local-stats-pixel fb-conv-api

3300 reižu jaudīgāka par Hirosimā uzspridzināto atombumbu17

132 1

Sveiki!
Šis ir mans pirmais raksts tāpēc esam saprotoši par mazām kļūdām, ja kaut kur, kaut, kas patrāpīsies. Ceru, ka raksts jums patiks.

Vairāk nekā septiņus gadus Padomju Savienības speciālisti izstrādāja kodoltermisko jeb ūdeņraža bumbu, kas būtu spēcīgāka par visiem līdzšinējiem ieročiem. 1961. gadā to izmēģināja.
Debesīs pie polārā loka 1961. gada 30. oktobra rītā iedegās nekad agrāk neredzēta gaisma. Tūliņ pēc tam gaisā izslējās 60km augsts, milzu sēnei līdzīgs sprādziena mākonis. Dažas minūtes vēlāk Norvēģijas ziemeļos, 900 kilometru attālumā, mājām izbira logu stikli, un sprādziena vilnis trīs reizes vēlās ap zemeslodi. Padomju Savienība bija uzspridzinājusi pasaulē lielāko bumbu "AH602'', kuru dēvē par ''Bumbu-Cars''. Šīs bumbas sprādziena jauda desmitreiz pārsniedza visu Otrajā pasaules karā nomesto aviobumbu kopējo sprādzienu jaudu. Tas bija Padomju Savienības un ASV kodolbruņošanās sacensības kulminācijas punkts.
Abas superlielvalstis jau sen bažījās, ka daudzi viņu bumbvedēji tiks notriekti, pirms tie būs paguvuši sasniegt pretinieka teritoriju. Tāpēc Padomju Savienība uzskatīja, ka ikvienai lidmašīnai, kurai galu galā izdosies pārvarēt pretinieka pretgaisa aizsardzību, jābūt maksimāli apbruņotai. Sākumā PSRS plānoja uzbūvēt bumbu ar 100 megatonnu jaudu (6600 reižu varenāku par Hirosimā uzspridzināto bumbu), bet mainīja plānus, kad secināja, ka pēc tās izmēģinājuma būs pārāk lieli radioaktīvie nokrišņi. Turklāt neviens nezināja, vai mūsu planēta vispār izturēs tik varenu sprādzienu.
Tā vietā PSRS uzbūvēja bumbu, kuras jaudu bija uz pusi mazāka. Šo 27 tonnas smago ūdeņraža bumbu ar izpletni nometa no lidmašīnas un uzspridzināja četru kilometru augstumā. Sprādziens bija tik spēcīgs, ka tā rezultātā lidmašīna uzreiz nokrita par 800 metriem zemāk, lai gan atradās 32 kilometru attālumā no sprādziena vietas.

PSRS ''BUMBA-CARS''
Sprādziena jauda: 50-58megatonnas
Svars: 27 tonnas
Garums: 8 metri
Izpletņa svars: 800kg

Salīdzinājumā ar "Bumbu-Cars" amerikāņu lielākā atombumba "Bravo" bija kā salūta reķet, bet uz Hirosimu nomestā bumba - kā vienkāršs sērkociņš.

Tālāk lai saprastu bumbu jaudu:
(Mt=Megatonna, miljona tonnu trotila sprādziena jauda)
(kt-kilotonna, tūkstoš tonnu trotila sprādzina jauda)

Mazs bumbu jaudu salīdzinājums:
50Mt "Bumba-Cars"
12Mt "Bravo"
10Mt "Mike"
20kt "Trinity"
15kt "Hirosimā uzspridzinātā bumba"

Kubas krīzes laikā 1962. gadā Padomju Savienība un ASV bija tuvāk kodolkaram nekā jebkad agrāk. Varbūt tagadējas attiecības starp Krieviju un ASV nav nemaz tik sliktas kā toreiz, ko teiksat?

Paldies, ka izlasījāt manu primo rakstu, ceru ka jums patika. Ja būs labas atsaukmes tad uztaisīšu vēl kādu rakstu.

132 1 17 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 17

0/2000

Cilvēce rada tehnoloģijas priekš nogalināšānas un rada tehnoloģijas priekš izdzīvošanas. Ironiski, bet patiesi.

