local-stats-pixel fb-conv-api

Cik, kurā valstī saņemsi no 1000 eiro algas26

429 3

Reizēm mēdz teikt, ka Latvijā uzņēmēji ne vella nemaksā, veikalos pārdevējām 200 lati, ja uzdienējas, tad 400 uz rokas esot griesti, arī visur kur citur, tiem pašiem ugunsdzēsējiem, skolotājām uz rokas tiek pamaz. Tās visas ir oficiālās algas, par kurām uzņēmums samaksā nodokļus. Toties, Anglijā, vot tur ir algas!!. Es jums varu pateikt, kāpēc tāda atšķirība.


Tad lūk, nodokļi algām Eiropā pat ļoti atšķiras, īpaši mazajām algām, kategorijā līdz 1000 eiro. Tālāk visiem nodokļi paliek līdzīgāki, īpaši pie 2000 EUR. Tiesa, šis ir nereāls cipars vairumam no mums, vai ne?

Papētīju, cik izdevīgi kurā valstī plānot biznesu, maksājot līdzīgas algas, vadoties no firmas budžeta: 1000 eiro mēnesī uz darbinieku.

Summas no trim cipariem sastāv, jo gandrīz visur uzņēmums samaksā sociālo nodoli, kas ir papildus izdevums darba līgumā , algas aprēķinā redzamajai summai. Latvijā:1000 Eiro uzņēmumam izmaksājoša alga ''uz papīra''- darba līgumā redzama kā 805 Eiro, no kā velkas ''redzamie'' nodokļi, beigās saņemot pavisam niecīgas paliekas.

Visi cipari ir nosacīti, jo katrā valstī ir papildus atlaides par ģimenes stāvokli, bērniem, apgādājamiem, darba bīstamību, utt. Tad vēl uzņēmums apmaksā atvaļinājumus, utt. Zemāk aprakstītie cipari aprēķinās, kā, teiksim, neprecētam 25 gadus vecam noliktavas darbiniekam ar parastu dienas darbalaiku.

Šo rakstu ik dienu papildinu vai rediģēju, jo saņemu jaunu info no kolēgiem. Gaidu jaunas ziņas no ārzemju domubiedriem vai zinātājiem spokos.

Austrālija (kur ķenguri) 1000 realā summa uzņēmumam, 875 Eur uz papīra, 875 Eur (ienāk nod 0%) uz rokas menesī

Beļģija 1000 realā summa uzņēmumam, 752 Eur uz papīra, 752 Eur(ienāk nod 0%) uz rokas menesī(var būt tikai nepilna darba, jo minimalā alga BEL ir augstāka)

Vācija(Berlīne, nodokļi atšķiras pilsētās un fed zemēs) 1000 realā summa uzņēmumam, 838 Eur uz papīra, 667 Eur uz rokas mēnesī

Norvēģija(nepilna darba laiks, jo minimālā 3200) 1000Eur uzņēmumam, 728 eur uz papīra, 663 eur uz rokas, bet tam nāk klāt 124 atvaļinājuma nauda, ko uzņēmums jau ir samaksājis ar soc nodokli(mums tā nav, LV firma maksā atvaļinājumu kā mēnešalgu algu no savas kases, no kā vēlreiz atvelkas visi nodokļi)

Horvātija, Zagreba(lielākie nodokļi valstī) 1000 realā summa uzņēmumam, 868 Eur uz papīra, 619 Eur uz rokas menesī

Igaunija 1000 realā summa uzņēmumam, 744 Eur uz papīra, 590 Eur uz rokas menesī

Rumānija 1000 realā summa uzņēmumam, 781 Eur uz papīra, 588 Eur uz rokas menesī

Lietuva 1000 realā summa uzņēmumam, 763 Eur uz papīra, 580 Eur uz rokas menesī

Latvija 1000 realā summa uzņēmumam, 805.50 Eur uz papīra, 554 Eur uz rokas mēnesī

Brazīlija 1000 realā summa uzņēmumam, 708 Eur uz papīra, 528 Eur uz rokas mēnesī. Brazīlijā situācija ir līdzīga Latvijai. Kā man rakstīja brazīliešu paziņa, visā valstī pieņemts, ka gan mazie, gan lielie privātie uzņēmēji slēdz darba ''pakalpojumu'' līgumus, un apiet šo sistēmu, samaksājot tikai 11% soc nodokli (līdzīgs mūsu mikrouzņēmumu nodoklim), tātad - no 1000 viņi saņem 890 EUR, bet lielākām summām, vēl arī jāmaksā papildus 15% ienākumu nodokli, ko, pēc viņa vārdiem - vairums vienkārši ignorē. Rezultātā - darba devēji par darbinieku likteni juridiski neatbild, jo viņi ir pašnodarbināto statusā.

Ko var secināt - ja mums būtu nodokļu sistēma kā Beļģijā, tad vairums no mums uz rokas saņemtu vismaz pusotru reizi lielāku algu. Valsts jau tapat šo ''neiekasēto'' naudu nezaudētu- caur pirkumiem veikalos, mēs samaksājam vairāk PVN, akcīzi - tā uz riņķi naudiņa sevi atpakaļ budžetā ieripina. Tāpat nevienam nevajadzētu maksāt aplokšņu algas, jo nodokļi ir reāli samaksājami. Uz to turās Rietumu ekonomika.

Kāpēc mums tā nav? Uzmini! Mana versija - kungi no Eiropas mūsu eirokrātiem uzspieda, lai tāda nodokļu sistēma mums paliktu, lai mēs vienkārši nespētu ar viņiem konkurēt. Neteikšu uzvārdus, paši ziniet. Katrā ziņā pret šo pašnāvīgo nodokļu sistēmu būtu jāiet ''ar dakšām''.

Ja Tu droši zini, ka es te pamatīgi kādos ciparos kļūdos, lūdzu, dod ziņu - komentārā vai personīgā vēstulē. Tāpat, es labprāt rakstu papildinātu, rediģetu, pievienotu tam citu valstu nodokļu attiecības - Skandināviju, Dienvideiropu.

PS Lūdzu šo informāciju neauzskatit par metodisko līdzekli, vai kādu citu oficiālu info. Kad fakti apstiprināsies, raksta apakšā to paziņošu. Paldies par sapratni.

429 3 26 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 26

0/2000

Reāls palīgs algu pacelšanai bija mikronodoklis, bet mums taču arī to vajag nobeigt...

Manī jau sen ir neaprakstāms sašutums par LV ģeniālo algu sistēmu. Vēl jāņem vērā fakts, ka, lai radītu darbiniekam 1000 eiro algu budžetam, uzņēmējam vispirms būs jānomaksā no šīs summas PVN valstij (tas ir tā rupji paņemts - bez priekšnodokļiem un citiem smalkumiem). Nodoklis uz nodokļa un tad atliek vien brīnīties, kādēļ nesit čekus un ir aplokšņu algas....

19 0 atbildēt

valdībai jau ir par maz, tāpēc jau plēš kur vien var un kā vien var, arī divreiz vai pat vairāk reižu par vienu un to pašu.

11 0 atbildēt

Diemžēl, skarbākais ir tas, ka neviens, nekad pie mums nenāks pie prāta, un nekas nemainīsies ! emotion

9 0 atbildēt

Ļoti daudz pensionāru, maz strādājošo, maz ražojošu uzņēmumu, maza ekonomika,  un 1000Ls priekš Latvijas ir liela alga. + vēl daudz visādu parazītu- birokrātija un citi- uz 1000 studentiem ir 2x vairāk pasniedzēju nekā Somijā, kopumā ņemot, Somijā, piemēram, ir 2x vairāk studentu kā Latvijā, bet par trešdaļu mazāk augstskolu. Un cilvēciņi grib vēl vairāk sociālisma, laimi visiem par brīvu, bet tas ir dārgs prieks- jo sveša viegla nauda ļoti izvazājas- kā to redzējām rere un Maximas gadījumā. Un, ja kāds dabū vairāk lafešņika, tad nodokļiem ir jāaug. Tas vnk tā ir. 

Rezultātā dabūjam verdzības iekārtu, kur saimnieks gandrīz visu atņem, bet kaut kā sūdīgi pabaro. 

5 0 atbildēt

tur jau ir tā lieta ka mēs par visu maksājam nodokļus saņeot algu,maksajot ikmenesa maksajumus,ieperkoties veikala visur ir pvn.

4 0 atbildēt

Es ceru... ,ka kaut kas šeit labosies, ja ne.. tad tik prom..

4 1 atbildēt

Reizēm mēdz teikt, ka Latvijā uzņēmēji ne vella nemaksā, veikalos pārdevējām 200 lati, ja uzdienējas, tad 400 uz rokas esot griesti, arī visur kur citur, tiem pašiem ugunsdzēsējiem, skolotājām uz rokas tiek pamaz.

Nu, nu, man darbā viena krasava par dibena gorīšanu panāca to, ka tagad saņem tuvu tūkstotim.. Par skaistām acīm, tas tā saucās emotion

3 0 atbildēt

Tas apraksts kaut kā grūti lasās, bet visumā lieliski, ka cilvēki spokos par šo runā.

 

Papildināšu ar aprēķinu kā tas izskatās latos:

No 800 latu algas darbinieks Latvijā uz rokas saņem 442 latus ,

salīdzinoši Anglijā 738 ls,

Īrijā 780 ls,

ASV 736 ls u.c.

 

Savukārt, no 8000 latu algas darbinieks Latvijā uz rokas saņem 4315, 

Anglijā 4899 ls,

Īrijā 4481 ls,

ASV 5783 ls u.c. Šādos priekšnoteikumos ekonomiskā teorija paredz spēcīgu darbaspēka migrāciju.

[...] http://kreisiepatrioti.lv/zinas/153-apskatits-socialekonomiskas-vides-stavoklis-2013-gada-un-valdibas-nodoklu-politikas-analize

 

* varbūt atsūti tos aprēķinus, vislabāk kopā ar diagrammām, es pārpublicēšu mājaslapā - mums to piemēru ir mazāk, jo ir laikietilpīgi izprast katras atsevišķās nodokļu sistēmas kopainu un sarēķināt cik tur beigās reāli uz rokas būs.

