local-stats-pixel fb-conv-api

Top10: Pasaulē lielākās impērijas. Pirmā daļa.15

392 0

Vai izmēram ir nozīmes?? Ne vienmēr, bet ja runa ir par impērijām tad noteikti !

Impērija (imperium) – romiešu jēdziens, kura burtiskais tulkojums no latīņu valodas ir “vara”. Impērija- valsts pārvaldes forma, kur visa vara koncentrēta viena cilvēka (imperatora) vai nelielas grupas rokās. Imperatoram pieder absolūta vara pār saviem pavalstniekiem. Impērijas parasti pakļauj apkārtējās kaimiņzemes un tautas, iekarotās teritorijas pārvalda impērijai pakļauti pārvaldnieki.

Viena no visizplatītākajām definīcijām ir šāda - impērija ir formālas vai neformālas attiecības, ar kurām viena valsts kontrolē kādas citas valsts, tautas, sabiedrības reālo suverenitāti, vienkāršāk sakot – impērijā vienas nācijas valdība kontrolē citas tautas politisko dzīvi!!

Atgādināšu to, ka impērijai nav viena “īstā” definīcija, to, kas īsti tad ir impērija un ar ko tā atšķiras no lielvalstīm, ir mēģinājis aprakstīt jau Tukidīds, Džons Hobsons, Vladimirs Ļeņins un daudzi citi gudri prāti.

Tātad esam tikuši gala ar definīciju un nu tad saldais pīrāgs- tops, augošā secībā. Izbaudām un uzsūcam vēstures kripatiņas.

392 0 15 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 15

0/2000

es uzreiz varu pateikt, kas būs pirmais trinieks emotion

5 0 atbildēt

Par Lielbritāniju tew ir taisnība, Krievija ir top 3niekā, Spānija Top5niekā. Maiju impērija priekš indiāņiem tik tiešām bija liela, bet nespēj sacensties ar eiropas impērijām. 

Par maijiem būs 3daļā ,kur būs papildinājums un jauni fakti par citām , ne tik lielām impērijām.

2 0 atbildēt

Nu ja jau es taisu rakstu par impērijām , tad jau kaut ko sajēdzu + man sākumā ir populārākās definīcijas, Un ,kā redzi šis visas impērijas jau sen ir sabrukušas, vairs nepastāv. 

Tākā es tavu komentāra jēgu neizprotu.

2 0 atbildēt

Pirmā būs Roma vai Lielbritānija?

0 0 atbildēt

Pasaulē lielākā impērija ir man biksēs!

0 0 atbildēt

Osmaņu impērijai max bija 5miljoni km2, Umajādu kalifāts ir 3 reizes lielāks, bet nav pat 1majā vietā. Drusku kaut ko esi sajaucis. 

0 0 atbildēt

iekarota teritorija Napoleona laikā, uz īsu brīdi. Kartē attēlots , Francijas pamatteritorija, kolonijas, Kara laikā iekarotās un pārvaldītās teritorijas.

0 0 atbildēt

Interesants raksts

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt