local-stats-pixel fb-conv-api

Vecpuišu ballīte - kas tā tāda ir un kā to pareizi uzrīkot..11

Nu ko, šodien man vakarā vecpuišu ballīte. Drīz apgredzenošos. Nodomāju, ka arī citiem spocīgajiem būs interesanti palasīt par to, kas tad ir vecpuišu ballīte un kā to pareizi rīkot.

Vecpuišu ballīte - "Bachelor party", kā to dēvē ASV, vai arī "stag party", "stag night", "stag do" Anglijā, Īrijā un Kanādā. Dienvidāfrikā to sauc par "bull's party".

Tā ir ballīte neilgi pirms vīrietis stājas vīra kārtā, lai nosvinētu "pēdējo nakti uz brīvām kājām" un pavadītu to kopā ar saviem draugiem. Tas ir īpašs notikums vīrieša dzīvē, tāpēc šai ballītei ir jāsaistās ar patīkamām atmiņām un labiem, smieklīgiem atgadījumiem.

ASV ir pieņemts braukt uz Las Vegasu, lai nosvinētu šo dienu. Kā saka - "Kas noticis Vegasā, tas arī paliek Vegasā". Tiek lietots alkohols un apmeklēti striptīza klubi.

Vācijā atkal tas ir kā kurā galā - vienā galā viņi tērpjas karnevālu kostīmos un ākstās, bet citā galā atkal pārim tas kopējs vakars, kurā viņi plēš porcelāna traukus, jo, tos plēšot, tiek aizbiedēti skaudības gari.

Francijā, franču valodā runājošajos reģionos šie svētki, ja tos tā var nosaukt, tiek dēvēti par "enterrement", kas literārajā tulkojumā nozīmē "vecpuiša dzīves aprakšana" vai "vecpuiša dzīves bēres", taču angliski runājošajos reģionos viss ir gluži kā Anglijā - džeki dzer, priecājās un ne reti tiek pieaicināties izklaidēšanai arī striptīza dejotājas.

Apvienotā Karaliste (Anglija). Nu, tur jau, laikam, vārdi lieki. Tie čaļi, laikam, pasaulē ir vieni no trakākajiem vecpuiši ballīšu piekritējiem. Viņi paņem nedēļas nogali brīvu un bieži pamet valsti, lai varētu tā pamatīgi "nodot uguņus". Tad nu apmeklētākie tusiņu objekti ir Krakova, Dublina, Prāga, Amsterdama, Bratislava un arī Rīga. Pie mums ir daudz kas par viņiem dzirdēts, arī par to, ka viņi čurā uz mūsu Brīvības pieminekļa un citādi cūkojas.

Kā jau redzams, ka katrā valstī ir savas tradīcijas. Latvijā, šķiet, ir vairāk no angļiem paņemts, jo, cik man ir nācies redzēt savus 10 gadus bārā strādājot, tad džeki apstaigā visus bārus - citi to dara savā pilsētā, bet populārākā vieta, kur to darīt, ir Vecrīga.

Parasti šo notikumu organizē šī vīrieša vedējtēvs vai arī kāds cits ļoti labs draugs. Ārzemēs un, iespējams, arī Latvijā ir pat tāds vecpuišu ballīšu plānošanas kompānijas, bet es jau uzskatu, ka neviens nenorganizēs labāk to ballīti kā paša draugi.

Esot divi vecpuišu ballīšu tipi. Viens ir tāds kā angļiem - jo trakāk, jo labāk. Alkohols, striptīzklubi, prostitūtas. Otrs tagad paliekot arvien polulārāks arī Latvijā, kad džeki brauc kopā kaut kur atpūsties vārda tiešajā nozīmē - vasarā: makšķerēt, pārgājieni ar nakšņošanu, laivu braucieni un tml., ziemā laiž uz kalnu slēpot vai tamlīdzīgi.

