local-stats-pixel fb-conv-api

Mana pieredze - Depresija un nervu izraisītas slimības.48

623 0

Vēlējos padalīties savā pieredze, jo varbūt kādam tas būs noderīgi.

Ir lietas, kuras pilnībā nespējam mainīt. Es vēlētos kaut reiz man būtu bijis viss saldāk, skaistāk un labāk. Taču par pārlieku lielu rūgtumu dzīvē arī nevaru sūdzēties, ja reiz vislielākā problēmu esmu bijusi es pati. Smagākā cīņa ir pašam ar sevi. Kad beidzot likās, ka es uzvarēju, priecājos un dzīvoju, jutu, ka tomēr viss smagnēji velkas man nopakaļ. Es cenšos un tomēr aizbēgt nespēju.

Aptuveni 5 gadus sadzīvoju ar depresiju, dažādās nopietnības pakāpēs. Patiesībā, iespējams, es vēl aizvien nezinātu, ka man tāda slimība piemīt, jo iepriekš vainoju tajā vecumu. Kā nu ne, esmu tikai 18 gadus veca, dzīves nepieredzējusi, naiva un maza. Pati nespēju pieļaut domu, ka visām manām problēmām sakne biju es pati, jo novēlu to uz sarežģīto pusaudžu vecumu, kas daļēji jau vien arī bija taisnība. Taču es neapzinājos vai nevēlējos to saprast, ka ne visi mani vienaudži ir tik distancēti un noslēgti kā es.

Nevaru īsti teikt, ka biju pavisam noslēgta, patiesībā es esmu ļoti atvērta un komunikabla, taču tik daudz, cik nu man spieda komunikācija ar cilvēkiem. Skolā es spēju visu dienu runāt ar cilvēkiem par dažādākajām tēmām, taču ārpus skolas ieslēdzos istabā un pazudu no pasaules. Iegrimu grāmatās, internetā un vecāki sūdzējās, ka es mājās praktiski neeksistēju, jo pastāvīgi esmu ieslēgusies savā privātajā telpā. Šķiet, ka šī nemitīgā mana komunikācija skolā ar cilvēkiem bija kā neapzināts kliedziens pēc vajadzības tikt pamanītai.

Es bieži aizmirsu sarunas vai lietas ko vēlējos pasacīt, teikuma vidū. Koncentrācijas spējas bija pielīdzināmas gandrīz nullei, kas arī izpaudās manās atzīmēs, lai arī cik smagi centos. Tolaik es jutos vientuļa, jo nevēlējos patiesībā saskatīt nevienu, kas atradās man blakus. Jutos dīvaina, neiederīga, kaut arī apkārt bija pietiekami daudz cilvēku, kas vēlējās būt man blakus un palīdzēt. Neviens jau īsti nezināja kā man palīdzēt, jo es neteicu, kā patiesībā jūtos un kas mani nomāc, centos būt pozitīva cilvēkos, kamēr vienatnē bieži izplūdu asarās, lielākoties nezinot par ko. Vienkārši neizturēja nervu sistēma un kontrolēt to nespēju. Lielākoties, visi bija pieraduši un uzskatīja par normālu, ja reizēm apraudājos cilvēkos bez iemesla, jo vienmēr izdomāju izfantazētu iemeslu kāpēc tā rīkojos.

Vienīgā vieta, kur es radu mierinājumu bija mans blogs internetā. Es visas savas emocijas atstāju tur, bija kāda neizprotama vēlme un cerība, ka ja ir kāds cilvēks, kurš jūtās tāpat kā es, tad lai viņš zinātu, ka nav viens pats savās emocijās. Es nekad neko nerakstīju konkrēti vairāk filozofēju, iepinu citas situācijas utt.

Reiz man no bloga atnāca anonīma vēstule e-pastā. Atceros, kā lasot to, es visa trīcēju. Kāds cilvēks apgalvoja, ka manos rakstos saskata depresijas pazīmes. Tā kā es pati nezināju, ko tas patiesībā nozīmē un man bija vien 16 gadi, es nobijos, ka dzīve līdz ar to man galā vien ir. It kā smejoties izstāstīju mammai par saņemto ziņu, uz ko viņa atbildēju, ka kaut kas tāds viņai esot jau iepriekš šķitis.

Tas nebija mierinājums ko es gaidīju. Pirmo reizi es saskāros ar vārdu "depresija" lielās šausmās un bailēs, ka neesmu es normāla, ka būtībā esmu norakstāms cilvēks. Ironiski, bet tobrīd iekritu vēl lielākā depresijā saprotot reālo vainu, bet neizprotot patieso nopietnību. Baidījos ko jautāt vecākiem, zinot, cik kategoriski mana mamma bija pret šādu slimību atzīšanu, sakot, ka tās visas ir muļķības. Tāpēc vecākiem neko nezinot, vizītē pie ģimenes ārstes pēc kārtējās apaukstēšanās,( kad pieļauju domu, ka vainīga bija nevis vājā imūnsistēma, bet nervu izraisīta saslimšana) ģimenes ārstei pajautāju palīdzību. Viņa man ieteica labu, pazīstamu bērnu psihoterapeitu.

Atceros kā mājās sēdēju ar numuru rokās, piezvanīju un vīlusies atklāju, ka uz pirmo vizīti jāiet ar vecākiem. Tā kā apņēmos risināt savas problēmas, saprotot, ka man vajadzīgs kāds, kas vismaz norādīs virzienu uz kuru tiekties, izrunājos par to ar vecākiem. Mamma neko neteica, bet vakarā saņēmu zvanu no omītes ar pārmetumiem, ka esmu sajukusi prātā, ka sabojāšu tikai sev nākotni utt. Neatceros nevienu dienu, kad vēl vairāk es būtu jutusies vientuļa un nesaprasta. Mamma ar mani runāja tā teikt caur zobiem, dusmojoties pār manu vēlmi, bet neizsakot savu viedokli tajā visā. Šķita, ka nu esmu kļuvusi par problēmu ne tikai sev, bet visai ģimenei.

Lai nu kā, esot pirmajā vizītē man šķita, ka esmu kā tipiskajās Amerikāņu filmās par psihologiem, kur psihologs rāda kartiņas savam pacientam un pacients skaidro ko tajās redz. Taču uz manām nebija melni pleķi neizteiksmīgās formās.

Man bija ierastas karikatūras, katru reizi kad man uzdeva jautājumu un manu atbildi izlaboja, jutos pavisam neaptēsta. Gala rezultātā man pateica to ko jau zināju, man ir sliktas koncentrēšanās spējas un lēna uztvere, taču tā nav bijis vienmēr. Reiz taču biju meitene, kas brauca uz olimpiādēm un vērtēšanas sistēmas skalā klasē vienmēr biju pašā priekšā. Tur nu es sēdēju, pirmo reizi jūtoties tik neizglītota un atpalikusi.

Kad šķita, ka vizīte jau ir beigusies, mani pārsteidza jautājums, vai esmu domājusi par pašnāvību. Vēl jo vairāk mani pārsteidza tas, ka atbildēju piekrītoši, jo biju vēlējusies samelot, taču neapzināti es jau stāstīju pilnīgi visu, ko citiem biju noklusējusi. To melno daļu sevis, kuru nekad neesmu vēlējusies atklāt. Vizīte beidzās ar nosūtījumu uz padziļinātāku izpēti un pāris antidepresantu receptēm.

