local-stats-pixel fb-conv-api

Vēsturiski foto un mūsdienu māksla.6

327 2

Sveiki, Spocēni! emotion

Šoreiz neliels raksts un ieskats mākslas un vēstures lapā un kad, kā un kādos apstākļos šīs abas zinātnes saplūst vienā un kas tajā momentā notiek!

Kāda austrāliešu izcelsmes fotogrāfe - Džeina Longa (Jane Long) ir izveidojusi apstrādātu fotogrāfiju projektu, kas ir ieguvis lielu rezonansi visā pasaulē, spriežot pēc sociālo tīklu aktivitātes, arī tepat Latvijā ir zinātāji, kuri par to runā.

Māksliniece ir apstrādājusi melnbaltās pirmskara fotogrāfijas no Rumānijas, padarot tās krāsainas un pieliekot klāt dažāda veida atributīku ar PhotoShop palīdzību, kas maina fotogrāfijas un to nozīmi pa 180 grādiem.

Māksliniece šīs fotogrāfijas ir ieguvusi no rumāņu izcelsmes 2.pasaules kara fotogrāfa Costica Acsinte (dažos avotos minēts kā Axinte) arhīva. Pats fotogrāfs mira 1984. gadā, aiz sevis atstājot vēsturisku mantojumu, kas ietīts katrā no fotogrāfijām, kuras uzņemtas gan 2.pasaules kara laikā, gan pēc tā, kā profesionāla rakstura, tā personīgā arhīva fotogrāfijas.

2013.gadā Costica Acsinte Archive fotogrāfiju kolekciju, kas bija saglabājusies Costica Acsinte namā, tika savāktas un digitalizētas, lai šo kolekciju saglabātu, vismaz tādā apmērā, kāda tā bija uz doto brīdi, jo sākotnēji kolekcija, protams, ir bijusi lielāka.

Pēc šīs fotogrāfiju kolekcijas apkopošanas un digitalizēšanas, daļu no kolekcijas, savās rokās ieguva Džeina Longa, kura iedvesmojās no šīm fotogrāfijām un viņa radīja savu kolekcijas projektu "Dancing with Costica" - atsvaidzinot un piešķirot nelielu fantāzijas devu šīm fotogrāfijām.

Sociālajos tīmekļos arī ir atrodami pretēji viedokļi par to, kura fotogrāfija tad ir labāka - sākotnējā, melnbaltā izpildījumā vai tomēr mākslinieces izkrāsotā un "uzlabotā" versija?

Pati māksliniece uzskata, ka ar krāsām un dažādu objektu pievienošanu jaunajās fotogrāfiju versijās, viņa ir atdzīvinājusi šīs fotogrāfijas un piešķīrusi katrai no tām savu stāstu un individuālu notikumu/ideju.

Kā Tev liekas?

Kura versija ir labāka - oriģinālā vai uzlabotā?

327 2 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Man tieši liekas, ka vecās fotogrāfijas glabā savu stāstu, jaunās - kaut ko zaudē... .

24 0 atbildēt

Man vienmēr ir patikušas tieši melnbaltās fotogrāfijas, tāpēc priekšroku dodu orģinālajām, tomēr nevaru noliegt, ka arī uzlabotās ir tiešām izdevušās emotion

18 0 atbildēt

Manuprāt labākas ir orģinālās fotogrāfijasemotionemotion

14 0 atbildēt

2. būtu labāk bez jūras fona.

tā jau interesanti, bet vecajām ir savs stāsts un būtība, ko nepārspēt.

5 0 atbildēt

Bez vecā jaunais nebūtu tik labs, īpašs

3 0 atbildēt

Orģinālās ir , protams , labākas. Bet uzskatu , ka pārveidotās ir diezgan interesantas. 

3 0 atbildēt