local-stats-pixel fb-conv-api

Shotokan karate15

69 2

Shotokan karate, dēvēts arī par tradicionālo karate ir viens no izplatītākajiem šīs Japāņu cīņas mākslas veidiem. Latvijā ir vairākas tradicionālā karatē skolas, bet visas apvieno vienotais tradicionālisma un cieņas pilnais gars iekš dojo – treniņu zāles.

Atšķirībā no kaujas tuvcīņu skolām, shotokan jums nesola pāris mēnešu laikā kļūt par trenētiem slepkavām. Karate-do, tas ir ceļš, kā mācekļi izkopj savu iekšējo disciplīnu, garu un ķermeņa kustības gadiem, gadu desmitiem ilgi. Sensejs – meistars, kurš apguvis karate augstā līmenī, spēj veikt sitienus, izmantojot visa ķermeņa elastību un spēku, nedomājot, to pārvēršot acumirklīgā koncentrētā triecienā.

Kā ārējā motivācija audzēkņiem ir krāsaino jostu gradācija(10 kju līmeņi), līdz tiek sasniegts pirmais patiesi nopietnais līmenis -1. dans, kas vienlaicīgi piešķir tiesības būt uzrunātam kā sensejam un tiesības nodarbībās un sacīkstēs nēsāt melno jostu. Normāli ir, ja augstākās gradācijas piešķir starptautiskas federācijas. Latvijā ir zināmi vairāki 4., 5., un 6. dana līmeņa senseji. Jāatzīst, daudzas federācijas mazliet grēko, samazinot prasības eksāmenos, jo mēdz teikt, ka augstāk par 6. danu var dabūt Pasaules līmeņa meistars, bet augstāku par 7. danu - tikai Japānā dzīvojošie, visu mūžu karate attīstībai veltījušie senseji.

Ārējās shotokan izpausmes. Shotokan mēdz rīkot sacensības divu veidu disciplīnās.

Pirmais - katas – tradicionāls kustību komplekss, kurā tiek parādīta tehnika un izpratne. Katas mēdz izpildīt: kata individuāli, kata komandās pa trim, un trijatā - kata bunkai, kas ir katas improvizējošs atšifrējums,, cīņas imitācija.

Otrais – kumite. Principiāli kumite ir cīņa augsti kvalificēta tiesneša kontrolē, kur jānodemonstrē tieši, uzbrukoši sitieni ar rokām, nepieskaroties pretiniekam(bezkontakta sitiens). Sitieni ar kājām dažās federācijās tiek atļauti pilnā kontaktā. Kontakts nav atļauts, jo ļoti augsti attīstītā sitienu tehnikas un ātruma dēļ, vairums sitienu, kontakta gadījumā, acumirklī rada smagas traumas, pārsvarā - lauztas ribas vai galvaskausa traumas. Ja kumitē gaitā tiek traumētspretinieks, kā likums – tiek piešķirts tehniskais zaudējums neuzmanīgajam uzbrukuma veicējam.

Iekšēji shotokan ir tradicionālisma un cieņas pilns. Audzēkņiem jāievēro Budo likumu kodekss, kas ietver noteikumus karatē audzēkņa uzvedībai treniņos un ārpus tiem. Piemēram, nodarbības kavējuma gadījumā, audzēknim jāstāv uz ceļiem pie ieejas zālē tik ilgi, kamēr sensejs nosebojušos audzēkni neuzaicinās piecelties. Tāpat stingri jāievēro gradācija, stāja un cieņas izpausmes.

Latvijā tradicionālo karate pasniedz daudzās vietās, arī visnotaļ attālās no Rīgas. Var teikt vienu – nav labāku vai sliktāku karate skolu, jo, pirmkārt, tas ir darbs pašam ar sevi, savu raksturu. Jo biežāk un uzmanīgāk trenēties, jo labāka izaugsme.

Pievienotajos Video:

1. Fragments no senseja Kawasoe treniņa

2. Kumite sacensību video

3. Kata sacensību video

Paldies, ka lasīji!

Čau!

vēl par cīņu mākslu šeit: http://spoki.tvnet.lv/video/Kadocnikova-tuvcinas-Sistema/678059







69 2 15 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 15

0/2000

Pavājš raksts,jo pilna Google ar tādiem rakstiem un pat labākiem,un visiem sen jau viss zināms.Shotokan pirmkārt nav sen jau populārs,jo nekad netiksi tik augstā līmenī kā Kyokushinkai!Vienīgais mūsdienās ļoti labs meistars ir Lyoto Machida!Viņš pat atdzīst,ka pliks Shotokan nav pilnvērtīgs!Viņš ir trenējies pat pie Stīvena Segala,lai pilnveidotu savas kaujas prasmi un meisterību.Varētu rakstīt un rakstīt,bet par rakstu lieku mīnusu!Ja tādas lietas raksti,tad vajag to visu nopietnāk,nevis nokopē no Google rakstu un no YouTube video!No labākiem rakstiem ir jāsaliek labākais un tāpat ar video!

