local-stats-pixel fb-conv-api

Eiropiešu un latviešu izcelsme10

137 6

Sen nav bijis neviens nopietns raksts no manas puses. Tad nu izdomāju vienu uztaisīt. Cerams ka neaizvainos šeit esošo vācu minoritāti.

Ikvienai tautai patīk izdomāt mītus par savu izcelsmi. Senie romieši ticēja ka ir cēlušies no trojiešiem, lietuvieši savulaik uzskatīja ka ir cēlušies no romiešiem, bet nesenāks gadījums ir ar vācu nacistiem kuri ticēja mītam par ''āriešiem'', no kuriem lielākie ''ārieši'' ir, protams, vācieši.

Tolaik nebija nekādas zinātniskas metodes kā noteikt izcelsmi, ja neskaita tīri vizuālas pazīmes, kurām arī reti kāds atbilda (visa nacistu elite). Nebija nekas zināms par gēniem. Un viens no vislielākajiem pārpratumiem ir valodas un rases jaukšana. Savulaik uzskatīja ka indoeiropiešu valodās runājošie arī pieder pie vienas ''āriešu'' rases, Hitlers iebrauca vēl lielākās auzās nespējot atšķirt vāciski runājošos no ''āriešiem''.

Vairs nav jārada mīti. Pastāv metode kā noteikt kopīgu izcelsmi pēc tā sauktajām haplogrupām. Haplogrupa ir tādu gēnu bloks, kas tiek nodots no paaudzes paaudzē. Izmaiņas haplogrupā rodas tikai nejaušu un ilgstošu mutāciju rezultātā. Tieši šādu mutāciju iespaidā daudzu tūkstošu gadu laikā ir izveidojušās dažādas Y hromosomas haplogrupas, kas liecina par to nēsātāju radniecību un izcelšanos.

Eiropiešos atrodamas 12 galvenās haplogrupas, kuras var iedalīt 3 lielākās grupās.

Mezolīta (vidējā akmens laikmeta) eiropieši:
I1 – Vecākā Eiropas haplogrupa, kura ir atrodama 10 – 45 % no visiem eiropiešiem. Izcelsme pirms 35 000 gadiem Vidējos austrumos. Pašreiz visvairāk izplatīta Skandināvijā un Ziemeļvācijā.

I2a – Radās pirms 17 000 gadiem Eiropas dienvidaustrumos. Pašreiz visvairāk izplatīta bijušās Dienvidslāvijas teritorijā, Sardīnijā, Donavas upes baseina teritorijā.

I2b – Haplogrupai ir vismaz 13 000 gadu vēsture un tā aptver seno ķeltu-ģermāņu teritorijas. Pašreiz visvairāk izplatīta Vācijā un Beniluksa valstīs.

Mezolīta (vidējā akmens laikmeta) eirāzieši:
N1c1 – Viens no N haplogrupas atzariem. N haplogrupa radusies Āzijas dienvidaustrumos pirms 20 000 gadiem. Visvairāk raksturīga somugru izcelsmes tautām.

R1a – Plaši izplatīta haplogrupa Eiropā, īpaši slāvu tautās. Nāk no indoeiropiešu tautām, kuras Eiropā ieceļoja pirms apmēram 5000 gadiem. Tie paši ‘’ārieši’’.

R1b – Ļoti izplatīta haplogrupa Eiropas rietumos. Izcelsmes vieta – Centrālā Āzija.

G2a – Izcelsmes vieta Kaukāza apkārtne. Eiropā izplatīta tās dienvidu daļā.

Neolīta, Bronzas un Dzelzs laikmeta imigranti:
J2 – Mezopotāmijas un Vidējo Austrumu izcelsme. Eiropā izplatīta Grieķijā un Turcijā.

J1 – Rašanās vieta Arābijas pussalā. Eiropā sastopama Turcijā un Kaukāzā.

E1b1b – imigranti no Āfrikas ziemeļrietumu daļas. Eiropā sastopami Ibērijas pussalā, Itālijā un Francijā.

T (+ L) – T haplogrupa Eiropā ļoti maz sastopama (< 1%). Izcelsmes vieta Sarkanās jūras apkārtne. L haplogrupas izcelsme vieta ir Indija.

Q – Izcelsme Centrālā Sibīrija un Centrālā Āzija. Iespējams ienāca Eiropā kopā ar huņņiem 5. gadsimtā.

137 6 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 10

0/2000

Labs raksts

4 0 atbildēt

njām ādolfam, kurš tik ļoti sludināja āriešu pārākumu un šķirošanas vajadzību, normāls abloms ;D

2 1 atbildēt

Jau sen kādam vajadzēja šādu rakstu uztaisīt emotion

1 0 atbildēt

Nu puis, + tev par rakstu, protams, bet es gaidīju tos pāris faktus par baltiem, ka esam vieni no tuvākajām tautām indiešiem, kuri vēl tagad dzīvo uz sanskrita bāzes balstītas valodas, un ir viena no tuvākajām valodnieciski radniecīgajām grupām, gan baltiem kopumā gan arī letiņiem. Kā arī tos pāris faktiņus ko min Andrejs Kavackis grāmatā "Baltu senvēsture". Iesaku visiem šī raksta faniem to grāmatu, tajā tiešām paceļas patriotisms redzot radniecīgo valodas īpašību un vietvārdu pielīdzinājumus baltu valodām. :)

1 0 atbildēt

Autors aizmirsis haplogrupu H, kas Eiropā plaši izplatīta.

0 0 atbildēt