local-stats-pixel fb-conv-api

Baseball3

36 6

Labdien šodien es jums parādīšu pāris bildes no beisbola protams ar aprakstu ceru ka patiks ...........

 

Mūsdienu beisbols, tāds, kādu mēs to pazīstam šodien, radās Amerikā, 18.gadsimtā. Beisbols izveidojies no senās angļu spēles “rounders”. Sākumā beisbolu pārsvarā spēlēja bērni. 18.gadsimta otrajā pusē sākās beisbola tālāka attīstība, un radās pirmās amatieru komandas. 1869.gadā, ASV pilsētā Sinsinati, tika nodibināts pirmais profesionālais beisbola klubs – “Cincinnati Red Stockings”. Savas darbības sākumā tas spēlēja vairākus mačus ar vietējām pusprofesionālajām un amatieru komandām. Jaundibinātais profesionāļu klubs palika nepārspēts. Tālākajos gados beisbola popularitāte strauji auga, un amerikāņu avīzes nodēvēja beisbolu par “nacionālo izklaidi” un “nacionālo spēli”. 1871.gadā izveidojās pirmā beisbola līga. Tā saucās “Nacionālā Asociācija”. Jau pēc 4 gadiem tā beidza pastāvēt. 1876.gadā izveidoja “Nacionālo Līgu”, kura pastāv vēl šodien. Kopā ar 1901.gadā izveidoto “Amerikas Līgu” tā veido MLB līgu. 18.gadsimta beigās aktīvi izveidojās arī citas līgas, bet tās visas agri vai vēlu izjuka. Nacionālā Līga un Amerikas Līga “izdzīvoja” un kā jau minēju, vēl šodien ir MLB sastāvdaļas.

Beisbols kļuva populārs arī citās valstīs. Pirmā valsts, kur šī amerikāņu spēle izplatījās, ir ASV lielais kaimiņš Kanāda. 1877.gadā tika izveidota “Starptautiskā Līga” (International League), kur piedalījās komandas no abām valstīm. Kaut arī beisbols Kanādā kļuva populārs ļoti ātri, amerikāņi Kanādas komandu neiekļāva savā Nacionālajā līgā līdz pat 1969.gadam, kad Monreālas “Expos” pievienojās Nacionālajai līgai ar mērķi paplašināt MLB. 1977.gadā Toronto “Blue Jays” pievienojās Amerikas līgai. Šī komanda kļuva par MLB čempioniem 1992. un 1993.gadā, un vēl joprojām ir vienīgā komanda ārpus ASV, kurai izdevies iegūt čempiontitulu. 2004.gadā “Expos” komanda pārcēlās uz Vašingtonu un tagad pazīstama kā “Nationals”.

Pirmā beisbola līga ārpus ASV un Kanādas izveidojās Kubā. Šajā valstī ir ļoti bagātas beisbola tradīcijas un kopš 20.gadsimta 30.gadiem, kad sākās spēles starp valstsvienībām, Kubas nacionālā komanda ir viena no spēcīgākajām pasaulē. Starp abiem pasaules kariem, arī citās valstīs sāka veidot profesionālās līgas. 1922.gadā Nīderlandē izveidoja pirmo beisbola līgu Eiropā, 1934.gadā beisbola līgu dibināja arī Austrālijā, arī Āzija sagaidīja savu līgu – 1936.gadā Japānā. 1938.gadā Karību jūras salās izveidojās jau vēlviena līga – savs nacionālais čempionāts bez Kubas bija arī Puertoriko. Pēc 2.pasaules kara beisbola popularitātes sprādziens bija vērojams arī starp latīņamerikāņu tautām – 1945.gadā līgas izveidoja Meksika un Venecuēla. 1951.gadā sekojot savu kaimiņu Kubas un Puertoriko piemēram, savu čempionātu izveidoja arī Dominikānas Republika. Izplatība turpinājās arī Āzijā – profesionālā beisbola līgas izveidojās Korejā (1982.gadā), Taivānā (1990.gadā), un Ķīnā (2003.gadā).

Mūsdienās beisbola komandas pasaulē jau ir tūkstošiem. Arī Latvijā beisbols pamazām iegūst popularitāti. No 2003.gada notiek Latvijas čempionāts beisbolā. Plānots, ka 2007.gadā piedalīsies 8 komandas.

36 6 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://www.google.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Tur pat nav pāris bildes.

1 1 atbildēt

fail topic

1 1 atbildēt

kur tas paris bildes???

0 0 atbildēt