local-stats-pixel fb-conv-api

Fakti ar mūziku7

160 7

Mūzika mums ir līdzās katru dienu un tā spēj ietekmēt mūsu garastāvokli. Bez tās mūsu dzīve zaudētu kādu svarīgu nokrāsu. Bet vai zini, tieši kāda dziesma bija populārākā tieši Tavā dzimšanas dienā?

Projekts "Find the #1 Song on the Day You Were Born" jau izpelnījies lielu atsaucību visā pasaulē un ļauj ikvienam noskaidrot kāda dziesma bija vispopulārākā attiecīgajā datumā (skatīt avotu).


Un kādas tās bija Latvijai nozīmīgās un emocionāli piepildītās dienās?

1918.gada 18.novembris ir diena, kad tiek proklamēta Latvijas Republika. Latviešiem tagad ir pašiem sava valsts. Slēdzot Tautas padomes sēdi Gustavs Zemgals saka ‘’Vienīgā mūsu vēlēšanās- lai Latvijai saules mūžs!’’ Šim novēlējumam varam pievienoties arī šodien.

 

1922.gada 14.novembrī tiek ievēlēts pirmais Latvijas Republikas prezidents- Jānis Čakste. Savas prezidentūras laikā līdz 1927.gada 14.martam viņš izpelnījās patriotiska, erudīta un darbīga politiķa slavu. Vienīgi par nodevību notiesātā politiķa un rakstnieka Andrieva Niedras apžēlošana 1926.gadā izpelnījās skarbu kritiku. Čakstes vārds minēts arī Jungfraujohas kalnā (Šveice) izveidotajā Brīvības hallē, kas veltīta 100 pasaules lielākajiem demokrātiem.

 

1935.gada 18.novembrī pēc četru gadu celtniecības tiek atklāts Latvijas simbols- Brīvības piemineklis. Padomju laikos bija vairākas ieceres pieminekli iznīcināt, bet tās palika tikai ieceres. Bet padomju propaganda izdomāja kā pieminekli izmantot savā labā- trīs zvaigznes esot trīs Baltijas valstis, ko tur Māte Krievija un piemineklis esot celts kā tautas pateicība PSRS vadonim Staļinam. Un kāds jau arī noticēja…

 

1940.gada 17.jūnijs Latvijas vēsturē ir Melnā diena. Latvijas neatkarība tiek zaudēta uz ilgiem gadiem. Cilvēki dzīvoja, pielāgojās jaunajiem apstākļiem. Kādam tas izdevās labāk, kādam- sliktāk, bet citi meklēja ceļus prom no Dzimtenes. 

 

1990.gada 4.maijā pie Augstākās Padomes ēkas pulcējās ļaudis. Un tam par iemeslu ir Latvijas Tautas frontes frakcijas ierosinātais balsojums par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. Atkal ir cerības par savu valsti. Deklarācija tiek pieņemta, bet tas ir tikai sākums uz pilnīgas neatkarības atgūšanu.

 

1999.gada 8.jūlijs par LR Valsts prezidenti kļūst Vaira Vīķe- Freiberga. Pirmo reizi par Latvijas prezidentu kļūst sieviete. Savos 2 termiņu prezidentūras gados viņa bauda sabiedrības mīlestību un vēl joprojām tagadējie prezidenti tiek salīdzināti ar viņu. Arī pēc prezidentūras viņa turpina aktīvi darboties starptautiskajā politikā.

 

2000.gada 5.maijs Sanktpēterburgas Ledus pilī norit Pasaules čempionāta hokejā spēle, kur Latvijas izlasei bija jācīnās pret Krievijas izlasi. Un tiek izcīnīta uzvara 3:2. Divus vārtus Latvijas labā gūst Aleksandrs Semjonovs un vienus Aleksandrs Beļavskis. Latvija tiek ceturtdaļfinālā, bet Krievija paliek aiz strīpas. Pēc spēles izlases vārtsargs Artūrs Irbe teica ‘’Es dzīvoju visus šos 33 gadus šai dienai, šai spēlei. Un es būtu gatavs atdot vienkārši pus dzīvi vienam šādam hokeja mačam’’.

 

160 7 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000
+par faktiem - par mūziku, pilnīgs bessakars, nekādas saistības ar saturu
9 1 atbildēt

Kā vienmēr-perfekts ,saistošs raksts! Tikai tā ''šķirbiņa'' starp 40-to un 90-to gadu tāda lieiāka...Vai apzināti padomju laiku izlaidi? emotion 

6 0 atbildēt

Esmu vīlies, es cerēju, ka mana dziesma būs MC Hammer U can't touch this emotion

https://www.youtube.com/watch?v=otCpCn0l4Wo&feature=youtu.be&t=117

0 0 atbildēt
Man labāk patīk fakti par kautko , kuri nav balstīti uz notikumiem ,bet kas grozās ap teorijām . ( mūzika nomierina ; kas ir eq utt. )
0 0 atbildēt