9 0 atbildēt
Stulbi, ne stulbi. Bet kā Tonijs Stārks IronMen'ā teica:"Kam varenākie ieroči, tas valda pār pasauli!" Un, lai cik tas izklausītos truli, tā diemžēl ir..
5 0 atbildēt

PSRS vēl bija izstrādes stadijā arī kobalta radioktīvā izotopa bumba, kuru apturēja jo pēc vienkāršiem zinātnieku aprēķiniem viena bumba amerikas kontinentu ne tikai noslaucītu no zemes virsmas.

4 0 atbildēt

Dažas piebildes; Krievu versijā 50 Megtonnu bumbu sauca par Kuzkina matj- Kuzjas māte.

Efekts pārs'pēj visas cerības, ka paši krievi nobijās un nolēma tik stipras bumbas vairs nespridzināt.

Pirms 20 gadiem izlasīju mazu grāmatiņu par karu- ar nosaukumu Japānas bombardēšana-kā tas notika.Dažas lietas vēl atceros, par kurām jums gribu pastāstīt.

Kas attiecas uz Hirosimas bumbu, tad to sauca par Mazuli, bet Nagasaki bumbu - par Resni.

Hirosimas atombombardēšanās piedalījas 7 B-29 lidmašīnas no 20.gadisa armijas 509.aviopulka. Eskadriļas komandieris pulkvedis Izerlijs vēlāk publiski atvainojās jāpaņiem Tokijas TV. 7 lidmašīnas pacēlās gaisā no Tiniānas salas Klusajā okēanā 1945.gada 6.augusta rītā.. Triecienlidmašinas nosaukums -Enola Geja, kas tika nosaukta apkalpes komandiera puilkveža Pola Tibetsa mātes vārdā.Pārējām lidmašīnām bija jānomet konteineri ar mērierīcēm, lai savāktu vides informāciju par sprādziena sekām.

1945.gada 9.augustā Čārlzs Suini ar lidmašīnu Bockscar  nometa otru bumbu-Resni uz Nagasaki, neskatoties uz to ka tur atradās karagūstekņu nometne.Nagasaki bija tikai rezerves mērķis, uz primāro mērķi (pilsētas nosaukumu neatceros) lidmašīnas nevarēja lidot dēļ sliktajiem laika apstākļiem.

Pagājušogan izlasīju netā, ka Teodors van Kērks, kas bija Enolas Gejas apkalpes stūrmanis ir nomiris ASV 93 gadu vecumā. Viņš nekad nav nožēlojis izdarīto.

Manuprāt atombombardēšana bija ASv atriebība par Pirlharboras uzbrukumu, ko japāņi veica ar 6 lidmašīnu bāzes kuģiem 1941.gada 7.decembrī plkst.8.00.

3 0 atbildēt

Man liekas ka visspar nosaukumā klūdījies bumbas nosaukums t-sar jo tā ir man vienīgā zināmā bumba ar 50mt sprādzienu.

1 0 atbildēt
Nu ja Nevadā bija atomsprādzienu nedēļas, kurās metāja atombumbas un cilvēki gāja uz tām skatīties kā uz salūtu, jo tiem bija pārskalotas smadzenes, kas tas ir nekaitīgi un pat veselīgi.. Teorētiski vajadzēja sākties kodolziemai, tādējādi Zeme izturētu 100 megatonnu, bet tādā gadījumā puse cilvēku vienkārši nokūpētu un saslimtu un veģetācija samazinātos par ~60%, bet Zeme izturētu... Nu cik dēbiliem lohiem ir jābūt, lai svaidītu tādas atombumbas pa zemi? Krievi un amerikāņi, visi debīli kā... es nezinu kas...
1 0 atbildēt

Aizrauj tāda tipa raksti varētu lasīt visslaik

0 0 atbildēt

Labs raksts emotion

0 0 atbildēt
Man šķiet ka šis raksts būs labs lai izveidotu turpinājumu manam stāstam. Vismaz nedaudz. Bet līdz tam vēl tālu.
0 0 atbildēt

Tā turpini. emotion

0 0 atbildēt