Ēdiens. Katram garšo savādāks ēdiens. Vienam garšo saldi ,otram sāļi un trešajam vēl kādi, bet ir cilvēki ,kam garšo asi ēdieni. Piparus asus padara viela ,kapsaicīns (C18H27NO3) un zīdītājiem ieskaitot cilvēku ,kapsaicīnam nokļūstot uz uz mēles , tā iedarbības kārtā cilvēks izjūt asu ,dedzinošu sajūtu mutē.
Ūdens nespēj likvidēt kapsaicīnu,tāpēc pēc asa pipara apēšanas to dzert būs bezjēdzīgi. Labāk ir dzert pienu ,tāpēc ,ka piens satur taukus un taukos kapsaicīns šķīst.
Piparu asumu mēra pēc Skovilla skalas (SHU - Scoville heat unit). Skovilla skala norāda kapsaicīna daudzumu vienā piparā.
Nu, ķersimies pie lietas!