local-stats-pixel fb-conv-api

Dienvidamērika5

11 22

caur visu kontinentu gar rietumu piekrasti stiepjas Kordiljeru kalni kas tulkojumā no spāņu valodas "cordillere" nozīmē "ķēde" Andu kalni tulkojumā no indiāņu valodas nozīmē "vara kalni" jo tur ir atrastas lielas vara un rūdas atradnes.Uz austrumiem no Andiem plešas milzīgi tropisko mežu masīvi, kas tiek intensīvi izcirsti, radīdami draudus visas pasaules ekosistēmai.Anodos atrodas lielākais augstkalnu ezers Titikakas ezers kura platība 8300 km un dziļums ir 250 m.Vēsturiski Dienvidameriku apdzīvoja dažādas indiaņu ciltis.Andu reģionā līdz 16.gs tām izdevās radīt augsti attīstītu inku civilizāciju. 6.gs sākās spānu un portugaļu iekarojumi, un Dienvidamerika kļuva par Spānijas un Portugāles kolonijām. Kontinentā ieviesās spāņu un portugāļu valoda, kristietība, eiropeiskās sociālās attiecības. Līdz 19.gs sākumam, Dienvidamerikā bija izveidojušās nācijas, tāpēc 19.gs pirmā puse pagāja karos par neatkarību, līdz 19.gs vidū Dienvidamerikā nodibinājās neatkarīgas valstis.6.gs sākās spanu un portugalu iekarojumi, un Dienvidamerika kļuva par Spānijas un Portugāles kolonijām. Kontinentā ieviesās spāņu un portugāļu valoda, kristietība, eiropeiskās sociālās attiecības. Līdz 19.gs sākumam, Dienvidamerikā bija izveidojušās nācijas, tāpēc 19.gs pirmā puse pagāja karos par neatkarību, līdz 19.gs vidū Dienvidamerikā nodibinājās neatkarīgas valstis.KlimatsArī Dienvidameriku, tāpat kā Āfriku un Austrāliju, var nosaukt par karsto kontinentu. Taču salīdzinājumā ar abiem pārējiem kontinentiem Dievidamerikā mitruma ir vairāk. Šo mitrumu kontinentiem atnes pastāvīgie vēji - pasāti - kas pūš no Atlantijas okeāna. Turklāt gar Dienvidamerikas austrumu piekrasti plūst siltā Gvajānas un siltā Brazīlijas straume, kas veicina nokrišņu veidošanos. Pasāti samērā brīvi iekļūst kontinentā, bet īpaši tālu - Amazones zemienē. Vairāk uz dienvidiem vējus nedaudz aiztur Brazīlijas plakankalne.

Bet no Klusā okeāna vēsajām un līdz ar to arī sausajām gaisa masām, kas veidojas virs aukstās Peru straumes, kontinentu sargā augstās Andu grēdas. Šīs straumes ietekmē ir izveidojies tikai nelielais Atakamas tuksnesis kontinenta rietumu piekrastē. Kopumā var teikt, ka Dienvidamerikā nevalda liels sausums un sausie apgabali ir nelieli.

Dienvidamerikas teritorijas lielākā daļa atrodas karstajā joslā, tātad ekvatoriālajā, subekvatoriālajā un tropu klimatiskajā joslā. Neliela kontinenta daļa plešas subtropu , bet vēl mazāka - mērenajā joslā. Mērenajā joslā valda rietumu vēji, taču tie neiekļūst kontinentā un atdod mitrumu Andu pretvēja nogāzēm. Andos valda augstkalnu klimats - katrā augstuma kilometrā gaisa temperatūra pazeminās apmēram par 6 °C. Sniegi un ledāji sastopami kalnu virsotnēs gan kontinenta dienvidos, kur Andi ir zemāki, gan pie ekvatora, kur gaisa temperatūra kalnu piekājē ir ļoti augsta, taču arī kalni šeit ir ļoti augsti.

11 22 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

Kāda jēga no ši garā pentera? no wikipedia kopēt jau māk jebkurš emotion    Buutu vismaz pareizi uzrakstījis nosaukumu emotion

4 1 atbildēt

hujņa. Turklāt augstvērtīga hujņa

0 0 atbildēt

so lame...

0 1 atbildēt

Nu kas par noobskillisku veci...

0 1 atbildēt

bomzis

0 1 atbildēt