Lietas , ko nezināji par ēdienu! Nekad nesanāk zeltaini brūns buljons ? Nepatīk zivju garša kotletēs ? Gribi zināt kā atšķirt vārītu olu no nevārītas ? Tad Tev noteikti ir jāizlasa šis ...
Garšīgu maltīti gatavojot6
1. Jebkurus salātus patīkami atsvaidzina tiem pievienots svaigs gurķis.
2. Pavasarī redīsi lietojami kopā ar lapiņām, jo lapas ir vērtīgākas par pašiem redīsiem. Jaunās lapiņas lietojamas kopā ar krējumu,majonēzi . Var likt arī pie zupām.
3. Pieneņu lapiņas lai nebūtu rūgtas, aptuveni pusstundu jāpatur sālsūdenī.
4.Lai zupām pievienojamie dārzeņi būtu aromātiskāki, tos pasautē eļļā, sevišķi sīpolus un burkānus.
5.Zeltainu buljonu var iegūt, ja tam vāroties pievieno dažas sīpolu mizas.
6.Kotletes ir čauganākas , ja kotlešu masai pieliek mazliet dzeramās sodas.
7.Ja negaršo zivis, tās var samalt un likt klāt gaļas kotlešu masai.
8. Zivis ir stingrākas un saturīgākas, ja pirms sagatavošanas tās patur etiķa ūdenī.
9.Gaļa patīkami atsvaidzinās, ja to pirms gatavošanas dažas minūtes patur aukstā ūdenī, kam pievienots nedaudz zilo graudiņu. ( kas par graudiņiem ? )
10.Mīklai labāk likt klāt tikai olas dzeltenumu,jo,pievienojot olas baltumu, ceptā maizīte ātrāk sacietē.
11.Lai kēksos rozīnes nenosēstos, tās pēc uzbriedināšanas karstā ūdenī nosusina un apvārta miltos.
12.Aknas pirms cepšanas vai vārīšanas nesāla, jo tad tās kļūst cietas.
13. Zirņiem sāli pievieno vārīšanas beigās.
14.Zirņus un pupiņas liek vārīties auksta ūdenī, bet putraimus ber vārošā ūdenī.
15.Vārot putraimu biezputru ar kartupeļiem, kartupeļi jāliek vārīties vienlaikus ar putraimiem, jo vēlāk pielikti , tie vairs nesavārīsies , paliks gabaliņos.
16.Putraimu biezputra nepiedegs , ja putraimus pirms vārīšanas noskalos aukstaā ūdenī.
17. Kartupeļi, vāroties skābā vidē , nešķīst ( kāpostu zupa, skābeņu zupa) , tāpēc tos vāra vai nu atseviški , vai arī zupā liek pasā sākumā.
18.Nevārītu olu no vārītas var atšķirt , to pagriežot uz galda: vārīta ola ilgi griezīsies, bet nevārīta tikai dažas reizes apgriezīsies un apstāsies.
19. Māārrutki nomāc aromātu lielākajai daļai citu garšaugu, taču lieliski saderas ar dillēm, jo pastiprina to aromātu.
20. Smalkmaizītēm,kūkām, krēmiem lieliski garšu uzlabo nedaudz ruma, kā arī daži pilieni mandeļu esences