local-stats-pixel fb-conv-api

Kur Ir Mona Lisa?29

336 3

Cik vienkarshi! - Luvraa. Bet viss nav tik vienkarshi kaa izskataas.

Eiropaa Mona Lisa ir labaak zinaama kaa "La Gioconda", tulkojumaa-smaidoshaa sieviete. Visi zina, ka shis darbs tapis maakslinieka Leonardo da Vinci rokaam. Mona Lisa (Mona ir saiisinaajums Madonna) bija 24 gadus veca, preceeta sieviete. Vinja bija sieva virietim, kursh bija 20 gadus vecaaks par vinju - bagaatnieks Francesco del Giocondo. Kad Leonardo saaka ziimeet sho sievieti aptuveni 1500 gadaa, vinja tikko bija zaudeejusi beernu. (Vasari, Leonardo biograafs, ir teicis, ka agraak lai liktu Mona Lisa smaidiit, vinjas viirs algojis aakstus un muzikantus).

Nezinaamu iemeslu deelj Leonardo kljuva apseests ar sho sievieti, un ziimeeja vinju vairaakus gadus no vietas, kaut gan nekad nebija apmierinaats ar savu darbu. Shis deva valju runaam par to, ka Leonardo bija iemiileejies vinjaa, un vinji kljuva miiljaakie. Kaut gan shis variants nav ticams, jo kaa mees zinaam Leonardo bija homoseksuaalis. Leonardo atdeva nepabeigtu Monas Lisas portretu vinjas viiram, kad Leonardo pameta Florenci 1505 gadaa, bet katru reizi kad vinjsh atgriezaas, vinjsh turpinaaja ziimeet sho portretu. Leonardo straadaaja pie shii darba 4 gadus, un taa arii atstaaja vinju nepabeigtu.

"Darbs tika nodots Francis, Francijas karalim...", un tas, kaa mees domaajam ir shis slavenais portrets Luvraa. Bet sheit rodas daudzi jautaajumi - Leonardo atdeva nepabeigtu portretu Mona Lisa viiram, un domaajams, ka Giocondo gjimene neshkjirtos no shii portreta tik vinkaarshi. Veel jo vairaak - portrets Luvraa ir pabeigts.

Ir veel viens interesants pavediens shajaa misteerijaa. 1584 gadaa, maakslas veesturnieks Giovanni Paolo Lomazzo sarakstiija graamatu par maakslu, skulptuuraam un arhitektuuru, un shajaa graamataa vinjsh runaa par "La Gioconda" un "Mona Lisa" kaa par diviem dazhaadiem darbiem.

Peec jaunaakajiem peetnieciibas datiem, tiek uzskatiits, ka shii nepabeigtaa Mona Lisa tika aizvesta no Francijas uz Anglijas pilseetu Somerset. Tieshi pirms Pirmaa Pasaules Kara, Hugh Blaker nopirka liidziigu portretu par paaris ginejaam un aizveda sho portretu uz Isleworth. Shis portrets ir lielaaks par Mona Lisa Luvraa, un ir nepabeigts. Veel viens pieraadiijums tam, ka Blaker'a glezna ir iista Mona Lisa ir tas, ka maakslinieks Rafaels ir redzeejis sho darbu Leonardo studijaa, un uzskiceeja to. Shii skice paraada, ka uz gleznas ir divas kolonnas, kuras ir redzamas Isleworth Mona Lisa, bet nav redzamas Luvras Mona Lisa.

Bet tad atkal rodas jautaajums - ja leedija Luvraa nav Lisa del Giocondo, tad kas vinja ir? Gandriiz ar pilniigu paarlieciibu var teikt, ka vinja ir Constanza d'Avalos, leedija kura bija zinaama apkaimee kaa "smaidoshaa" - la gioconda.

336 3 29 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 29

0/2000

esmu dzirdējusi, ka Mona Lisa ir DaVinči kalps - vīrietis

1 0 atbildēt

pati pirmāemotion

1 0 atbildēt

mona lisa tipa seno laiku dona beiža

1 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt