local-stats-pixel fb-conv-api

Baltu senvēsture47

399 3

Vēl visai nesen godprātīgi zinātnieki, kalpodami patiesībai, atzina, ka baltu tautas ir vissenākās Eiropā. Itāļu zinātnieks Džakomo Devoto jau XX gs. sākumā uzsvērti atgādināja vēsturisko patiesību par baltu senatnīgumu. Ar to tika pievērsta uzmanība baltu valodu un arheoloģijas pētniecībai. Pa to laiku brīvās pasaules zinātne ir gājusi uz priekšu un daudzos gadījumos radusi apstiprinājumus Džakomo Devoto patiesajam uzstādījumam. Starp objektīviem baltu vēstures pētniekiem jāmin lietuviešu ārsts Basanavičs, vēstures zinātniece Gimbuta, valodnieki Girdenis un Mažulis, vācu vēsturnieks Maijers, krievu zinātnieki Toporovs un Ivanovs, čehu zinātnieks Nīderle, vācbaltu vēsturnieks Rūtenbergs, itāļu valodnieks Dini u.c.

399 3 47 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 47

0/2000

Raksts ir labs, pat ļoti. Ieliku pat favorītos. Bet vai šodien mēs, mīkstmieši, esam cienīgi sevi saukt par baltiem? Esam vientuļi, esam apspiesti, mazas algas utt... mums tas spēks joprojām ir asinīs, no senčiem nevar aizbēgt, bet neizmantojam ne grama, ko devusi mums ir zemgaļu drosme, latgaļu neatlaidība, vidzemnieku gribasspēks, un kurši- ko tur pieminēt, jo no kuršu vikingiem, savulaik baidījās teju visa baltijas jūras piekraste... turpmāk centīšos iegaumēt senču saknes, ja esm balti- mums jābūt stipriem, neatkarīgi no tā, kādas klapatas mums sagādā dzīve. emotion

35 0 atbildēt

Žēl ka me esam aizmirsuši savu varenību. Netiešie pierādijumi gan visulaiku durās acīs, mūsu cilvēki ir ļoti gudri un ar labu darba tikumu, to jau nevar izskaust..

Ir iemesls būt lepniem par savu izcelsmi.

32 0 atbildēt

vairāk par mūsu senču vēsturi jāstāsta ļaudīm. lai beidz domāt par sevi kā par zemāku rasi. mēs drīzāk varētu būt lepni, ka pārstāvam senu un nelielu tautu, ar bagātu folkloru un tradīcijām. vairumam rietumeiropas tautu folklora pastāv tikai muzeju un atsevišķu organizāciju līmenī, kāmēr mums tā ir visas tautas līmenī. nemaz nerunāsim par amerikāņiem, kur vispār nav tautas vēstures nekādas. ta nu baigā vērtība būt vienam no 300 M amerikāņu, lielāka vērtība ir būt latvietim no pusotra miljona latviešu.

25 0 atbildēt

Bija vērts izlasīt

13 0 atbildēt

Interesanti, netā atrodi visu kas nav vēstures darbagrāmatā.

Prieks palasīt par saviem senčiem

13 0 atbildēt

Mjā, kaut ko tik smieklīgu sen nebija nācies lasīt. Puse seno tautu ir balti, Troja, etruski, heti, par kuriem ir simtiem teoriju, kas tie bija un no kurienes radušies - arī balti. Vēl tikai pietrūka apgalvojumu, ka atlanti un kromanjonieši/neandertālieši arī ir balti emotion

Šis jau atgādina O.Kostandas grāmatu pamatskolām, kur viņš apgalvoja, ka Spartaks varētū būt bijis balts. 

Tagad vajadzētu vēl rakstu par to, ka Ukraiņi visi to pašu uzskata par savu (viņiem arī šitādas sviestainas grāmatas tiek izdotas), kur minēts arī, ka ziloņi ir radušies Ukrainā un tamlīdzīgi. Vai arī krievu teorijas, ka tie paši etruski ir slāvi, jo viņu nosaukums lasās kā "eto russkije". Vai arī teorijas par to, ka Latvijā dzīvojošie vendi ir slāvi, jo viņu nosaukums sasaucas ar venedu slāvu cilts nosaukumu Z-Vācijā. Visas šīs teorijas gan aizmirst ņemt vērā materiālās kultūras liecības, kas tiem pašiem vendiem norāda uz līdzību ar pārējām baltu ciltīm Latvijā un balstās tikai uz kaut kādu 1-2 izņēmuma pieņēmumu. 

