Šeit, lūk, arī iepriekšējā daļa:
http://spoki.tvnet.lv/tribine/Padomi-kas-Tev-var-noderet/710300
Nost ar piedegumiem!
Ja emaljētā katlā vai pannā piededzis ēdiens, to nevajag mēģināt nokasīt ar nazi u.tml.
- Traukā ielej ūdeni, kurā izšķīdināta kalcinēta soda ( 1 ēd.k uz 1 l ūdens) vai kāds veļas mazgāšanas pulveris, tas jāuzvāra un jāatstāj uz dažām stundām, lai piedegums atmiekšķētos. Pēc tam tas viegli atdalīsies no trauka dibena. Tad trauks jāizmazgā un kārtīgi jāizskalo.
Pret blusām.
Tautā runā, ka augusts esot blusu mēnesis. Tā kā augusts teju jau ir klāt, tad varbūt tev šis var noderēt:
- Pret blusām noliek istabā bļodu ar ziepjūdeni, kam virsū plāna eļļas kārta, un bļodas vidū aizdedzina sveci. Blusas lec pret uguni, eļļa tās pievelk un ziepjūdens tās nonāvē.
Alkoholisko dzērienu optimālā temperatūra.
Katram dzērienam ir sava noteikt temperatūra, kurās tas ir visgaršīgākais.
- Sarkanvīni vislabāk baudāmi, ja tiem ir istabas temperatūra - no 16 līdz 18 grādiem pēc Celsija.
- Baltvīns pasniedzams 10 - 12 grādiem pēc C. temperatūrā.
- Alus visgaršīgākais ir, ja tā temperatūra ir 8 - 9 grādi.
- Šampanietis jāatdzesē līdz 6 - 8 grādu temperatūrai.
- Konjaks vislabāk baudāms istabas temperatūrā - 18-20 grādi.
Panna sprakšķ!
Cepot kaut ko, uz pannas uzber drusku sāls, tā neļauj taukiem sprēgāt.
Kā pareizi izvēlēties kaklasaiti?
- Gaišam vasaras uzvalkam piemērota viegla materiāla kaklasaite spilgtākās krāsās.
- Tumšzilam vai bordo krāsas kreklam kaklasaitei jāizvēlas atkarībā no gaišā uzvalka toņa. Te var būt piemērota pelēcīga vai bēškrāsas kaklasaite.
- Gaišam, krāsainam kreklam piederas tumša, bet tāda paša toņa kaklasaite.
- Tumšam ziemas uzvalkam jāņem biezāka zīda vai vilna auduma kaklasaite.
- Vienkrāsaina auduma uzvalkam kaklasaite var būt ar lielāku rakstu, turpretim svītrota vai rūtaina auduma uzvalkam, piemērotākās kaklasaites ir vienkrāsainas vai arī ar sīku, neuzkrītošu rakstu.
- Tumšu uzvalku un tumšu vienkrāsainu kreklu labi izceļ gaišāka, kā arī spilgtāka kaklasaite.
- Svītrains un rūtains uzvalks un svītrains krekls vislabāk izskatās ar mierīga toņa vienkrāsainu kaklasaiti.
- Melnam uzvalkam ar baltu kreklu ieteicama gaiši pelēcīga kaklasaite. Tā var būt vienkrāsaina vai arī ar sīku rakstu.
Aizdzen prom odu!
Vasaras vakarus pavadīt dārzā pie parasta apgaismojuma nav patīkami, jo uzbrūk odi.
- Izrādās, ka dzeltena gaisma nepievelk odus, uz to tie nereaģē. Tātad, iegādājoties spilgti dzeltenas krāsas spuldze, var atrbrīvoties no odiem.
- Ja dzeltenas krāsas spuldzi nevar dabūt, to var pagatavot mājās. Šai nolūkā ņem attiecīgu elektrisko spuldzi un tās virsmu nokrāso ar nitrolaku, kurā izšķīdināts 1 vai 2% dzeltenas, acetonā šķīstošas organiskās krāsvielas (auramīns u.c.). Vispirms krāsvielu šķīdina acetonā un pēc tam to pielej pie lakas.
(Šis, ar dzelteno spuldzi, ir pārbaudīts - darbojas!)
Nezaudē vērtīgo!
- Ja notīrītus kartupeļus atstāj ūdenī, tie stundas laikā zaudē 60% C vitamīna.
- Sagrieztas skābenes un spināti stundas laikā zaudē 35% C vitamīna.
- Gatavojot zupu, dārzeņi jāliek nevis aukstā, bet vērdošā ūdenī, kam piebērta sāls.
- Ēšanai sagatavotus salātus, burkānus, tomātus, gurķus nevajag ilstoši atstāt gaismā, jo vitamīni gaismā ātrāk noārdās.
- Dārzeņi savas vērtīgākās īpašības saglabā visvairāk, kad tos tvaicē, nevis vāra.
Darbarīki.
- Kalti, cirvji un citi darba rīki strādā labāk, ja asmeņus ierīvē ar parafīnu.
- Ja nav korķviļķā, tad korķi var izvilkt ar lielu skrūvi, kuras galviņai piesieta stipra aukla.
- Skrūves sienās nerūsē, ja tās iepriekš apziež ar parafīnu. Tāpat ar parafīnu ieziež atslēgu,kura grūti griežas.
Atbrīvojies no traipiem!
- Tintes, kvēpu un brūnos traipus uz smēķētāju pirkstiem, no rokām viegli notīra ar citrona sulu.
Zivis un to smaka!
Zivis ir garšīgas, bet to smaka nav visai patīkama. Lai zivju gaļu padarītu stingrāku un samazinātu to specifisko smaku, jārīkojas šādi:
- No zvīņām un iekšām atbrīvotu zivi skalo tekošā ūdenī, uzliek uz šķīvja, un kad liekais ūdens notecējis, no visām pusēm saslapina ar citronskābes šķīdumu (1/2 - 1 tējk. citronskābes uz 1/2 glāzes ūdens) vai galda etiķī un atstāj 10min ievilkties.
Pēc tam zivi no abām pusēm apsāla un cep vai vāta.
- Lai zivīm likvidētu dūņu piesmaku un piegaršu, pēc iztīrīšanas tās apmazgā ar aukstu sāls šķīdumu (1 ēd. k. sāls uz 1 glāzi ūdens).
Parasti netīro pannu problēma rodas tieši pirms ēdiena gatavošanas un pāris stundas galīgi nelīdzēs.
Man gan ceptiem kartupeļiem uzkaisot sāli tauki sprakšķ kā traki. Laikam panna vainīga :) Bet zinu ko citu- ja ir parastā, malkas plīts, tad uasprakšējušo tauku dūmošanu var novērst tiem uzkaisot sāli. Tas no pieredzes :)
super fakti:) pie konjaka var pielikt to,ka vislabākais veids kā iegū pasniegšanas temparatūru ir pasildīt ar roku glāzes apakšu ar jau ielietu konjaku.
nākamreizkad cirtīšu malku notiekti pamēģināšu ierīvēt ar sveci. esmu tik daudz palaidis garām :D
Tā vien niezēja nagi ielikt mīnusu par "atmiekšķētos" un "cepjot". :D Šausmas. Labi, ka man ir add block.
Vis jau skaisti, bet varēji jau mazgadīgo portālā nelikt alkohola pasniegšanas temperatūru