local-stats-pixel fb-conv-api

Saldenieks ar ziedojumu valstij sagādā 500 000 Ls3

Ansis Plaudiņš, dzimis 1916.gadā, Saldus miestā. Ansim vēl mazam esot nomira tēvs. Dēla audzināšanu veica māte Anna. Māte strādāja Saldū par mājkalpotāju.

Pamatskolas izglītību A.Plaudiņš ieguva Saldus pamatskolā, un 1933.gadā absolvēja Saldus 1.vidusskolu.

Pēc vidusskolas beigšanas(1933) iestājies Latvijas Universitātē, ķīmijas fakultātē, bet dažādu iemeslu dēļ studijas tika pārtrauktas.

Lai nopelnītu sev iztiku A.Plaudiņš sāka strādāt Latvijas dzelzceļā par konduktora palīgu.

1936.gadā, valsts prezidents Kārlis Ulmanis nāca klajā ar aicinājumu tautai, ziedot līdzekļus Uzvaras laukuma izveidošanai. Arī saldenieks A.Plaudiņš no pirmās algas ziedoja 3 latus. Un šis “mazais” ziedojums bija tas, kas noapaļoja saziedoto summu līdz 500 000 latu!!! Kā uzskatīja pats ziedotājs:”Turpmāk katru mēnesi no savas algas ziedošu 3latus. Tas taču tik viegli izdarāms.Tikko saņem algu, jaiegriežas pastā un iemaksā savu daļu!*”

No 1937. līdz 1939.gadam Ansi Plaudiņu iesauca dienestā, Latvijas Armijā.

Par dienesta laiku ir pieejama ļoti minimāla, bet reizē arī izsmeļoša informācija.

1937.gadā Ansis Plaudiņš nokārtoja Bruņotu vilcienu pulka instruktoru kursus.Kursā bija divi vadi- ložmetēju un artilērijas. Artilērijas vada instruktora kursu kā pirmais beidz Aleksandrs Popovs ar vidējo atzīmi 11,69, bet ložmetēju vadu ,kareivis Ansis Plaudiņš ar vidējo atzīmi 11,59. Kareivjus A.Popovu un A.Plaudiņu paaugstināja par dižkareivjiem*.Visā savā dienesta laikā A.Plaudiņš nodarbojās ar rakstniecību. Viņa literārais segvārds bija -veckareivis Ansis-.Savus rakstus, humoreskas un feļetonus par karavīru dzīvi A.Plaudiņš publicēja laikrakstā “Latvijas Kareivis”. Pavisam tika publicēti 6 raksti.*

1940.gadā Ansis Plaudiņš absolvēja Latvijas Kara skolu. Šis izlaidums arī bija pēdējais izlaidums brīvā un neatkarīgā Latvijā.

Laikraksts “Daugavas vanagi,Latviešu karavīrs frontes laikraksts”(08.05.1942) publicējis ziņu, ka 1942.gada 25.janvārī Novgorodas apgabalā pie Ilmeņas ezera kritis Ansis Plaudiņš. Mirstīgās atliekas nav pārapbedītas.

Kad atradu un izlasīju informāciju par saldenieka ziedojumu Uzvaras laukuma izveidei, nolēmu tuvāk izpētīt kas ar šo personu noticis tālāk....Saldenieka Anša Plaudiņa traģiskais liktenis, sasaucass ar tik pat daudz jauniem latviešu zēniem un viņu traģiskajiem likteņiem otrā pasaules kara laikā!

79 1 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000
Es katru mēnesi ziedoju 3 eiro dzīvnieku aizsardzībai.
1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt