local-stats-pixel fb-conv-api

Talibu neticami cietsirdīgie likumi130

1534 15

Talibi iemieso visu,kas mums šķiet nepareizs un ļauns. Lūk likumi pēc kuriem dzīvo cilvēki zemēs, kur valda talibi. emotion

Pirms tam arī ievads tiem, kas vēlas vairāk izprast,kas ir talibi un kā pēkšņi, pavisam nesen varēja rasties kustība, kas ir tik drastiska, ka eiropietis kaut ko tādu nevarētu iedomāties pat 1000 gados.

Jau no seniem laikiem daudzās musulmaņu zemēs, dažos attālākos laukos pat līdz mūsdienām ir saglabājušās mums nepieņemamas tradīcijas un dzīvesveids.

Šajos nostūros tiek svinēti tikai reliģiski svētki – pat nekādu dzimšanas dienu, tāpēc cilvēki pat īsti nezin savu vecumu. Sievietes staigā ar noliektu galvu ātrā solī tipinot itkā skaitot savus soļus,jo saskatīšanās ar kādu vīrieti varētu izraisīt briesmīgas sekas. Šeit valda ļoti patriahāra sistēma un vīrieši ar savām meitām un sievām izrīkojas kā grib – pat nogalina, jo termins – slepkavība - attiecas tikai divu vīriešu starpā. Ar vīrieti pārrunāts vārds divatā vai pat izvarošana nozīmē to,ka šai sievietei ir parakstīts nāves spriedums – sadedzinot dzīvu, nogriežot galvu vai nomētājot ar akmeņiem.

Tomēr lielākās pilsētās šīs tradīcijas pamazām sāka aizmirsties. Piemēram Afganistānā kādreiz meitenes nēsāja tikai hidžabus, gāja uz skolu, visi bērni kopā spēlējās un ikvienam bija lieli nākotnes plāni. Visi cerēja, ka pēc padomju karaspēka aiziešanas no Afganistānas un apkārtējām teritorijām pavērsies daudz iespēju, gluži kā rietumos, gan vīriešiem, gan sievietēm…

BET notika, kaut kas pavisam atšķirīgs - šīs teritorijas pārņēma talibi (radikāla islāma fundamentālistu kustība, kura radās Afganistānā puštunu ciltīs 1994. gadā, kā reakcija uz postpadomju Afganistānā valdījušo haosu un korupciju). Pilsētas pārņēma un cilvēku sapņus sagrāva, es atļaušos teikt, ļaunums, kas, mums Eiropiešiem nav bijis tik drastisks nevienā vēstures posmā. Tika aizliegtas pat tādas lietas kā rietumnieciska stila frizūras vīriešiem, par sievietēm nerunājot… Afganistānā šajā laikā bija nežēlīgi populārs "Titāniks" un daudziem sagribējās di Kaprio stila frizūru, bet par to gaidīja bargs sods. Bija aizliegtas jebkādas izpriecas - televīzors, radio, dziedāšana, dejošana, futbols, pat smiešanās!!!…

Lai gan eksistence bija drūma visiem ,vissmagāk bija sievietēm – tās pat nevarēja saņemt medicīnisko aprūpi (ņemot vērā,ka sievietei dzemdības Tuvajos Austrumos notik gandrīz katru gadu), bet ja kādai bija tā laime nokļūt vienā no dažām sieviešu slimnīcām tur viņas sagaidīja citas sievietes – dakteres bez piemērotas izglītības, bez īpašiem medikamentiem un bez jebkādiem narkozes līdzekļiem. Turklāt ģērbtas burkā, kura ne tikai ierobešo kustības, bet arī redzes leņķi. Pat ķeizargriezieni tika izdarīti bez jebkādas narkozes.

Patiesībā sieviešu dzīve ir tik šausmīga, ka daudzas mātes glābdamas savas meitas no ciešanām tās vienkārši nosmacē uzreiz pēc dzimšanas tā arī aiztaupot sev negodu par meitas piedzemdēšanu.

Oficiāli talibu režīms ir gāsts un vismaz kādreiz okupētā Kābula (Afganistānas galvaspilsēta) ir viena no vietām, kur visvairāk cīnas par to,lai atgūtu kādreizējos principus un palīdzētu arī citur atbrīvoties no tirānijas, kas pārdzimst cilvēku uzskatos no paaudzes uz paaudzi, jo cilvēki ir iemācīti dzīvot bailēs un pakļautībā šiem talibu likumiem.

Lai gan šis režīms ir gāsts, talibu režīma ietekme Afganistānas un Pakistānas teritorijās velaizvien ir liela.

Tad nu lūk, talibu likumi pēc kuriem arī mūsdienās dzīvo cilvēki:

« 1  2  3 »
1534 15 130 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 130

0/2000
Aicinu visas feministes doties uz Afganistānu cīnīties par sieviešu tiesībām.
4 0 atbildēt
Izlasiet "Kabulas gramatu tirgotajs". Tas ir reals Afganistanas dzives atspogulojums. Gramata nav gara un ir viegli lasama. Lai butu mazliet skaidrsks- talibi savu religiju un likumus uzspiez ar varu. Daudzi tai valsti ir loti neapmierinati un veletos dzivot normalu dzivi
3 0 atbildēt

nu zinko, par to zagshanu un laulibas pārkāpšanu varbūt ka mūsējiem ar derētu ta kārtīgi muguru nozilināt. citādi protams skarbi

2 0 atbildēt

Ok, nebrauciet virsū musulmaniem. Sadistiskie likumi ir talibiem, tie radās tikai dažus gadus atpakaļ, kad bin ladens un viņa d***šlaižas sāka uzdarboties. Musulmaņiem ir savādākas vērtības kā vairumam eiropiešu un sievām ir jābūt paklausīgām saviem vīriem utt., bet tas nav ne tuvu tas kas ir talibiem.

Paši musulmaņi neatbalsta talibus un viņu likumus btw..

6 4 atbildēt

Jaukt islaamu ar neizgliitotu un mazliet slimu cilveeku ambiicijaam ir tas pats, kas jaukt kristietiibu ar radikaalaam sektaam un vergturiem.  emotion Abaas religjijaas uzsveerta cienja pret vecaakiem, (ticiibas)"maasaam" un "braaljiem". Ticiigie tiek aicinati miilet savu tuvaako un piedot paarddariitaajiem. Aizliegts nelietiigi Dieva vardu piemineet savtiigos noluukos un sagroziit Sveetos rakstus u.t.t. Bet "teorija" no praskes daudziem smagi atschiras.

8 6 atbildēt

Drausmīgi..man žēl to cilvēku,kas tur dzīvo, it īpaši sieviešu. :( Skumji.

2 0 atbildēt
Mazohistiem tur būtu pradīze, viņiem pat nevajadzētu piepūlēties un viņus jau sistu :d
3 1 atbildēt

Taadus nost no zemes virsas. Paraziiti.emotion

2 0 atbildēt

Ja ir interese vairāk par vīriešu nežēlīgo izturēšanos pret sievietēm - iesaku palasīt Suada.Sadedzināta dzīva. Šokējošs autobiogrāfisks stāsts (reāli notikumi) par sievieti,kurai brīnumainā kārtā izdevās izdzīvot pēc tam,kad viņas ģimene viņu sodīja,aplejot ar benzīnu un aizdedzinot. Un tie ir tikai ziediņi...

2 0 atbildēt

Likvidēt šādu marazmu. Tā nav kultūra, tā ir slimu cilvēku radīta spīdzināšana. Paskatieties veclatviešu kultūru, kaut tos pašus indiāņus, vienalga ko - okei, kaut kādas iesvētīšanas, kur kaut kas nežēlīgs/sāpīgs, bet ne jau viena dzimuma pazemošana visas dzīves laikā. Māte ierauga, ka piedzimusi meita un uzreiz var vienkārši ar nazi nodurt, aiztaupot smadzenes. Visi, kas piekopj šādas "tradīcījas", apspiežot citus, būtu jānošauj kā ar trakumsērgu slimi suņi.

3 1 atbildēt

Hāleds Hoseinī "Tūkstoš sauļu mirdzums".Iesaku un tieši par šo tēmu.

2 0 atbildēt

Lielisks, izglitojoss rakst...ar baudu baudiju!emotion Paldies!

2 0 atbildēt

Vispār dvīņu torņi pieminēti nevietā. Ikvienam tak zināms ka afgāņi pie tā nebija vainīgi, dvīņu torņi spētu izsturēt līdz pat 10 lidmašīnām un nesagāzties. Bet viņi sagāzās pēc gandrīz ideāli izplānoto pamatu spridzināšanas. ASV liek vainu uz Afgāniem un ir ar ko karot. Uz spēles ir dabas resursi. Un nau jau tā ka ASV nerūpētu dzīvības, tāpēc spridzināja agri no rīta, kad ēka bija pustukša.

3 1 atbildēt

Mums tas liekas šausmīgi, bet viņi paši ir pie tā pieraduši un ar to saauguši, un tām sievietēm pašām liekas, ka tas viss ir normāli. Tādas tradīcijas.

6 4 atbildēt

Here comes the diversity. You are about to be culturally enriched!

1 0 atbildēt

Debilākā reliģija pasaulē. Jebal, tupuma kalngals.

1 0 atbildēt

ka var zinat ka skatas acis ja zem tas burkas neredz pat kur kaju liek!!!

1 0 atbildēt
Pizdzets
1 0 atbildēt

iesaku izlasīt grāmatu par tālibu režīmu pret sievietēm-  Hāleds Hoseinī "Tūkstoš sauļu mirdzums"

1 0 atbildēt

Lai ko dar ta sit emotion

tape viņi ir atpalikuši emotion

1 0 atbildēt
« 1  2  3  4  5 »