local-stats-pixel fb-conv-api

Kas ir fašisms?20

79 4

Krievu propagandai patīk lietot šo vārdu gandrīz visur kur tam nav nekāda sakara ar īsto fašismu. Arī starp mūsu pašu tautiešiem gadās dažādi pārpratumi. Vai nacisti bija fašisti? Vai sarkanie bija tik pat lieli fašisti? Un kas vispār ir fašisms? Šie ir jautājumi, uz kuriem mēģināšu atbildēt šajā rakstā. Nepretendēju uz patiesību, tā ir tikai mana interpretācija.

Vārds ‘’Fašisms’’ nozīmē rīkšu saišķi (‘’fasces’’, no latīņu valodas). Tas bija simbols Romas imperatoru varai. Fašismā tas simbolizē nācijas vienotību. Atsevišķi katra rīkste ir viegli salaužama, taču kopā to salauzt nevar. Fašisms radās Itālijā pēc pirmā pasaules kara, kā atbilde uz komunisma un liberālisma draudiem un iekšpolitisko haosu. Fašisms bija pretreakcija pret visām idejām, kuras Eiropā bija radušās pēc Lielās Franču revolūcijas-individuālismu, liberālismu, demokrātiju, kosmopolītismu, sociālismu. Fašisms bija par spēcīgu līderi (Benito Mussolini, Duče). Fašisti attaisnoja visas metodes varas gūšanā. Visa centrā tika likta valsts; ārpus tās nekādas citas vērtības nepastāvēja, pretēji liberālismam, kurš liek centrā cilvēku, bet valsti uzskata par līdzekli indivīda vajadzību apmierināšanai. Fašisms aizstāvēja imperiālismu un karu-karš tika uzskatīts par dabisku un varonīgu lietu, ar kuru var nodrošināt nācijas slavu. Mussolini gribēja atjaunot Itālijas varenību.

Nacionālsociālismu, jeb nacismu parasti uzskata par fašisma paveidu, taču Padomju, un Krievijas puse reti lieto vārdu nacisms. Nacismā arī pastāvēja vadoņa kults, militārisms, kopīgo interešu uzsvēršana pirms individuālajām interesēm. Taču es nacismu uzskatu par atsevišķu ideoloģiju, kura bija daļēji iedvesmojusies no fašisma, taču to nevar saukt par fašismu. Kāpēc? 1)Nacismā, atšķirībā no fašisma centrālā ir rase, nevis valsts un nācija. Valsts un nācija tiek uzskatīta par rases radītu, tāpēc otršķirīgu, nevis otrādāk. Fašisms sākotnēji nebija rasistisks-daudzi ebreji bija fašisti. 2)Gan fašisms, gan nacisms ir atbilde pret komunismu izmantojot viņu pašu metodes, taču tikai nacisti izmantoja genocīdu kā līdzekli mērķu sasniegšanai. Itālijā nepastāvēja koncentrācijas nometnes, taču nacisti pārņēma šo praksi no PSRS un pilnveidoja to, 3)Nacismā tika īstenota arī sociālisma utopija, taču tikai āriešu rasei

Starp Staļina režīmu un Nacismu var atrast vairāk līdzību, nekā starp fašismu un nacismu. 1930tajos gados Staļiniskais režīms sāka fašismu un nacismu saukt vienkārši par fašismu, lai nošķirtu sevi no šiem režīmiem, lai gan realitātē visi bija totalitāri. Lai saglabātu padomju režīmu pēc Ļeņina nāves, Staļins atteicās no internacionālisma un sāka celt ‘’sociālismu vienā valstī’’. Tika atdzīvināts krievu nacionālisms un daudzas tautas tika deportētas, iznīcinātas un/vai rusificētas, jo tika uzskatītas par draudu režīmam. Tika izveidota paplašināta koncentrācijas nometņu sistēma (tā pastāvēja jau pirms Staļina) un tika īstenota genocīda politika. Pirms Aušvicas bija Ukraina, kas 1933. gadā tika pārvērsta par koncentrācijas nometni valsts apmērā-robežas tika slēgtas, pārtika atņemta un miljoni mira badu. Arī PSRS pastāvēja vadoņa kults, imperiālisms un militārisms (pat izteiktāk kā Itālijā).

Tātad kopsavilkums:a)Fašisms-1.vadonisms, 2.militārisms, 3.imperiālisms, 4.politisko pretinieku iznīcināšana, 5.valsts pāri visam

b)nacisms-1. vadonisms, 2.militārisms, 3. imperiālisms, 4. politisko pretinieku iznīcināšana, 5. rase pāri visam, 6. genocīds un koncentrācijas nometņu sistēma, 7. Sociālisms vienai rasei

c)Staļina komunisms-1.vadonisms, 2.militārisms, 3.imperiālisms, 4.politisko pretinieku iznīcināšana, 5. šķira pāri visam, 6. genocīds un koncentrācijas nometņu sistēma, 7. Sociālisms vienā valstī (kurā dominē krievu nacionālisms).

