Medaļa Aģents 0/7Medaļa Aģents 0/7Medaļa Aģents 0/7
  meža brālis 13.01.18 17:29
 
0
0

atbildot uz hiyan komentāru " kapē neparādīji kas ir iekšā? bet izs... "

yeah me2 - gribu redzēt ko var ēst pēc tam - GRIBU!

blusu_kerajs avatars
Medaļa BestsellersMedaļa Admins iesakaMedaļa Sensācija
  blusu_kerajs 13.01.18 20:55
 
0
0

atbildot uz Ojars Auzans2 komentāru " Vistiņu šamajā uzpariktē vēl var , bet ... "

Temperatūru var regulēt no 50-60 līdz 100-120. Teorētiski, varētu uzlikt arī vairāk, bet žēl termometru. Pie 150 tas vēl neizkusa, bet vairāk gan laikam nevar, jo tas ir paredzēts līdz 120.

Ugunsgrēks arī ir bijis '     !

Tauki satecēja uz akmeņiem apakšā un aizdegās. Neko - aiztaisīju visas cukas un durvis - un pats nodzisa.

Katram gadījumam ūdens šļūtene vienmēr ir blakus