local-stats-pixel fb-conv-api

Nedaudz par Slovēniju!9

13 14

Slovēnija ir valsts Centrāleiropas dienvidu daļā. Slovēnijas galvaspilsēta ir Ļubļana, kas ir arī tās lielākā pilsēta. Rietumos Slovēnija robežojas ar Itāliju, ziemeļos ar Austriju, ziemeļaustrumos ar Ungāriju, austrumos ar Horvātiju, bet Slovēnijas dienviddaļu apskalo Adrijas jūra.

Slovēņi,tā pat kā krievi,poļi,čehi,ir slāvi.Viņi pieder pie dienvidslāvu grupas (serbi,horvāti,melnkalnieši,bulgāri un maķedonieši).Valsts valoda ir slovēņu,bet daudzi,īpaši vecāka gada gājuma cilvēki,prot arī serbu valodu,horvātu,kā arī,ja skolā bija macīta,krievu valodu.Taču dažās pašvaldības,ka reģionālās valodas statusu ir ieguvušas itāļu un ungāru valoda.

Slovēnija ieguva neatkarību no Dienvidslāvijas Sociālistiskās Federatīvās Republikas 1991.gada 25.jūnijā.Bijušās Dienvidslāvijas sastāvā bija arī Serbija,Melnkalne,Bosnija un Hercogovina,Horvātija un Maķedonija.Par savu neatkarību nācās pakarot ar Dienvidslāvijas federālo armiju,taču salīdzinot,ar citām republikām,tur nebija tik asiņaini notikumi un dažādas etniskās tīrīšanas.
Lai gan Slovēnija bija viena no mazākajām Dienvidslāvijas republikām, tā deva vislielāko atbalstu tās visas federācijas ekonomikai. Tās iekšzemes kopprodukts bija 212% no kopējā. Arī eksporta un importa ziņā Slovēnija bija priekšā pārējām republikām.

Mūsdienu Slovēniju parasti pazīst kā vienīgo Dienvidslāvijas valsti, kura atdalījusies no šīs valstu savienības bez liela kara. Tas varēja notikt tikai tāpēc, ka slovēņi jau Dienvidslāvijas laikā jutās samērā neatkarīgi. Viņiem ir sava valoda, īpatnēja kultūra un labi attīstīta saimniecība. Slovēnijā dzīvoja tikai 7% no Dienvidslāvijas iedzīvotājiem, toties lielvalsts budžetā tā ienesa ¼ daļu no ienākumiem.

Hokejs

Pirmā hokeja spēle Slovēnijā notika 1929.gadā starp "Ilirija" un "Kamnik" komandām. Savukārt pirmais starptautiskais mačs starp "Ilirija" un Austrijas komandu "KAC" no Klāgenfurtes notika tagadējā Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā 1932.gadā. Divus gadus vēlāk "Ilirija" aizvadīja spēli ar Rumānijas izlasi.

Pēdējos gados slovēņu hokejs ir ievērojami progresējis, jo vietējās hokeja komandas aizvada kopīgo čempionātu ar Austriju. Nelielie spēlētāju resursi ir kļuvuši par mazu „slovēņu brīnumu”, jo izlase piecas reizes jau ir spēlējusi augstākajā divīzijā un tagad pēc divu gadu pārtraukuma atguva tiesības spēlēt elitē.

Slovēnijā oficiāli ir reģistrēti tikai 943 spēlētāji, no kuriem 155 ir vīrieši. Un no šiem 155 spēlētājiem slovēņi spēj izveidot konkurētspējīgu valstsvienību, kas atkal centīsies saglabāt vietu elitē.

13 14 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000

Hmm nedaudz par Sloveniju. Atveru un tiesam nedaudz :D varda tiesa nozime .

2 0 atbildēt

haha, ''nedaudz'' par sloveeniju

1 0 atbildēt

Es gaidīju bildītes ar dabas ainavām, tipisko slovēni, ko slovēņi ēd utt.

1 0 atbildēt

1 jautājums kāpēc tu taisīji šādu rakstu?  ja kāds gribēs uzzināt par slovēniju ieies wikipēdijā!

1 1 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

uztaisi arī par Tanzāniju un Mozambiku

0 1 atbildēt