Secinājumi-trīs režīmi bija atšķirīgi, taču Staļina komunisms un Nacisms bija līdzīgāki, tāpēc nav pamata saukt nacismu par fašismu, ja vien tāpat par fašistisku netiek saukts Staļina režīms.

Reklāma
79 4 20 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 20

0/2000

Reāli diktatūra ir labākais valsts pārvaldīšanas veids, salīdzinoši ar mūsdienu kapitālismu.. 

10 4 atbildēt

Krievi vienmēr ir melojuši un melos. Tas viņiem ir asinīs. Melīga, bezkaunīga tautiņa!

9 4 atbildēt

nacisms un komunisms tādi paši fašisma paveidi vien ir. + autoram!

nacisms = nacionāls fašisms,

psrs komunisms = internacionāls fašisms.

4 0 atbildēt

Fašisms. Īss ideju izklāsts pēc Benito Musolīni „Fašisma doktrīna.” Fašisms radās Itālijā un tā radītājs ir Benito Musolini. Viņa partija kļuva par spēcīgu aktīvā mazākuma organizāciju. Lūk, īss viņa ideju apkopojums: *Nevar garīgi iespaidot Pasauli un cilvēka gribu, ja nezin likumsakarības pēc kuriem tie darbojas! *Fašisma izpratnē cilvēks ir indivīds, kas vienots ar nāciju, kas pakļaujas morāles normām caur , tradīciju un vēsturisko misiju, kuras paralizē izdzīvošanas instinktu. *Fašisms ir garīgā koncepcija, kura nav ne skeptiska, ne agnostiska, ne pesimistiska, ne pasīvi optimistiska. Fašismam vajag aktīvus cilvēkus, jo tas izprot dzīvi kā cīņu. Cilvēkam pašam ir jāizkaro sava vieta zem Saules! Tas attiecas arī uz nāciju. Fašists dzīvo nopietnu, skarbu, reliģisku dzīvi, kas prasa pastāvīgu morālo un garīgo spēku piepūli, fašists nicina mierīgu un ērtu dzīvi. *Fašisms ir vēsturiskā koncepcija, kurā cilvēks tiek uzlūkots kā garīgā procesa aktīvs dalībnieks ģimenē un sociālajā grupā. Ārpus vēstures cilvēks ir niecība! * Fašistiskās valsts koncepcija ir antiinduviduāliska. Fašisms atzīst indivīdu, kamēr tas ir saskaņā ar valsti un sabiedrību. Ārpus valsts nav indivīdu, nav grupu un partiju! Tāpēc fašisms ir pret d*krātiju, kas tautu piezemē līdz aklam pūlim. *Nevis nācija veido valsti, bet valsts veido nāciju dodot tai gribu un eksistences mērķi tautai, kas sastāda vienotu morālo veselumu. *Fašisms netic ilgstoša miera iespējai, viņš noliedz pacifismu kā veidu aiz, kura noslēpt vēlēšanos cīnīties un uzupurēties. Tikai karš ļauj atklāt cilvēka patiesās spējas un paceļ pār citām to tautu, kas nebaidās ķerties pie šī līdzekļa. * Fašisms pieņem un mīl dzīvi, noliedzot un uzskatot par gļēvulību pašnāvību viņš dzīvi uztver kā pienākumu pilnveidoties un iekarot. Dzīvei jābūt piepildītai priekš paša un citiem. Fašists tic cilvēka varenībai noliedzot vēsturisko materiālismu, pēc kura uzskatiem cilvēki ir tikai vēstures statisti. * Fašisms cīnās ne tika pret sociālismu, bet arī pret visu d*krātisko ideju kompleksu. * D*krātisks režīms tautai ,pa laikam, dod ilūziju, ka viņai pieder vara, bet patiesībā vara pieder pavisam citiem spēkiem, bieži apslēptiem un bezatbildīgiem. * Princips, kurš apgalvo, ka sabiedrība eksistē tikai indivīdu labklājībai un brīvībai ir pretrunā ar dabas likumiem. Dabai nav svarīga indivīds, bet tikai cilvēce kā suga, indivīds var tikt upurēts pēc vajadzības.

2 0 atbildēt

Es esmu fašists un esmu par fašismu (radikālu).

2 0 atbildēt

interesants raksts emotion

0 0 atbildēt

jo vairak cilveki to piemines jo ilgak vajadzes lai to sudu visu aizmirst, murgs!

it's 2011 apdomajaties

2 6 atbildēt

Musolīni nevis Mussolini. 

Ja nemāki tulkot , netulko.

1 7 atbildēt