Iemesls, kāpēc neviens manā ģimenē nevēlējās, lai apmeklēju psihoterapeitu, bija tāds, ka viņi baidījās, lai mani neievieto uzskaitē, kas traucētu man atrast studijas vai darbu pēc vidusskolas. Brīdī, kad mani nosūtīja pie cita speciālista, es nobijos, es nevēlējos sabojāt savu nākotni, jo par spīti visam man aizvien bija lieli sapņi un mērķi, kas vēl bija turējuši mani realitātē un raisījuši vēlmi dzīvot. Tāpēc es nosūtījumu izmetu, nevēlējos nokļūt sistēmā par kuru mamma jau bija mani brīdinājusi. Tieši tas man deva stimulu izkulties no situācijas pašai.

Pirmos divus mēnešus, zāles lietoju pēc pamācības. Sākotnēji, mana reakcija bija visai dīvaina un arī deva šķita pārāk liela, jo maksimālais, pēc receptes, esot 6 tabletes dienā,bet pēc psihoterapeita ieteikuma man bija jādzer 3 tabletes. Kad jutu izmaiņas un progresu, centos sevi pati veidot un mainīt. Centos kontrolēt domas un darbības, bet zāles lietot tikai nepieciešamības gadījumā. Varbūt nepareizi, bet pēc lielas apņēmības es tiešām izmainījos.

Es kļuvu par sabiedrības dvēseli un dzīvoju, šoreiz pa īstam. Depresija jau arī tagad reizēm par sevi liek nojaust, bet tas vairs nav salīdzināms ar kādreizējām izjūtām. Tagad manī ir parādījusies tik liela mērķtiecība, ka vairs nekas neliek domāt, ka kaut kas kavē mani no sasniegumiem un panākumiem.

Vēl aizvien man zūd koncentrācija, reizēm izjūtu nervu spriedzi un kā nesen uzzināju, man esot arī veģetatīvā distonija, kad sāku pie ārsta un interesēties par biežām sirdssāpēm, paaugstinātu spiedienu, reiboņiem un citām kaitēm. Kā arī pāris reizēm, nokļūstot slimnīcā, kuru laikā man atrada arī pāris citas nervu izraisītas veselības problēmas.

Es ļoti cenšos dzīvot, izliekoties, ka tā visa nekad nav bijis. Ignorēt to, bet, laikam, stresa izraisītas slimības bieži sevi liek manīt kaut kā savādāk. Lai kā censtos, pilnībā pazust no pagātnes, laikam, nekad neaizbēgšu, bet man ir pavērusies iespēja dzīvot labāk, par spīti visam, jo tomēr mēs paši esam savas dzīves kvalitātes noteicēji.

623 0 48 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 48

0/2000

Iesaku aiziet pie pieaugušo psihoterapeita tagad, kad esi pilngadīga, jo izskatās, ka pirmā pieredze tev nebija īpaši patīkama. Un izliekoties, ka nekā tāda nav bijis, var padarīt visu tikai sliktāku, jo kādu dienu neatrisinātie konflikti var uzplaiksnīt ar lielāku spēku. Depresija pēc būtības ir apspiestas dusmas, ko mēs nespējam izpaust, tādēļ turam tās sevī, tādējādi sodot sevi par kaut ko. Katrā ziņā neiesaku vien paļauties uz antidepresantiem, jo tie ir tikai palīglīdzeklis.

13 0 atbildēt

Pie depresijas vislielākā kļūda ir nemeklēt palīdzību. Man ar bija smaga depresija, nevarēju aizmigt aš 3-5 stundas, gulēju pa 12-14 stundām dienā. Bija zudusi interese par tām lietām, kas mani interesēju. Koncentrēšanās spējas man bija drausmīgas, atmiņa pasliktināta. Patstāvīgi pavadīja trauksme. Līdz pa visam nejauši atklāju rakstu pa depresiju. Aizpildīju testu un voalā, dziļa depresija. Gāju pie ģimenes ārsta, pastāstīju par šo. 

Es biju vienreiz aizgājis uz Juglas centru un automātiski tiku uzskaitē. Jap, lai dābūtu medicīnisko, man nācās iet uz Tvaika ielas pēc īzziņas. Dod vai nedod, to nosaka psihologs, un attiecīgi ne viena iestāde nevar dabūt info par tavu psihisko vai psihiatrisko saslimšanu. Ja gribētu, domājams, dabūtu arī mednieka apliecību. Galu galā,  psihiskās vai psihiatriskās saslimšanas nav tikai šizofrēnija, zem tā atrodamas arī depresija, anoreksija, bulēmija, dažādas atkarības (narko un alko), distonija u.c. 

Jā daudzi cilvēki baidās no vārda psiho.. drošvien tas asociējās ar PSRS laikiem vai citiem stereotipiem. Es nebaidos, jo kaut ko jau zinu. Cilvēki baidās, jo nezin.

Jap depresija nav tikai modernās pasaules slimība, vai arī agrāk tādas nebija. Vienkārši agrāk to sauca savādāk, par melanholiju.

Pēc savas pieredzes saku, ka depresijas pamatā ir psiholoģija. Attiecīgi vajadzēs meklēt depresijas cēloni. Antidepresanti palīdzēs tev neieslīgt dziļāk vai arī nedaudz uzlabot stāvokli. Taču tie neizārstēs depresiju (viss atkarīgs no depresijas smaguma). Ja ir bailes, ka var tikt iekļauts Tvaika ielas sarakstā, var iet pie privātiem ārstiem, bet tie attiecīgi būs maksas. Bet nemeklēt palīdzību ir vislielākā kļūda. Jā var nākties nomainīt vienu vai otru ārstu, lai atrastu piemērotāko, taču, nedrīsksti padoties. Man depresijas pieredze ir 9 gadi.  

12 0 atbildēt
Kad es biju pie psihologa / psihiatra (neatceros atskiribu šiem)man teica, depresija ir izdomata slimiba tadas nav. Izrakstija zāles un next pleaseemotion
7 0 atbildēt
Man ir līdzīgi, kā bija tev, bet es neticu, ka man ir depresija. Es negribu ticēt. Skolā man ir jautri, runājos, bet mājās... es mēdzu izplūst asarās, es mēdzu aizsvilst dusmās vai vienkārši blenzt sienā. Bieži strīdos ar ģimeni, apzinos, ka bieži esmu pati vainīga. Esmu domājusi par pašnāvību, esmu mēģinājusi, bet neizdarīju līdz galam, jo tāpat kā tev, man ir sapņi. Tik tuvu nāvei es zināju, ka to nespēju. Es nobijos. Es nevienam to neesmu stāstījusi, bet daži to nojauš. Bet vai tā ir depresija? Jau kādu mēnesi es nodarbojos ar sportu - skrienu krosu no rītiem, vingroju. Pirms tam es arī spēlēju basketbolu, tagad arī. Es aizmirstos sportā. Ēdu veselīgi. Un šobrīd jūtos arvien labāk. Sports palīdz. Turklāt esmu kļuvusi stiprāka, veiklāka, spēju skriet garās distances. emotion
6 0 atbildēt

Tā tik mana filozofēšana, bet es domāju, ka ignorēt tādas problēmas nevajag. Īpaši, kad tās ir tik nopietnas. Cenšoties aizmirst, izliekoties, ka nekā tāda nav, viss tas jau nepazūd, ja pat arī šķiet, ka ir labi. 

Mans uzskats ir tāds, ka zāles pie šādām problēmām nav primārais. Kā jau raksturīgi mūsdienu medicīnai, nemeklē cēloni, bet ārstē sekas, kam rezultāta visbiežāk nav. Es Tavā vietā meklētu kādu zinošu cilvēku, kas palīdzētu noskaidrot cēloni un saprast notiekošo, nevis tikai secinātu, ka nu ir sūdi, un izrakstītu kaudzi tablešu. 

6 0 atbildēt

Skumji, bet man prieks ka tu atradi izeju. 

Svarīgi ir arī atrast kādu cilvēku ar kuru var patiesi parunāties, neslēpjot īstās jūtas. Tas cilvēks var būt vai nu psihoterapeits, labs draugs, vai pat kāds interneta draugs, ko dzīvē nesatiksi (šķiet tā ir vieglāk), bet ar vecākiem bieži vien ir bezjēdzīgi vai pat destruktīvi runāt par to, jo (nezinu īsti kāpēc) viņiem trūkst saprašanas par kādu ietekmi viņi var atstāt uz savu bērnu, ka ja bērns jau lūdz pēc palīdzības ar šādu problēmu, tad tam viņam nopietni vajag palīdzēt, jo ar tādu privātu problēmu man šķiet nevienam ar vecākiem negribās runāt, un to dara tik tādēļ lai izglābtos. 

4 0 atbildēt
Man ar ir kaut kas līdzīgs stāstāms. Ar it kā visi skatās uz mani kā daļēji normālu personu, bet dziļi sirdī esmu tik sasalis, ka nespēju nevienu sev pielaist tuvumā. Īsti nekad nav bijusi tādi īsti draugi, draudzene ar vairāk mani mīlēja, nekā es spēju izrādīt. Tā nu es mocījos un gausos par dzīvi līdz vienu dienu paņēmu un aizbraucu no Latvijas. Pat nebija lielais iemesls tāds kā nauda, bet lielais iemesls bija dzīves mainīšana. Un jāsaka, ka savā ziņā ir pat kaut kas izdevies. Šeit satiku jaunu draugus, esmu sācis domāt ar reāli pats par sevi un sevi lēnām sāku iemīlēt. Protams, brīžiem uznāk atkal vecās domas utml, bet šeit esot prom no Latvijas ir daudz vieglāk cīnīties ar to problēmu. Vides nomainīšana varbūt, ka palīdzēs.
4 0 atbildēt

Runājot par depresijām, es ar tādā biju ļoti garā laika posmā. Bet viss mainās, kad tu pasaki beidzot viņai stop. Viss ir tavā galvā. emotion

3 0 atbildēt

Dažreiz problēma var būt ne tikai psiholoģiska, var būt arī, ka smadzenes nevar saražot pietiekami daudz saucamā serotīna, kas noved pie šāda stāvokļa, tāpēc varbūt tomēr vajadzētu arī aiziet arī pie neirologa, tad gan zāles būs jādzer patstāvīgi (vismaz kādu laiku noteikti).

Pati esmu gulējusi kādu laiku "tajā" nodaļā bet, darbs man ir (jā ok nestrādāju policijā vai tamlīdzīga vietā kur to vairāk pārbauda). Šādas problēmas ir labāk jācenšas risināt, nevis ignorēt, kā to nezin kāpēc grib darīt vecākā paaudze, un jo ātrāk, jo labāk. Laikam daudzi cilvēki vienkārši neapzinās to cik šī slimība var kļūt dramatiska, ja netiek risināta laicīgi.

Lai nu kā novēlu tev izturību tavā ceļā uz atveseļošanos, un nebaidīties arī prasīt palīdzību!

   
2 0 atbildēt
Nedaudz skumji lasīt, ka tik daudziem arī ir depresija un veģetatīvā distonija. Man šīs slimības ir jau vairākus gadus, bet tās diagnosticēja samērā nesen, jo man atklāja slimību, kuras slimniekiem bieži ir sastopama depresija. Es arī bieži dzirdu pārmetumus,piemēram,ka depresija nav slimība, es tikai esmu sliņķe un čīkstule utt. Prieks, ka tu apņēmies un pārvarēji grūtības, to ir viegli pateikt, bet ļoti grūti izdarīt.
2 0 atbildēt

arī es sadzīvoju ar depresiju un tās sekām - un esmu meklējusi palīdzību, un saskārusies ar to, ka šī slimība mūsu sabiedrībā tiek uzskatīta vai nu par "slikto toni", vai vnk vājuma pazīmi...oficiālas ārstēšanās sekas ir tiešām tādas, kas traucē pēc tam būt pilnvērtīgam sabiedrībā.

1 0 atbildēt

no savas pieredzes uzskatu,  ka vienīgais veids, kā cīnīties ar šo slimību, ir tieši tāds, kā raksta autore dara, un vēl te komentāros, mis Drosmīgā - gribēt dzīvot - atrast sevī vēlmi un spēku un gribu dzīvot un cīnīties par savu nākotni. 

Labi, ja dzīve, liktenis piespiež tā, ka nākas cīnīties par savu dzīvību, vai par tuvu cilvēku - tas labi ārstē depresiju (tā bija man). Pašam lauzt šo situāciju ir daudzreiz grūtāk, un ja depresija jau progresejusi, vienatnē var būt vsp neiespējami...

 

1 0 atbildēt

Es neesmu ļauna, bet dažereiz tiem kas saka, ka distonija ir sliņķu slimība gribas lai paši cilvēki to izbauda kā ir dzīvot ar viņu.... Ar depresiju droši vien ir tāpat.. Atceros, ka bērnībā nesapratu kas tā tāda depresija un kā tā vispār darbojas, jo draudzenes mammai tāda bija. Viņa teica man mammai ir depresija. Un vēl maza būdama iztēlojos kā būtu ja man būtu depresija. Atbilde viena - domas materializējas. emotion 

1 0 atbildēt
Man arī bija depresija pirms dažiem gadiem, un smaga depresija. Es pat domāju par pašnāvību, katru dienu domāju, ka dzīvot nav ne mazākās jēgas. Bet ar laiku viss pārgāja, un depresija nebūs visu dzīvi. Galvenais tai tikt pāri. emotion
1 0 atbildēt

MAn distonija ir jau no dienas kad piedzimu

0 0 atbildēt

Ak šausmas. Man viss ir perfekti tas pats , kas tev. Nopietni. Lai gan esmu daudz jaunāka , man ir viss tieši tas pats. Mūsdienās daudzus cilvēkus piemeklē distonija un depresija. Esmu piedzīvojusi to pati ko tu....

0 0 atbildēt

paldies par rakstu! atklāti stāstīt par savām problēmām reti kurš spēj!

bet... uzreiz iebilstu pirmajam teikumam. visu spējam, ja gribam un daram!

es drīzāk teiktu, ka vienmēr eksistēs melanholiskā tipa ļaudis, kuriem šādas veida vainas būs biežāk. tas, protams, nenozīmēm, ka viņi būtu izolējami vai, ka citi nevar nokļūt līdzīgā situācijā, bet fakts paliek fakts. svarīgi savest domāšanu kārtībā, bet ne visi to spēj. racionālajam jābūt balansā ar emocionālo. ja kāds no tiem ir krietnā pārsvarā, var rasties smagas problēmas...

0 0 atbildēt

Ir jābūt lielai drosmei, lai atzītu, ka tev ir psiholoģiskas problēmas, lielai, lai atzītos sev, un vēl lielākai, lai atzītu to citiem. Tālāk būtu jāseko vēl lielākam drosmes pierādījumam - jāmēģina rakties problēmas saknē, cēlonī, kas šīs problēmas ir izraisījis. Ir vairāk kā skaidrs, ka šī nu nebūs tā vieta, kur mēģināt to noskaidrot, tas ir jādara kopā ar kādu zinošu cilvēku. Tāpēc ieklausies padomos, ko tev dod cilvēki šeit, piemēram Moonwalker MD, viņš zin, ko runā.

0 0 atbildēt

Noteikti interesē, lūdzu pastāsti emotion Kaut vai privāti, ja tā vieglāk. 

0 0 atbildēt

Labs raksts..Tuva tēma, ļoti labi Tevi izprotu.

0 0 atbildēt