local-stats-pixel fb-conv-api

Kolonizācijas pozitīvā puse ⛵️🌏1

63 1

Sveiki,

Pagājušā gadā Dienvidāfrikas politiķe Helēna Zille izteica savu viedokli par kolonizāciju savā Twitter profilā, un tas izraisīja skandālu. Viņa apgalvoja, ka kolonizācija nemaz nebija tik slikta, jo bez tās Dienvidāfrikā nebūtu labi attīstīta infrastruktūra( ceļi, slimnīcas, fermas utt.).
Viņa kā piemēru pieminēja Singapūru 🇸🇬. Singapūrai, lai gan esot bijusī kolonija, mūsdienās ir plaukstoša ekonomika ar debesskrāpjiem pilsētā. Malaizijai un Ķīnai ir līdzīga vēsture, ka abās valstīs bija kolonizācijas periodi, bet tas viņām netraucēja turpināt attīstīt savas valstis.

Es piekrītu, ka kolonizācijai ir arī negatīvās sekas- genocīds, citas tautas kultūras uzspiešana, zemes grābšana vai privatizācija. Bet ir arī nepieciešams paskatīties uz to racionāli.

Par piemēru varu arī pieminēt ASV 🇺🇸 in citas Amerikas valstis kā Kanādu 🇨🇦. Pirms kolonizācijas Amerikas kontinentu apdzīvoja indiāņu tautas kā cherokee. Kad eiropieši sāka pārņemt kontinentu, tad daudzi cilvēki nomira. Bet no citas puses kolonizatori spieda uz infrastruktūras uzbūvi un tirdzniecības ekonomiku. Kā var redzēt mūsdienās Amerikā ir labi attīstīta infrastruktūra un tehnoloģijas. 🗽Bet ne jau visā kontinentā ir vienāds atrīstības līmenis. Piemēram, valstīs kā Haiti, kura bija kolonizēta, ir ļoti slikta infrastruktūra un ekonomika. 🇭🇹

No senākas vēstures es par piemēru varu minēt Mughal impēriju. Kad Ziemeļindija tika iekarota, tad Islāma ticība tika izplatīta. Tajā periodā tika uzceltas vairākas būves kā mošejas, bibliotēkas, ceļi, un slavenā Taj Mahal būve.

YouTube video, ko pievienoju rakstam, ir fragments no dokumentālās filmas ,,Empire of dust” par Kongo 🇨🇬 , kura bija Beļģijas kolonija 🇧🇪, bet tagad valsts noslēdza līgumus ar Ķīnu 🇨🇳, jo valstī infrastruktūra ir ļoti sliktā stāvoklī. Ķīnieši tagad aktīvi būve infrastruktūru(ēkas, ceļus utt.) ne tikai Kongo, bet citās Āfrikas valstīs kā Angola 🇦🇴.

Varat izteikt savas domas par tēmu komentāros... 📝

Ķīnietis runā ar kongolieti par kolonizāciju. Tas ir fragments to dokumentālās filmas ,,Empire of dust”.
63 1 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

👌

0 0 atbildēt