local-stats-pixel fb-conv-api

Kāpēc futbola bumba ir balta ar melnu, bet basketbola bumba ir oranža ar melnu?5

Čau, lai gan mūsdienās futbola bumbu patiešām rotā šaha dēlītim līdzīgs raksts, izrādās, tā nav bijis vienmēr - senatnē cilvēki spārdījuši visdažādākās lietas. Arī basketbola bumba oranža kļuva tikai 20. gadsimta 50. gados.

Labāk izskatās TV. - Jau tālā senatnē cilvēki labprāt spēlēja futbolu, taču par bumbu tolaik izmantoja cūkas urīnpūsli, kas iešūts ādā. Līdzko tika izgudrota gumija, to sāka izmantot arī futbola bumbu ražošanā. Taču uz tās saglabājās ierastie ādas plāksteri. Mums pazīstamā futbola bumba radās tikai 20. gadsimtā, kad spēlētāji nolēma, ka jāpielāgo tās atsperība un jāizveido vienots grafisks elements. Nu bumba sastāvēja no 32 gabaliņiem. To ieviesa Ričards Bukminsters Fullers, bumbas apvalkan izmantojot pēc iespējas mazāk materiāla. 1907. gada Meksikas pasaules čempionātā pirmo reizi bumba tika nokrāsota melnbalta, lai to būtu vieglāk pamanīt, vērojot spēli melnbaltajā televizora ekrānā. Šāds krāsojums ir gana efektīvs, tāpēc saglabājies līdz mūsdienām.

Oranža krāsa - pamanamāka. - Basketbola pirmsākumi meklējami pavisam tālā pagātnē, kad cilvēki centās ko trāpīt grozā, skaitot veiksmīgi un neveiksmīgi iemesto un rezultātu salīdzināt ar citu sniegumu. Bieži tika izmantoti persiki, ko meta augļu grozā. Daži uzskata, ka tieši tādēļ bumba ieguva oranžu krāsu, taču citi apgalvo, ka iemesls esot praktisks - oranžu bumbu vieglāk pamanīt. Mūsdienu basketbola bumbas izskats radies 1950. gadā. To izveidoja Tonijs Hinkls, kas arī pats bija kaislīgs šī sporta veida mīlētājs.

63 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

Super..., gan jau kādā viktorīnā noderēs emotion  

3 0 atbildēt

Nezināju. emotion

1 0 atbildēt

futbola bumbas nu jau kādu laiku nav vairs ar tādu krāsojumu

1 0 atbildēt
😎😎
0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt