local-stats-pixel fb-conv-api

Kā Afganistānas karš sagrāva PSRS36

672 3

No Anatolija Čerņjajeva, Padomju Savienības Kompartijas Centrālkomitejas Starptautiskās nodaļas vadītāja vietnieka dienasgrāmatas (1980 gada ziema)

672 3 36 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 36

0/2000

Un vēlāk krievi atkal ielīda Afganistāna kkādos 80s un afgāņi atkal viņus ''apsmēja'' un krieviem karot tur bija bezjēdzīgi, jo nācās pazust no turienes.

Lai kas notiktu, Krievija vienmēr atradīsies zaudētāja lomā.

20 1 atbildēt

Vestures macibu neieveroshana bija pie vainas.Ari no svesham ,amerikanju kljudam Vjetnama, neko neiemacijas.  Faktiski it ka kremlja aprindas visi saprata cik stulbi butu list Afganistana, visi generalji bija pret, bet politikanji un stulbums njema virsroku.Ielida un iestiga ,tapat ka amishi Vjetnama...  Kursh te muldeja ,ka Afganistana sagrava PSRS ? Tadu monstru suda dvieljugalvas nevar sagraut,bet drusku ,,zopu nadralji,, gan  emotion un novajinaja ekonomiku ari. Zel tos puikas no Baltijas,kas par neko gaja boja.

10 0 atbildēt
Sāksim ar to ka ne jau Afganistāna sagrāva psrs bet Modžahedi ar ASV ieročiem. Jo psrs cīnījās Afganistānas pusē. Šodien ASV cīnās ar modžahediem kas saucas Taliban un islāma valsts. Nedzen te propagandu. Raksti virsrakstus kas atbilst patiesībai. Vai liec pie likteņstāstiem. Jo no vestures virsrakstā ne smakas.
12 3 atbildēt

Un jā Afganistānas karš viens pats nesagrāva PSRS. PSRS sagrāva vairāku apstākļu kopums - gan neefektīvs attīstības modelis, gan ārējie faktori (ASV naftas cenu politika, kas izraisīja naftas krīzi), gan Afganistāna, kas aprija resursus, gan augšgalu nevēlēšanās ko mainīt un kad viss sāka brukt, tad arī nevēlēšanās mēģināt saglābt valsti utt.

6 0 atbildēt

Rietumi ar ekonomiku vien varēja sagraut PSRS jebkurā brīdī. Gan pirms kara, gan visu Aukstā kara laiku notika diezgan intensīva ekonomiskā sadarbība. Diezgan paradoksāli, ka Rietumi piegādāja pat graudus PSRS lielos apjomos, savukārt masveidā pirka naftas produktus uz ko pamatā turējās PSRS. No šī izriet 2 vienkārši secinājumi: pat tāda milzu valsts kā PSRS nevarēja būt pašpietiekama, lai gan vajadzētu varēt; Aukstais karš bija vien teātris un īsto politiku mēs nemaz nezināsim.

5 0 atbildēt

Talibi jau neradās pašplūsmā, viņi radās no tā, ka savulaik, apelējot pie džihāda un reliģijas, uz Afganistānu karot pret PSRS tika aģitēti islamisti no visas pasaules. Un ne bez demokrātijas citadeles ASV palīdzības.

Pešavara - pilsētā Pakistānā netālu no Afganistānas robežas, kas 80. gados bija centrālā modžahedu bāze, vēlāk kļuva tieši par Taliban šūpuli. Nejauša sakritība? Diez vai.

5 0 atbildēt

 emotion  +

3 0 atbildēt

Afganistānas karā ideāli nostrādāja ASV. Pagaidīja, kamēr karš ievelkas, bet tad iedeva modžahediem stinger raķešu sistēmas. Padumjie jau bija nedaudz novājināti, bet kad modžahedi sāka iznīcināt helihopterus un tankus, padumjie pamatīgi norāvās un pazuda. Amerikāņi varēja uzreiz afgāņiem raķetes iedot, tad padumjie padirstu uzreiz, bet tad nebūtu nekādu seku. Bet tā - novājināja savienību tik tālu, ka tā izjuka.

4 1 atbildēt

Es domāju ka sagrāva pati satrupējusī varas elite... Kā arī asins darbi, kas slēpās zem paklāja..... Mēs visi zinām caur kādām zvērībam dzima PSRS...

Es pat domāju ja PSRS būtu  noturējusies līdz kādam 2010 gadam, tā kļūtu par tāda paša tipa valsti ka ASV vai Kanāda. Un mēs arī zinām kā radās šīs valstis..

3 0 atbildēt

Šito nezināju. Paldies tev. like no manis

2 0 atbildēt

Labs raksts par vēsturiemotion

2 0 atbildēt

Moar.

1 0 atbildēt

PSRS vienkārši Afganistānā gribēja nodibināt normālu dzīvi afgāņiem viņu zemē.

Neizmirstam to ka Kārters ar naudu un ieročiem atbalstīja Taliban. Tagad Obama ar naudu un ieročiem atbalsta ISIS. Ā, jā, pareizi, abi taču ir liberāļi!

Nu, nekas, drīz Tramps kļūs par oficiālo ASV prezidentu, un viss mainīsies!

5 5 atbildēt

Interesanti. emotion

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt