local-stats-pixel fb-conv-api

Lietuvas latvieši (90)1

128 0

emotion

Lietuvas latvieši (89)

Nekad nav interesējusi politika, bet katrs arī pret paša gribu tajā tiekam iesaistīti. Arī palikšana no visa malā - atturēšanās uzskatāma par politiku. Uzskatu, ka jebkuras rīcības kopumu vienkāršoti var nosaukt par politiku. Esmu jau plaši izklāstījusi savu rīcību dažādās dzīves situācijās. Tagadējai paaudzei šķiet visi padomju gadi ļoti līdzīgi. Man tie bijuši tik krāsaini kā bildītes kaleidoskopā.

Padomju sakaru sistēmai raksturīga bija lielā datu slepenība, vienalga mēs daudz zinājām. Mūsējie zināja pat visslepenākās lietas, ko pat vara no savējiem slēpa. Piemēram, arī par Ligatnes bunkuru. Sakaru skaņošanu uz Ministru padomi ar bunkuru uzticēja Otrā pasaules kara laika PSRS atsevišķā sakaru bataljona veterānam M. Matvejevam. Sakarus neorganizēja pat pa esošiem VDK sakariem. Tātad, slepenāk par ļoti slepeni. Pienāk diena, ka rodas gan bojājumi, gan jāveic profilaktiskie darbi un bez mūsu speciālistiem atkal neiztikt. Mūsu speciālisti prot vienmēr paklusēt un visu ievērot. Kāds nenovērtējams kapitāls tas bija, ka mūsu speciālisti strādāja šai sistēmā un pārzināja slepenas sakaru shēmas, tā īsti aptvērām tikai vēlāk un seviški augusta puča laikā.

Gorbačova nākšana pie varas ar savu perestroikas politiku jūtamas vēsmas un uzdrošināšanos ir ienesusi visās jomās. Šaubos, vai piecus gadus agrāk uz ārzemēm būtu tikusi.

1988. g. pavasarī vecākā meita gatavojas diplomdarba aizstāvēšanāi RPI Arhitektūras fakultātē.

Diezgan daudzas rasējumu lapas sagatavojamas. Bija tur tāda tradīcija, ka pēdējā nedēļā palīgos nāca studenti no priekšpēdējā kursa, kurus sauca par vergiem. Visi pēdējo nedēļu visi dzīvoja un strādāja turpat auditorijā Ķīpsalā, atpūšoties tikai nedaudz uz vietas. Mēs ar Arturu pat brīvdienas ņēmām, lai varam vismaz reizi dienā aizbraukt un vergus pabarot, jo tas atrī bija nerakstīts pienākums. Diplomdarbu aizstāvēšana notika Pētera baznīcā. Pēdējā naktī strādāja tikai vergi, veica pēdejos sagatavošanas darbus aizstāvēšanai - rasējumus piestiprināja Pēterbaznīcā pie statīviem. Diplomandam pedējā naktī bija kārtīgi jāizguļas.

Aizbraucām uz aiztāvēšanos. Meita jūtami satraukta - vienā rasējumā pie nama fasādes kāds jokdaris piezīmējis sarkanbaltsarkanu karodziņu, tas nav vairs ne nodzēšams, ne izgriežams. Bez rasējuma aizstāvēties arī nevar. Tādas ziņas izplatās ātri - zina jau visi klātesošie, arī eksāmenu komisija to redz. Pagaidām visi klusē. Izdevās aizstāvēties it kā nekas nebūtu noticis. Ar satraukumu gaidījām komisijas ziņojumu. Rezultātā par vienu balli bija zemāka atzīme par recenzenta un diplomdarba vadītāja P.Blūma iepriekšējo vērtējumu. It kā to esot prasījis komisijas priekšsēdētājs. Bijām priecigi, ka viss labi beidzās.

128 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

Politika ir visur, kur ir visamz 2 cilvēki. Robinsona Kruzo gadījumā gan nav politikas... Lai gan viņam tur arī uzradās "draudziņš" kaut kad vēlāk, ja nekļūdos emotion

0 0 atbildēt