1 0 atbildēt

Es nespēju iebraukt karate būtībā - apgūstam cīņas mākslu, bet treniņu/sacensību cīņas laikā nedrīkst pielietot kontaktu. Tā tehnika, ko tu apgūsti bezkontakta cīņas laikā, nebūs efektīva uz ielas, kad tev kāds čalis nesīsies virsū ar dēli rokās.  Kuriozs no dzīves. Karate sacensības, bezkontakta cīņas. Rezultātā 13 lauzti deguni. Piemēram, taekwondo sacensības, kas norisinās pilnajā kontaktā (full contact, pro līga) - rezultātā NEVIENAS pašas nopietnas traumas!!! Tā nu var izvērtēt, cik kvalitatīva nu katra cīņas māksla ir. 

2 1 atbildēt

Varu apzvērēt, ka uz ielas arī šotokans ir ļoti efektīvs. Neatkarīgi no cīņu veida efektivitāte slēpjas tikai un tikai katra personīgajam darbam treniņu zālē. Ja tu trenēsies piecus gadus ar pusspēku vienu cīņu veidu, tevi var mierīgi sakaut vienu mēnesi katru dienu cītīgi trenējies jebkura cita cīņu veida pārstāvis.

1 0 atbildēt

Nekāda google, es tīri savu viedokli no pieredzes rakstu, tobiš to, ko un cik daudz vēlos pateikt tiem, kas vēlas izlasīt..

Uzraksti nopietnāk, tā pavisam nopietni:)

0 0 atbildēt

Daudziem nepiekrītu,jo piemēram Kyokushin ir ļoti ātri un spēcīgi sitieni!Šim stilam ir ļoti spēcīgas treniņu metodes,kā piemēram Tameshiwari.Ir jādauza dēļi,čuguna plāksnes,ķieģeļi! Iedomājies Tameshiwari meistaru kuram gadiem trenējoties,kulaki ir kā akmeņi un tāds ja iesit no visa spēka pa galvu,tad iznākums ir letāls.Kyokushin čempioni K-1 Andy Hug,Semi Schilt! UFC čempions Loyoto Machida! http://www.youtube.com/watch?v=iUVyJG5Zlxo

0 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt

Īsumā pastāstīšu par karate- daudzi pat nesaprot atškjirību, tāpat Kā Pampers ir autinjbiksīšu marka, bet cilvēki arī citas markas tautā saukā par “pamperiem.” Tas pats ar karatē;

Ir sporta karate, arī daži karate-do un ir tradicionālais, jeb traditional Shotokan karate. Tradicionālais nozīmē īsto- vēsturisko, efektīvo

Cik īsi varu- vēsture:

Kopš 14 gs Japānā Okinavā attīstījās cīnjas māksla, jo bija toreiz laupītāji, kas Okinavā izlaupīja un nogalināja ciematus, ar šīs mākslas palīdzību vairs nevajadzēja armiju- uzbrukuma gadījumā vietējie vienkārši efektīvi atspārdīja uzbrucējus. Pat vājas sievietes tika galā ar brunjotiem vīriešiem izmantojot pretinieka sitiena energjiju. 500 gadus vēlāk okinavietis Gichin Funakoshi apvienoja VISAS slepenās Okinawas cīnjas gudrības un izstrādāja efektīvu sistēmu, kā vislabāk un visātrāk apgūt Shotokan karate. Vinjš neizgudroja 500 gadu cīnjas mākslu- vinjš tikai izstrādāja efektīvu mācību sistēmu. Ja karate tulkojumā nozīmē tukša roka- ar plikām rokām var uzveikt, Tad visas karate katas satur slepenu mācību (kobudo), kas jau ir ar ieročiem, tās pašas katas, ko apgūst karatē, bet Nu jau ar kjēdēm, stekiem, pat lietussargu- Ja Tev uzbrūk 7 cilvēku bars. Lielākā dalja cīnjas mākslu- U šu, Taekwondo nāk ārā no karate, jo īstais šotokans nav viegls dēlj dziljās stājas. Šī nav cīnja, kas paredzēta uz ielas kautinjā vinnēt. Uz Ielas nav ko darīt- ar vienu sitienu uzvarēsi. Šī cīnjas māksla paredzēta pret profesionāljiem. Zini Jason Bourne? Vinjš nekāvās ar pudeles brāljiem, bet pret trenētiem profesionāljiem. Ar karate uz ielas uzveiksi ar 1 sitienu! Bet ir atškjirība, kas “izskatās” labi TV un kas patiešām ir praktisks dzīvē. Taekwondo labi izskatās, bet Vai Tas ir praktisks dzīvē? Vinji var 3 metru augstumā iespert pa lampu, labi izskatās, bet parādi man 3 metrīgu cilvēku! Cik tas praktiski? Ir cilvēki, kas saka, ka džudo būtībā ir karate katu metieni; tradicionālais karate apgūstams lēnām, pretī profesionalitātei!

0 0 atbildēt