1 0 atbildēt

Intersants raksts, bet diezgan neprecīzs. Tie 0% nodokļu vienkārši ir tāpēc, ka viņiem minimālā ir virs tiem 1000 EUR. Jo mums alga tuvāka minimālajai, jo mazāk % aiziet nodokļos.

Vēl jau atšķiras nodokļu atlaides par apgādājamiem.

Un trešā lieta - diemžēl Latvijā nestrādā tā lieta, ka cilvēki tik un tā visu algu agri vai vēlu atgriezīs valstij. Pie mums Imports spēcīgi pārsniedz Exportu. Pie tam cilvēki vēl brauc ceļojumos uz ārzemēm un tērējas tur, kas neparādās Importa/Exporta bilancē. Tā lieta strādā tikai tad, ja visi iedzīvotāji 100% iepērkas tikai vietējos veikalos, tikai vietējās preces. Tagad paskaties, kas tavā ledusskapī, kas tev mugurā, no kā iekārtots tavs dzīvoklis, tehnika u.t.t., cik % no tā ir ražots Latvijā? Vēl jo vairāk - pat to vietējo mazumiņu esi pircis ārvalstnieku veikalos (Maxima, Rimi, SuperNetto, Prisma, Sky, ....)

0 0 atbildēt

Nedomāju ka dzīvojot latvijā 1000 vai pat 2000  eir ir neiespējamā alga , iegūstot normālu augstāko izglītību ( nevis tās kurās ir pils ar saražojumiem -  pilns ar ekonomistiem, juristiem(bakalaurs), psihologiem utt.) bet piemēram eksaktajās zinātnēs- bioloģija fizika ķīmija, tāpat arī ar profesionālo izglītību nākotnē mierīgi varēs saņemt vismaz 1000 eir, ja rokas no "pareizās vietas aug" un pieprot savu arodu

ja mēs jautājam kāpēc latvijā finanses ir pilnīgā pak*ļā, tad īss ieskats:

1)nenotiek ražošana, viss izpārdots, nav nevienas valstiskas nozīmes rūpnīcas, bez rūpniecības šeit nevar būt izaugsme, viss kas ir palicis(latvijas finieris un rīgas krēslu fabrika)

2)politika- te vispār nav ko teikt , rīgas nanoūdens, bibliotēka, dārgais tilts , 100 milj tramv(autobusu linija kopa izmaksatu apt. 5 milj), ceļu remonti, uz katru pašsaprotamo jautājumupa darba grupai komisijai, nemaz nerunajot par korupciju.

3)izglītība- mazliet par 12 klases CE- lai noliktu eksāmenu vajag 5 procentus, piem 2017g, matemātikas ce 12 klases rezultāts 36%, nozīmē ka gandrīz puse skaitās izkritusi, bet eksāmens elementārs, un zem 5 proc nokārtoja 221 cilvēks, nemaz nerunājot par tiem ,kas uzskata ka augstākā izglītība ir bezsakarīga.

kaut kā tā(ja aizmirsu ko pieminēt, rakstiet komentāros(komentārs nebija ar domu kādu aizskart)

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

Lai to izdaritu Latvijai ir japaukstina nodoklis 'Lielam' kompanijam. Ja puse no izteretas pateretaju naudas ieripo Zviedru, Krievu, Somu kabataas tad no ta jeega nav. Kautgan ja nodokli paaukstinas visam tam kompanijam tad algas attiecigi taas pasas kompanijas ari maksas mazaakas. Apburtais loks, ja nodoklu sistema butu bijusi kartiba kops + - 2004 tad varetu kautko domat. 

0 1 atbildēt

Braucam prom!

4 7 atbildēt

Latvijai vnk tāda stratēģija ir  kā no dirsas izrauta.  visi uzņemumi tiek likvidēti, eksporta mums praktiski nav,  lidz ar to mes neuzpelnamies. tādēļ valdiba valsts budžetu papildin tikai un vienigi slaucot arā nodokļu naudu un  cenšās cilvēkus par pilnīgi visu sodīt. ka jau te runā . Ar 2014 gadu nodokļi būs augšā, sodi par jebkādiem ceļu satiksmes parkāpumiem ari dubultosies, uz to ari ir plāns pelnīt, bet  uzņemejus nograuzt, un ja ari kads cilvēks grib taisit kadu uzņemumu no valsts nekada atbalsta nav.  Dirsā šitā valsts vienkārši un tādā dirsā ari viņa paliks kamēr  valdibā būs tādi merkaķi. 

Arī labprāt pamestu šo vietu uz neatgriešanos, tikai man nepatik darīt kā citi dara, brac prom uz labu laimi.  Vajag sākuma kapitālu kādus 20 tukstošus un tad jau pajat lidmašinā iekšā un uzmet latvijai vidējo pirkstu. 

2 7 atbildēt