local-stats-pixel fb-conv-api

Čau-čau3

Čau.

Cau-cau izcelsme ir nedaudz noslepumaina, ir nelielas aizdomas par vina ciešo radniecibu ar špiciem. Iespejams, šis suns nak no Mongolijas un Mandžurijas, kur vina gala skaitijas delikatese un apmatojums tika izmantots apgerba pagatavošanai, tad velak vinš iesaknojies Kina. Daži vesturnieki ir atraduši pieradijumus par vinu eksistenci jau 1100 gadu pirms Kristus. Gadsimtiem ilgi vinš tika izmantots, lai apsargatu templus no launajiem gariem. Aristokrati ir izmantojuši cau-cau ka medibu suni, sargsuni pret iebrucejiem, kamanu un divricu vilceju. Eiropa cau-cau pirmoreiz paradijas 1780. gada. Apraksts Cau-cau ir iss, kompakts ar sturainu miesasbuvi. Aste ir saverpta gredzena pari mugurai. Mutes iekšpuse un mele ir zila vai melna krasa. Vinam ir loti bagatigs, biezs, blivs apmatojums, ap kaklu veidojot pamatigas krepes. Vina gaita, parvietojoties, ir nedaudz stiva un kliriga.


Krāsa
Cau-cau pieejams visnotal plaša krasu palete: kremkrasas un baltas krasas kombinacija, dzeltenbruna, ruda, zila un melna.


Izmēra kategorija
Videjs


Apmatojuma garums
Iss/Videjs


Paredzamais dzīves ilgums
Cau-cau videji dzivo 10 -12 gadus.


Vidējais metiena lielums
Metiena parasti ir 4 – 6 kuceni.


Svara/Augstuma amplitūda
Skausta augstums sunim ir 48 - 56 cm un svars 26 – 32 kg. Kucei attiecigi 46 - 51 cm un 20 – 25 kg.

AUGSTUMS MINIMĀLAIS MAKSIMĀLAIS Kucite 46 51 Suns 48 56 SVARS MINIMĀLAIS MAKSIMĀLAIS Kucite 20 25 Suns 26 32


Saslimšanas
Cau-cau ir diezgan jutigs pret karstumu sava bliva apmatojuma del, tapec izvairieties atstat vinu tiešos saules staros parak ilgi. Rupigi uzraugiet vina svaru. Ta ka gužas displazija ir izplatita problema šis škirnes ipatniem, parliecinieties par vecaku veselibas stavokli. Blusas, alergijas un mazgašanas lidzeklu parpalikumi var radit nopietnas adas problemas.


Kopīgās saslimšanas
Kauli (augšanas posma) - Elkona locitavas iekaisums, Kauli (augšanas posma) - Gužas displazija, Endokrina sistema - Pundurslimiba, Acis - Plakstinu ieaugšana, Acis - Kollija acu anomalijas, Acis - Glaukoma, Endokrina sistema - Hipotireoze, Acis - Apakšeja plakstina ektropija, Veders - Vedera uzpušanas, Vispareja diagnoze - Siltuma duriens, Mute - Miksto auksleju distrofija (Iedzimts), Ada - Blusas, Kauli (augšanas posma) - Cela skriemelu nobides,

Selekcionēšana Cau-cau raksturiga vedera uzpušanas, tapec labak vinu barot divreiz diena. Cau-cau raksturs ir savrups un vinš medz but ari ietiepigs. Vinš cieši piekeras vienam cilvekam un viegli ir gatavs kost, ja jutis, ka saimnieks ir apdraudets. Vinš varbut atgadina pukainu pliša laciti, tacu tas ir loti maldigs priekšstats. Selekcionari gadu gaita ir uzlabojuši cau-cau sarežgito raksturu, tomer izškiroši svariga ir atbilstoša dresura un iespejami agraka socializacija. Vinš ir salidzinoši kluss suns, kas spej klut par labu sargsuni. Ja vinu iepazistina ar berniem, kakiem un citiem majas miluliem jau no mazotnes, saskarsmes problemam nevajadzetu rasties.


Saprātīgums
Cau-cau ir salidzinoši viegli apmacit, bet vinš viegli pieradinat pie tualetes macibas. Vinš medz but ietiepigs, tapec dresura butu javeic pieredzejušam cilvekam. Vinš jasocialize no loti agras mazotnes, citadi velak suns bus valdonigs un nevadams. Škirnei nav seviški paklausiga suna reputacija.


Enerģijas līmenis
Zems


Riešanas tendence
Zema


Nepieciešamība pēc fiziskajām aktivitātēm
40-60 minutes - Cau-cau nav nepieciešama liela fiziska aktivitate, bet vinam patik atrasties arpus telpam un vinš labprat nodarbojas darza pats sava vala. Karsta laika šim sunim noteikti nepieciešams pavenis, kur atlaisties, kad paliek par karstu. Parmeriga fiziska slodze mazotne radis kaulu un locitavu veselibas problemas velakajos dzives posmos, tadel rupigi uzraugiet suni šaja attistibas posma.


Spējas un gatavība aizsargāt saimnieku
Zemas


Piemērots kā sargsuns
Labi


Piemērotība bērniem
Videja


Piemērots pārvadāšanai
Labi


Agresijas līmenis
Videjs


Saderība ar citiem dzīvniekiem
Videja

Kopšana un izstādes Kopšana prasis ieverojamu energiju. Ta javeic ik dienas jau no mazotnes. Kad kucens ir nometis pirmo puku, vinš ir bieži javanno un jakopj seviški intensivi, lai apmatojums veidotos atbilstoši. Apmatojums ir loti bagatigs, biezs un blivs, areja apmatojuma tekstura ir samera raupja un pavilna miksta un vilnaina. Apmatojums ir biezaks ap kaklu un kajam.


Kopšanas prasības
Katru dienu


Apmatojuma izkrišana
Videja


Izstādes raksturojums
Galva ir lidzena un plata, ar platu un salidzinoši isu purnu. Acis ir tumšas, dimanta formas, ausis mazas, biezas un stavas. Zobiem ir škerveida sakodiens. Mele, mutes iekšpuses un smaganas ir melna krasa. Kakls ir specigs un nedaudz izliekts. Muskuloti pleci ar taisnam priekšejam kajam, pakalkajas ir muskulotas un salidzinoši taisnas, radot specifiski stivo gaitu. Kruškurvis ir izteikts un plats ar gana elastigam ribam. Mugura ir isa un lidzena. Pedas ir mazas un apalas. Vispiemerotakas krasas ir ruda, melna, zila, dzeltenbruna, kremkrasas vai balta, zem astes un augšstilbu aizmugure tonis var but krietni gaišaks.


Šķirnes grupas apraksts
Cau-cau pieder plaša pielietojuma sunu grupai. Sakotneji vinš tika izmantots ka sargsuns, divricu vilkšanai un ari galas iegušanai. Musdienas vinš tiek izmantots ka cilveka kompanjons.


Šķirnes grupa
Dažada pielietojuma


11 1 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Pff, un neviena bilde? emotion

1 0 atbildēt

Divaini kad rakstiju bilde bija kur paliksusi ? NOPIETNI

1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt