local-stats-pixel fb-conv-api

6 pārsteidzoši fakti par kaķiem1

26 0

Daudzi no mums ar visu dvēseli mīl savus pūkainos un ļoti mīlīgos kaķus, bet vai mēs visu par tiem zinām?

Ir vērts pajautāt jebkuram kaķmīlim, ko viņš domā par šīm noslēpumainajām radībām un lekcija dažu stundu garumā ir garantēta. Viennozīmīgi sekos stāsts par mīļo, ūsaino dakteru dziednieciskajām īpašībām, par viņu unikālo enerģētiku, par to maņu, kas palīdz nekļūdīgi tiem noteikt apvidu uz mīļotā saimnieka ķermeņa, kuru skārusi kāda slimība. Bez uzmanības nepaliks mājas mīluļu izcilās prāta spējas: tie gan domā, gan analizē un veic secinājumus, un runā ar saviem saimniekiem.

ai gan reti kurš no īstajiem kaķu mīlētājiem uzskata sevi par viņu saimnieku, jo arī paši dzīvnieki diez vai pacietīs cilvēka pārākumu, drīzāk, viņi ļauj sevi mīlēt. Patiesībā, ne visi kaķi ir gatavi pastāvīgi to demonstrēt, lepnums, redz, neatļauj.

Tātad, divu kaķu mīļu sarunu ir viegli iedomāties, tēmas acīmredzamas. Bet kur acīmredzamais, tur arī neticamais. Un šodien mēs pastāstīsim par apbrīnojamiem un maz kuram zināmiem faktiem no kaķu dzīves.

Lasi tālāk, lai uzzinātu šos faktus.

Fakts Nr.1 Kaķi – salas iedzīvotāji


Uz Tasiro salas Japānā dzīvo diezgan cienījami kaķi. Tā reiz sanācis, ka dažus gadsimtus atpakaļ veiksmīga un plaukstoša zīda ražošana sāka piedzīvot kolosālus zaudējumus milzīga daudzuma pēkšņi savairojušos žurku dēļ. Te arī vietējie kaķi pierādīja sevi vislabāk: mūsdienās iedzīvotāji labvēlīgi aizmirsuši par to kā žurkas vispār izskatās.

Pateicīgie japāņi aizliedza suņu ievešanu uz salas, tagad laimīgie kaķi dzīvo cepuri kuldami: nepietiek ar to, ka viņiem par godu uzcelts Kaķu templis, tad vēl arī tūristu kotedžas izbūvētas kaķu formā. Un pabarot dzīvnieku uz salas ir diezgan labs darbs: runā, ka tas nodrošinās veiksmi visai dienai.

Bet Indijas okeānā ir apbrīnojama sala, kur vispār dzīvo vienīgi kaķi. Cilvēku tur nav, patstāvīgie pūkainīši nodrošina sevi ar pārtiku, zvejojot un medījot vēžveidīgos.

Pieņemts uzskatīt, ka kaut kur XIX gadsimta beigās pie salas krastiem avarēja tirdzniecības kuģis. Nav konstatēts, kuras valsts ostai tas piederēja, taču kļuva zināms, ka izglābās daži ekipāžas locekļi un kaķi, kas ceļoja uz kuģa. Cilvēkiem diemžēl nepaveicās, bet četrkājainie matroži spēja iedzīvoties, adaptēties un labvēlīgi pavairoties.

Fakts Nr.2 Kaķi – apsargi un kaķi – militārie kareivji

Nevajag domāt, ka tas ir joks: Lielbritānijas armijā Pirmā pasaules kara laikā eksistēja visīstākā kaķu apakšvienība – speciāls korpuss. Izrādījās, ka kaķi daudz labāk nekā suņi jūt gāzes smaku, tādēļ tie bija neaizvietojami, lai novērstu gāzes noplūdes un cilvēku glābšanu uz zemūdens laivām.

XVII gadsimtā japāņu impērijas armijā dienēja septiņi kaķi -biedri. Viņu pienākumos ietilpa informēt savus kolēģus, kareivjus un komandierus par diennakts laiku. Diez vai viņi varēja nosaukt precīzu stundu, taču pēc viņu zīlītes izmēriem cilvēki varēja pilnīgi apmierinoši spriest par laiku. Mūsdienās Kagosimas pilsētā eksistē Kaķu templis (starp citu ļoti pielūdzams) par godu tam pašam septiņniekam.

Ļoti interesanti, ka cilvēki gandrīz vienmēr ar milzīgu pateicību izturējušies pret ūsainajiem četrkājainajiem palīgiem un ne tikai ar kulta pieminekļiem tiek izteikta cilvēka pateicība. Piemēram, angļi jau sen pievilinājuši kaķus, lai aizsargātu no pelēm pārtikas noliktavas un muzeju glabātuves un kas raksturīgi, visiem četrkājainajiem sadarbības partneriem ir valdības pabalsts. Bet Austrijā eksistē pensijas nodrošināšana kaķiem, kas nokalpojuši vairākus gadus sargājot noliktavas. Pensija mūža garumā šādiem darba veterāniem tiek dota gaļas, buljona un piena veidā.

Nav skaidri zināms, kāda ir darba samaksa 10 kaķiem, kuri pilda sargu – pieskatītāju pienākumus Vācijas kaķu muzejā, bet jādomā, ka viņiem it nekā netrūkst.

Kas skar mūsu Ermitāžu, tiešām skaidrs, ka kaķi arī tur ir lielā cieņā. Bet pirms 1917. gada revolūcijas Ziemas Pili sargāja 600 kaķu gvarde. Par to, starp citu, liecina neskaitāmas leģendas, ar kurām muzeja darbinieki gatavi dalīties ar ziņkārīgajiem apmeklētājiem.

Fakts Nr.3 Kaķi – talismani

Bēdīgi slavenajam angļu monarham Kārlim I bija mīļākais kaķis, kuru viņš uzskatīja par savu talismanu. Kārlis visu savu dzīvi uzstājās kā nikns parlamenta ienaidnieks, pārstāvot monarhijas intereses. Un tomēr 1649. gadā angļu parlaments uzvarēja un nelaimīgais monarhs tika sodīts. Bet dažas dienas pirms viņa sodīšanas, gāja bojā kaķis, kuru nepieskatīja cilvēki, kas speciāli ,Kārļa norīkoti , tika nolikti viņas apsardzei.

Rakstnieks Ernests Hemingvejs visdrīzāk smēlās iedvesmu, baudot savu sešpirkstu kaķa sabiedrību: reiz draugs viņam uzdāvināja kaķēnu uz kura ķepiņām piecu pirkstu vietā izrādījās seši. Sniedziņš, tā viņu nosauca slavenais rakstnieks, izrādījās gudrs, uzticams, labs draugs. Un ļoti auglīgs jo arī šobaltdien Hemingveja mājā- muzejā Kī Vestas pilsētiņā (Floridas štats) labklājīgi dzīvo 44 sešpirkstaini Sniedziņa pēcteči.

Slavenajam kardinālam un izcilajam Rišeljē vienmēr ir apkārt bijuši kaķi, bet ceturtais pasaules šaha čempions Aleksandrs Alehins (uzstājies, starp citu vēl arī par Krievijas Impēriju) vienmēr ņēma līdz uz turnīriem skaistuli- kaķeni vārdā Čess.

Fakts Nr.4 Kaķi – sportisti

Viena lieta – būt par slavena cilvēka talismanu (šaha spēlētājs, piemēram) un pavisam cita – pašam uzstāties sporta komandā. Tā lūk, amerikāņu kaķiem ir šāda iespēja, jo vienīgās kaķu-sportistu skriešanas sacensības ik gadu tiek rīkotas Litlrokas pilsētā. Nepieciešams noskriet 150 metrus, kas nav maz priekš kaķiem, toties balva ir tā vērta-2000 dolāri.

Fakts Nr.5 Kaķi – miljonāri

Lūk dažus elites pārstāvjus (lai arī kaķu) finanses nepavisam neuztrauc, jo naudas zīmes viņiem ir pārmērīgi daudz. Un pati slavenākā pūkainā miljonāre ir Siāmas kaķene vārdā Rozalinda Če, kura mantojumā saņēmusi 750 tūkstošus sterlinga mārciņu. Lai arī kā mainītos pasaules valūtas kurss, Rozalinda diez vai izjutīs finansiālas problēmas tuvākajā laikā.

Lieki teikt, ka Šveicē netrūkst šādu nodrošinātu kaķīšu. Reiz putnu aizsardzības biedrība uzlika sodu diviem dzīvniekiem divu sterlinga mārciņu apmērā par sistemātisku putnu iznīcināšanu. Likums paliek likums, tikai čeku nācās parakstīt darbiniecei, kurai jārūpējas par šiem pašiem pārkāpējiem , jo mazo ķepu nospiedumi nekādā gadījumā nederēja oficiālajam dokumentam.

Fakts Nr.6 Dīvainā kolekcija

Viennozīmīgi, izsmalcinātie kaķu dzimtas pārstāvji neatļaus sev vulgāru un nepiedienīgu uzvedību pieklājīgā sabiedrībā. Tikai no paparaci paslēpties ir diezgan grūti, tādēļ vienam veterināram no Polijas tomēr izdevās savākt apbrīnojamu un neparastu kaķu šķaudīšanas kolekciju. Šķauda visi, bet spriežot pēc visa, kaķi šķauda īpaši kolorīti, tādēļ arī ienāca dakterim prātā doma saglabāt šīs unikālās skaņas cilvēcei.

Cerēsim, šī kolekcija arī turpmāk labklājīgi papildināsies, galvenais, laicīgi pateikt saviem mīluļiem: “Uz Veselību!”

26 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

Ļoti labs raksts! emotion

0 0 atbildēt