10 0 atbildēt

Nesen kadā no Krievijas TV kanāliem skatījos raidījumu par etruskiem, tajā kā fakts tika minēts ka tos kuri zin krievu valodu nemaz nelaiž iekša apskates zālē. Jo redz zinot krievu valodu var izlasīt senos etrusku tekstus. Laikā kad krievi piesavinās citu tautu vēsturi dēļ tā ka savējās nemaz īsti nav, šādus rakstus vajag publicēt arī krievu portālos, īpaši Latvijā reģistrētajos.

10 1 atbildēt

Izlasiju rakstu,patinu uz leju,un ieraudziju rakstu par tabletēm kas maina pirdiena smaržu...

7 0 atbildēt

Man kaut kas ir jāatzīst. Es kādu laiku biju zaudējusi savu patriotisko un optimistiko pusi pret Latviju, bet pēdējā laikā klausoties latviešu mūziku, uzzinot daudz ko jaunu tās vēsturē un pagātnes notikumos man ir atgriezusi cerības liesma uz mūsu tautas nākotni.

Es nebeigšu lepoties par savu valsti un mūsu priekšteču izdarīto laika gaitā.  emotion 

7 1 atbildēt

esmu lepns

6 1 atbildēt

Ļoti labs un saturīgs raksts.

Interesanti uzzināt mazliet vairāk par latviešu un baltu vēsturi.  emotion 

6 1 atbildēt

10/10

4 0 atbildēt

Esmu lasījis šo grāmatu, tāda sajūta, ka grāmatas autors ir vienkārši vārdu indoeiropieši aizstājis ar vārdu Balti, tas arī ir viss...

3 0 atbildēt

perfekts raksts prieks lasīt! emotion

3 0 atbildēt

Liels paldies. Lau izzinātu pasauli, jāsāk ar to , kurā esi dzimis. Mazāk mums skolā jāmācās datumi un vārdi, vairāk principi un saknes.

Varbūt , mēs ,kā tauta , beidzot sapratīsim , kas mēs esam, no kurienes nākam un ,kurp mums būtu jāiet.

Paldies emotion Novēlu turpināt iesākto darbu.

3 0 atbildēt

kapēc zem latviešiem neredz Līvus un Lībiešus?

Bet tādi raksti protams ir ļoti svarīgi mūsdienās.

4 1 atbildēt

Par latgaliešiem - vispār jau tiek uzskatīts, ka ja kāds varēja apvienot Latvijā dzīvojošās ciltis, tad tie bija zemgaļi, kas bija visbagātākā, skaitliski lielākā no Latvijā esošajām ciltīm un pats svarīgākais - bija vistālāk pavirzījušies valstiskā veidojuma izveides ceļā. Ne velti viņi visilgāk spēja pretoties vāciešiem, kamēr tie paši latgaļi jau pāris gados tika pakļauti. Nemaz nerunāsim par to, ka to pakļaušanu bija jau iesākuši Polockas un Pleskavas kņazi un tā pati Tālava maksāja meslus slāviem. Nemaz nerunājot par tādiem valstiskiem veidojumiem kā Konknese (kur 100% vietējais vadītājs Vetseke bija slāvu izcelsmes un škiet ieliktenis) vai Jersika.

Bez tam nevajag jaukt latgaliešu valodu (mūsdienu) ar to, kādā runāja latgalieši 13.gs. Pa lielam otrajā variantā to valoda bija faktiski identiska zemgaļu, kuršu utt. (ar zināmiem vietējiem izņēmumiem). Un tieši uz latgaļu bāzes veidojās latviešu etnos, tā ka muļķīgi ir apgalvot, ka viņi tikuši aizmirsti vai to valoda apspiesta utt.

4 2 atbildēt

Foršs copy+paste, bet tāpat interesants raksts.

1 0 atbildēt

Super raksts! Esi nopelnijis plusu un 100 cepumus! emotion

1 0 atbildēt

Vecīt, es ar grib to zālīt, ko tu pīpē emotionNo kaut kā labāka par pirkstu izzīsts murgojums emotion

0 0 atbildēt