Vissvarīgākais, kas jāņem vērā organizatoriem: vecpuišu ballīte tiek rīkota par godu un prieku jaunajam vīram, tādēļ, lai viss norisinātos veiksmīgi, nepieciešams rīkoties atbilstoši viņa vēlmēm.

IESKATS BALLĪTES PLĀNOŠANĀ, KO IESAKA PROFIŅI NO PRECOS.LV

Ballītes plānošana

Plānot vecpuišu ballīti ir samērā vienkārši. Galvenais - apzināties, ka tas ir pasākums, kam tiešām ir nepieciešama iepriekšēja sagatavošanās. Un tai jābūt ļoti rūpīgai, pretējā gadījumā jūs riskējat nonākt situācijā, kad, sanākot kopā norunātajā laikā un vietā, neizpratnē skatīsieties viens uz otru un brīnīsieties - ko tad īsti jādara, kur jāiet, kas vispār ir atbildīgs par pasākumu - līgavainis, labākais draugs vai džeks, kas vislabāk pārzin vietējos striptīzklubus...

Kam jāorganizē?

Vecpuišu ballītes organizēšanu parasti uzņemas topošā vīra vedējtēvs, brālis vai arī labākais draugs. Tieši no viņa ir atkarīga veiksmīga ballītes norise. Viņš pasūta un maksā. Viņš ir atbildīgs par pasākuma plāna izveidi, ielūgumiem, naudas savākšanu. Un tieši viņš zina, ko vēlas vai nevēlas līgavainis. Ja par to ir kādas šaubas, tad viņam tas ir jānoskaidro.

Ar ko sākt?

Noskaidro, kādas vēlmes un idejas ir līgavainim attiecībā uz vecpuišu ballīti.

Izveido potenciālo dalībnieku sarakstu.

Noskaidro, cik daudz katrs ir gatavs maksāt.

Noskaidro aptuvenās pasākuma izmaksas (apzvani potenciālās norises vietas utml.).

Ja iespējams, iekasē avansa iemaksas no dalībniekiem.

Izveido sarakstu - kurš, cik un kad ir samaksājis.

Nauda

Lai organizētu vecpuišu ballīti, protams, ir vajadzīga nauda. Tas nozīmē, ka tā ir jāiekasē no dalībniekiem. Kā to izdarīt? Atvieglo sev šo darbu, pieaicinot dažus palīgus! Nedari to viens pats! Tā Tu aiztaupīsi sev liekus uztraukumus. Un vēl - lai nodrošinātos pret iepriekš neparedzētām izmaksām - labāk paprasīt no katra mazliet lielāku summu, nekā izrēķināts sākumā. Neviens neiebildīs, ja nauda paliks pāri, jo pēc tam to varēs saņemt atpakaļ.

Plānošanas laiks

Ļoti svarīgs faktors vecpuišu ballītes plānošanā ir laiks. Ja pasākumu plāno ar lielu laika rezervi, tad daudz kas var neparedzēti mainīties - potenciālie dalībnieki var aizmirst par to un ieplānot kaut ko citu. Savukārt, ja laika ir par maz, tad samazinās izvēles iespējas attiecībā uz norises vietu, aktivitātēm, kā arī potenciālie dalībnieki jau var būt ir ieplānojuši kaut ko citu. Tādēļ vispirms ir jānoskaidro kāzu datums un pēc tam arī jāpajautā līgavainim, vai viņš ir apsvēris, kurā datumā organizēt vecpuišu ballīti. Visieteicamākais plānošanas laiks ir 2 mēneši.

Plānošanas kalendārs (var tikt variēts atbilstoši Jūsu pasākumam):

2 mēnešus iepriekš:

Apspriedies ar līgavaini, izlemiet (aptuveni) ko darīt, kur iet, vēlamās izmaksas un pats galvenais - ko uzaicināt.

Sastādi budžetu.

Sarunā pāris palīgus, kas paši piedalīsies pasākumā un kuriem varētu uzticēt tādus pienākumus, kā naudas iekasēšanu un konkrētu viesu ielūgšanu.

6 nedēļas iepriekš:

Ielūdz dalībniekus un palūdz katram apstiprināt savu dalību.

Izskaidro sīkāk pasākuma plānu (kad, kur), kā arī aptuvenās izmaksas un naudas iekasēšanas kārtību.

Gaidi apstiprinājumus uz ielūgumiem un sāc veidot dalībnieku sarakstu.

1 mēnesi iepriekš:

Veic visas nepieciešamās rezervācijas - klubs, restorāns, bārs, pirts, viesu māja utml. (atbilstoši pasākuma plānam un dalībnieku skaitam - tas jau būs aptuveni zināms).

2 nedēļas iepriekš:

Apstiprini (vai atcel - atkarībā no situācijas) iepriekš veiktās rezervācijas.

Ja nepieciešams, iepērc alkoholu.

Veic izmaiņas plānos - ja ir tāda vajadzība.

1 nedēļu iepriekš:

Izveido plānu “B” - drošības labad.

Pārskati dalībnieku sarakstu, noskaidro, vai visi ir atbildējuši uz ielūgumiem.

Atkal - ja vajag - ievies izmaiņas pasākuma plānā.

Atgādini dalībniekiem, ka ballīte notiks nākamajā nedēļā.

1 dienu iepriekš:

Vēlreiz apzvani visas vietas, kur ir veiktas rezervācijas un apstiprini, ka tiešām būsiet.

Nopērc aspirīnu.

Ballītes dienā:

Ierodies paredzētajā tikšanās vietā ļoti laicīgi - vismaz pusstundu ātrāk.

Iekasē naudu no tiem, kas vēl nav samaksājuši savu daļu.

Nākamajā dienā (pēc ballītes):

Atgādini par parādiem tiem, kuriem tādi ir radušies pasākuma laikā.

Izgulies.

Izskaidro savai draudzenei, kā radušies lūpu krāsas nospiedumi uz Tava baltā krekla apkaklītes.

Pārliecinies par to, ka līgavainis tiešām vēl joprojām vēlas precēties...

Kad rīkot ballīti?

Pirms pasākuma plānošanas uzmanīgi izpēti kalendāru un neieplāno vecpuišu ballīti kādu svētku laikā (Ziemassvētkos, Lieldienās, Jāņos, valsts svētkos, oficiālajās brīvdienās utml.) vai arī tuvu pirms un pēc tiem. Diezin vai kāds vēlēsies šajās dienās piedalīties vecpuišu ballītē. Arī norises vietu uz svētku laiku ir daudz grūtāk rezervēt.

Svarīgi atcerēties, ka jaunais pāris var vēlēties, lai vecmeitas ballīte līgavai un vecpuišu ballīte līgavainim norisinātos vienlaicīgi. Tādēļ tas ir iepriekš jānoskaidro un jāsaskaņo.

Nerīkojiet ballīti vairākus mēnešus pirms kāzām - lai cik skumji tas nebūtu, dažkārt plāni mainās un kāzas var tikt atsauktas. Arī pirmskāzu diena nebūs piemērota šim pasākumam, jo tādā gadījumā pastāv risks, ka līgavainis ieradīsies uz ceremoniju neizgulējies, paģirains vai pat nokavēs to. Un tas Jums netiks piedots... Ideālākais laiks vecpuišu ballītes norisei ir laikā no 4 līdz 2 nedēļām pirms kāzām.

Kur rīkot?

Parasti pasākums tiek plānots tajā pašā pilsētā/ciemā, kur dzīvo līgavainis. Ja līgavainim nav iebildumu, tad varat ieplānot arī pārsteigumu ballīti citā pilsētā. Ja šī vieta ir pilnīgi sveša, tad izvēlaties kādu personu, kas ļoti labi pārzina attiecīgo teritoriju, spēs atbildēt uz visiem nepieciešamajiem jautājumiem, kā arī ieteiks labākās izklaides vietas.

Ko ielūgt un kā to vislabāk izdarīt?

Visbiežāk līgavainim ir daudz draugu un ne vienmēr viņi visi ir pazīstami savā starpā. Tādēļ, pirms viesu saraksta sastādīšanas ir jāpakonsultējas ar līgavaini un jāuzzina to cilvēku kontaktinformācija, kurus līgavainis vēlas redzēt savā vecpuišu ballītē. Vēlamais viesu skaits ir 8 - 20 personas. Jo mazāk cilvēku, jo vieglāk koordinēt un organizēt pasākumu. Savukārt, ja cilvēku skaits ir lielāks, tad palielinās pasākuma budžets, līdz ar ko iespējams izbaudīt dārgākas aktivitātes.

Jāatceras, ka vecpuišu ballītē piedalās tie, kas ir uzaicināti arī uz kāzām, tādēļ nekādā gadījumā neielūdziet kādu vienkārši tikai uz vecpuišu ballīti. Tas nebūs pieklājīgi. Izņēmumus var pieļaut tad, ja kāzas tiks svinētas tikai ģimenes lokā vai arī tās būs pavisam nelielas.

Ielūgumi

Visērtākais veids, kā ielūgt viesus ir nosūtīt viņiem e-pastu, kurā ir sekojoša informācija:

-Norises vieta

-Adrese

-Datums/laiks

-Instrukcijas

-Pasākuma laikā plānotās aktivitātes

-Izmaksas (no personas)

-Kādā apģērbā ierasties (formālā vai neformālā)

-Kas jāņem līdzi (dāvana, alkohols, kāda konkrēta lieta, ēdiens utml.)

-RSVP jeb „lūdzu, atbildiet” ar konkrēti norādītu datumu, līdz kuram tas jāizdara.

-Sava kontaktinformācija - telefons, e-pasta adrese, uz kuru viesiem jāatbild.

Protams, ja ir vēlme, varat sagatavot arī uzaicinājumus drukātā veidā, nosūtot tos pa pastu vai arī piegādājot personīgi. Var izmantot arī telefonsakaru plašās iespējas vai izdomāt pavisam atšķirīgu un neierastu ielūgumu veidu. Viss atkarīgs no Jūsu iedvesmas, iespējām un fantāzijas lidojuma.

Nu ko, viss galvenais ir jau uzrakstīts.

Turiet īkšķus par mani, lai pārrodos mājās ar visiem zobiem, visiem matiem uz galvas un bez zilumiem zem acīm. :D

Iespējams, ka vēlāk varēšu padalīties emocijās. Lai gan - kas notiek vecpuišu ballītē, tur arī paliek!!! :)

66 2 11 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 11

0/2000

Rīts... ja tas ir kāzu rīts un marķieris ir nenomazgājamais...? emotion

1 0 atbildēt

Thanks man.

0 0 atbildēt

pedejaisemotion

0 0 atbildēt

haha,es ar domaju taisiit ko tādu skatoties uz to ka bābieti nevaru atrast emotion

bet nu es sekošu tam kā bija filmā Hangover emotion

0 0 atbildēt

Par franciju tā arī neko nepateici :D bet + par pārējo :P

0 0 atbildēt

Laba alternatīva ir uzspēlet lazertagu vai peintbolu, nav lielas izmaksas un sagatavošanās. https://gunsnlasers.lv/ piedāvā plašus laukumus vairākās vietās Rīgā

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

Tā visa diršana,kas Tev aprakstīta ir lieka,jo kad reāli ir tāda jāorganizē un beigās sanāk,ka līgavainim ir 3 draugi,jo pārējie ir paziņas un uz šādu pasācienu ir 4 purni + līgavainis,tad ar to naudas vākšanu nekas nesanāk,pamēģini tad kaut ko noorganizēt,es pagājušo vasar noorganizēju ,visi apmierināti,nebija nekādi strip klubi un bāri...nekāda makšķerēšana un citi garlaicīgi murgi,tāpat arī iekļāvāmies nelielās izmaksās

0 1 atbildēt