local-stats-pixel fb-conv-api

Ungāru vižla suns1

Sveiki.

Pilnigas skaidribas par vižlas izcelsmi nav, ir cilveki, kas apgalvo, ka vižla pastav jau simtiem gadu, kamer citi saka, ka škirne izveidota tikai XX gs. laika. Pastav daži aptuveni 1000 gadus veci makslas darbi, kas attelo magaru mednieku kopa ar suniem un piekunu. Tur redzamais suns loti atgadina musdienu vižlu. Faktiski uz vinu bieži vien atsaukušies ka uz turku dzelteno medibu suni. Šis suns kluva populars ka plaša pielietojuma medibu suns, par noželu, škirni gandriz iznicinaja divi pasaules kari. Domajams, ka škirne šodien pastav, turpinot dažu izdzivojušo ipatnu ciltskoku. Nesen veiktais selekcionešanas darbs ir padarijis vižlu par lauka medibu suni, pointeru un retriveru gan uz sauszemes, gan udeni. Asspalvainais vižla tika radits XX gs. 30-tajos gados, musdienas ši variacija iegust arvien lielaku popularitati mednieku vidu, jo spej izturet aukstaku klimatu un aukstaku udeni, ka isspalvaina variacija. Apraksts Asspalvainais vižla ir aktivs videja auguma suns, vienlaidus krasa, ar asu, cietu apmatojumu. Vinam ir savdabigas usas un skropstas. Vižlai ir dižciltiga un gracioza ariene, radot iespaidu par lielu izturibu.


Krāsa
Apmatojums ir vienlaidus krasa, tonis ir rusas zeltains. Uz krutim un pedam ir iespejami daži maza izmera baltas krasas lasumi.


Izmēra kategorija
Videjs


Apmatojuma garums
Iss/Videjs


Paredzamais dzīves ilgums
Videjais dzives ilgums ir 14 - 15 gadi.


Vidējais metiena lielums
Vižlas metiens parasti svarstas robežas no 5 lidz 10 kuceniem.


Svara/Augstuma amplitūda
Skausta augstums kucei ir 54 - 58 cm, svars - 20 -30 kg, sunim attiecigi - 58 - 62 cm un 20 – 30 kg.

AUGSTUMS MINIMĀLAIS MAKSIMĀLAIS Kucite 54 58 Suns 58 62 SVARS MINIMĀLAIS MAKSIMĀLAIS kucite 20 30 Suns 20 30


Saslimšanas
Vižla, škiet necieš no parak daudzam veselibas problemam. Gužas displazija ir tikusi registreta, bet nav seviški izplatita. Vižlai raksturigas slimibas pamata ir kopigas visam škirnem.


Kopīgās saslimšanas
Kauli (augšanas posma) - Gužas displazija, Acis - Plakstinu ieaugšana, Acis - Apakšeja plakstina ektropija, Reproduktiva sistema (Viriešu dzimtes suniem) - Seklinieka aizture vai kriptorhisms (viena vai abu), Endokrina sistema - Hipotireoze,

Selekcionēšana Asspalvainais vižla barošanas zina ir pieticigs suns bez ipašam dietas prasibam; vinam parasti ir laba estgriba. Ja vinš tiek izmantots ka dzinejsuns, vinam bus nepieciešama bariba ar augstaku olbaltumvielu saturu, kas piemerota darba suniem.



Raksturs Vižla ir sapratigs suns, kas lieliski saprotas ar berniem, un ir sajusma par atrašanos arpus telpam; vinš ir ideali piemerots laukos dzivojošai gimenei. Vinš loti velas aizstavet savu gimeni, izrada loti ciešu piekeršanos un uzticibu. Vinš ir jasocialize jau no mazotnes. Visuma vižla labprat turas kopa ar gimeni un nekur talu no tas prom neskrien. Vinš bus laimigs, apvienojot gan darba suna, gan gimenes suna funkcijas.


Saprātīgums
Vižlu nav sarežgiti apmacit, ja vien busiet konsekvents un stingrs. Vinš ir sapratigs un alkst macities un izpatikt. Atcerieties, ka šis suns ir jutigs, tapec dresurai janotiek maigi.


Enerģijas līmenis
Augsts


Riešanas tendence
Zema


Nepieciešamība pēc fiziskajām aktivitātēm
100-120 minutes - Asspalvainajam vižlai nepieciešama intensiva fiziska aktivitate. Vislabak piemerots vinš ir aktivai lauku gimenei, šis suns nav paredzets dzivošanai buda. Vinš dod noteiktu priekšroku ciešam kontaktam ar saimnieka gimeni.


Spējas un gatavība aizsargāt saimnieku
Videjas


Piemērots kā sargsuns
Vaji


Piemērotība bērniem
Augsta


Piemērots pārvadāšanai
Videji


Spēja palikt vienatnē
Videja


Agresijas līmenis
Zems


Saderība ar citiem dzīvniekiem
Videja

Kopšana un izstādes Vižlas apmatojums ir ass un ciets. Tas ir garaks uz purna, skropstam, kermena un kajam. Visus atmirušos vai izkritušos akotmatus var iznemt, izplukajot apmatojumu ar roku. Lieko apmatojumu starp pedu spilventiniem nepieciešams apgriezt.


Kopšanas prasības
Reizi nedela


Apmatojuma izkrišana
Neliela


Šķirnes grupas apraksts
Asspalvainais vižla pieder dzinejsunu grupai. Sakotneji vinš tika izmantots medibas un ari medibas ar piekunu; musdienas vinu vel joprojam izmanto medibas ar piekunu un ka dzinejsuni un cilveka kompanjonu.


Šķirnes grupa
Ganu

16 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

👍

0 0 atbildēt