local-stats-pixel fb-conv-api

Blaxit ✈️ 🌍4

44 0

Sveiki,

Es gribu pastāstīt par kustību Blaxit(Black exit- melno izeja latviski), kura aicina afroamerikāņus pārcelties atpakaļ uz viņu senču zemēm- Āfrikas kontinentu. Šī kustība palika populārāka 2016. gadā, kad Tramps palika par prezidentu.
Daudzi afroamerikāņi apgalvo, ka ASV 🇺🇸 jūtas diskriminēti un apdraudēti no policijas.👮🏼‍♂️👮🏻‍♀️ Daži pat vaino ,,balto privilēģiju”. Tā kā Subsahāra Āfrikas valstīs viņi nav kā minoritāte, tad jūtas omulīgāk.
Šij kustībai pat ir savs saits officialblaxit.org , kur tiek uzskaitītas draudzīgas valstis, kur afroamerikāņiem pārcelties. Nez kāpēc sarakstā ir iekļauta Budapešta, Ungārija 🇭🇺, kura neatrodas Āfrikas kontinentā.

Šo kustību pirmsākumi ir 18. gadsimtā, kad pēc verdzības aizliegšanas daļa vergu vēlējās atgriezties Āfrikā. Viņiem bija iespēja apmesties mūsdienu Libērijā 🇱🇷 in Sjera Leonā 🇸🇱.
20. gadsimta sākumā Markus Garvejs, kurš vadīja UNIA(Universal negro improvement association-universālo melno uzlabošanas organizācija). Viņš izveidoja dažādus biznesus, lai atbalstītu afroamerikāņus. Viens no tiem bija kuģa līnija ,,Melnās zvaigznes līnija”. 🚢

Populāras valstis, uz kurām viņi pārceļas, ir Gana 🇬🇭, Gambija 🇬🇲, Senegāla 🇸🇳.
Akrā, Ganas galvaspilsētā jau dzīvo ap 3-5 000 afroamerikāņu. Tur daudzi strādā par skolotājiem vai vada mazus biznesus. 👩🏿‍🏫
Daži ir pārcēlušies uz Dienvidāfriku 🇿🇦, un šeit tiek izskatīto par labākiem vai augstākiem attiecībā uz vietējiem.

Sakarā ar Brexit 🇬🇧 daudzi melnādainie briti sāk apsvērt Blaxit. Tā kā Lielbritānija aiziet no Eiropas Savienības tad daudzi melnie briti, kuri ir neseno imigrantu pēcteči, domā vai viņiem vēl būs vieta valstī. Tāpēc daļa apsver domu emigrēt uz Āfriku, bet pārējie vēlas palikt, jo daudziem ir savi biznesi valstī.

Pēc manām domām tā ir viņu izvēle, kur dzīvot, bet šij kustībai ir arī savi trūkumi. Āfrikā dzīves līmenis mēdz būt daudz zemāks nekā Rietumvalstīs, un tur nepastāv pabalstu sistēma, kur cilvēki spētu ilgstoši dzīvot neko nedarot.

Pēc personiskās pieredzes varu teikt, ka afroamerikāņi kulturāli ļoti atšķirās no āfrikāņiem. Āfrikāņiem ir spēcīgāka kultūras izjūta, jo viņi zin no kurām tautām, valstīm nāk viņu seņči. Daudzi ir arī piezemētāki, jo nāk no kara vai nabadzības plosošajām valstīm.
Afroamerikāņi man kaut kā liekas ir ar lielāku ego. Daudziem nav stipras kulturālas saiknes, jo daudzi nezin no kurām valstīm nāk viņu seņči. Ir pat ģenētiski pierādīts, ka daudziem no viņiem ir arī eiropiešu un vietējo indiāņu piemaisījums.

PS Šis ir mazs raksts par šo kustību, jo nav pārāk daudz informācijas. Par to var atrast vairāk YouTube kanālos.

Izmantotie avoti:
https://www.informationliberation.com/?id=57858
http://www.officialblaxit.org
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Black_Star_Line
http://www.voice-online.co.uk/article/eu-referendum-blaxit-or-remain
https://en.m.wikipedia.org/wiki/African-American_settlement_in_Africa

AlJazeera raidījuma ,,The Stream” sērija par Blaxit kustību.
Video kā afroamerikāņi atšķirās no melnajiem āfrikāņiem.
44 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

Varbūt beidzot Rietumos samazināsies kreiso vēlētāju daudzums. jo par Demokrātiem balsojošie, kreisie Afroamerikāņi, ne tikai Amerikā brauks atpakaļ uz savām ''senajām zemēm''. Ar laiku vajadzētu arī arābiem tādu kustību uztaisīt.

3 0 atbildēt

blackshit 😎

0 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt