local-stats-pixel fb-conv-api

BKUS Gaiļezers 17.nodaļa,jeb psihiatriskā nodaļa40

618 1

Sveiki,spocēni!! Nolēmu padalīties ar savu pieredzi bērnu psihiatriskajā nodaļā.

Viss sākās ar to,ka man 16.gados sākās spēcīgas galvassāpes,ar tām cīnījos divus gadus,no sākuma man palīdzēja medikamenti,bet vēlāk sāpes palika vēl spēcīgākas,un pat nekādi medikamenti man vairs nelīdzēja,es izmēģināju visdažādākās zāles,braucu divas reizes veikt magnētisko rezonansi,bet tur rādīja ka viss ir kārtībā..Kad man bija 17.gadi, 2014.gada Aprīļa sākumā ģimenes ārsts man uzrakstīja nosūtījumu uz 17.nodaļu,no sākuma man nebija nemazākās nojausmas kā tur varētu būt,man likās ka tur būs tāpat ka citās slimnīcās,bet tur viss bija daudz ,daudz savādāk..

Pienāca 21.Aprīlis,es kopā ar mammu devos uz slimnīcu,protams ,man līdz bija mobilais telefons,dators,austiņas..Es iegāju kabinetā pie savas ārstējošās ārstes,es viņai visu izstāstīju,viņa man uzreiz pateica,ka man ir depresija. Pēc tam kopā ar mammu devāmies citā kabinetā,tur bija jāparaksta dokumenti par iestāšanos nodaļā,es sāku lasīt,tad izlasīju ka tur nedrīkst izmantot telefonus,datorus utt. Es par to biju šokā.

Tad nu visbeidzot mani ieveda nodaļā,man noņēma gan datoru,gan telefonu.Es pamanīju ka durvīm nav roktura,arī dušas telpā un tualetē aizslēgties nevarēja,tur pat nebija spoguļa..Man no tā visa sākās panika,un es sāku traki raudāt,es tur negribēju palikt.

Palāta kurā ievietoja mani bija vēl 2.meitenes.Pirmās 3.dienas es gulēju palātā,man stipri sāpēja galva,man bija slikti,man deva antidepresantus,bet viņi galvassāpēm nepalīdzēja,man arī deva stipras miega zāles,kad tās izdzēru,pēc 5.min. jau biju aizmigusi.Pēc 3.dienām man nomainīja antidepresantus,protams,arī tie man nelīdzēja. Pirmās 4.dienas katru rītu man ņēma asins analīzes.

Vēlāk jau es iepazinos ar citiem pacientiem kas tur bija,patiesībā daži cilvēki tur bija ļoti sakarīgi,ar kuriem pat varēja labi komunicēt. Tur bija televizors,visi skatījās Misteru Bīnu,katru dienu,es to filmu jau zinu no galvas.

Bija bērni kas no turienes visādos veidos mēģināja aizbēgt,izsitot logam stiklu,vai vienkārši ar šķērēm mēģinot atvērt logu,bija arī tādi kuriem tas izdevās un vienkārši aizbēga.Bija tādi kas graizīja vēnas,viena no meitenēm bija nozagusi šķēres ,nogrieza sev matus,atstāja tos zem spilvena un aizbēga no nodaļas.

Pēc 4.dienām pie manis bija psihoterapeite,pie kuras es gāju uz drāmas terapiju,šī terapija man ļoti patika,lielākoties mēs tur runājām un zīmējām.

Bija 5.reizes jāiet arī pie psiholoģes,man paveicās ar savu psiholoģi,bija ļoti saprotoša,vienīgais kas viņai nepatika,bija tas,ka es biju ietiepīga un negribēju zīmēt,kā attaisnojumu es izvēlējos to,ka nemāku zīmēt,nepatīk zīmēt.

Ciemos tur drīkst nākt tikai ģimenes locekļi. Pie manis divas reizes bija krustmāte,bet viņu negribēja laist nodaļā kad viņa atnāca pirmo reiz,otrajā reizē viņu ielaida. Ārā pastaigāties laiž tikai tad,ja ir kāds no ģimenes,pie manis bija māsa,tad es tiku ārā pastaigāties. Nodaļā baro 4.reizes dienā,es to ēdienu ēdu negribīgi,par to mani lamāja māsiņas,viena no māsiņam man pat par to iesita pa kaklu,protams,viņai pēc tam bija nepatikšanas. Tur nedeva dakšas,jāēd bija ar karotēm.Māsiņas piedraudēja man ,ja es needīšu,tad atstās mani uz 2.-3.mēnešiem nodaļā,viņas pat bija izdomājušas to,ka man ir anoreksija. Kopumā,man no māsiņām patika tikai viena,visas pārējās bija tik ļoti NĒ.. Vienai no māsiņām bija iedota iesauka Dora,jo viņa tiešām līdzinājās tai meitenei no multfilmas ''Dora the explorer''. Tad bija arī māsiņa kura uz darbu gāja ar netīriem matiem,un vienmēr mazgājās nodaļas dušā,vēl viņa vislaik lika puzles,viņai neinteresēja ko dara bērni,viņai par visu svarīgākas bija tikai un vienīgi puzles,kad kāds piegāja pie viņas puzlēm,viņa vienkārši sāka bļaut,īsāk sakot ļoti valdonīga māsiņa.

Mana ārstējošā ārste,jā,nav komentāru,viņai neinteresēja kā es jūtos,katru rītu kad viņa mani izsauca uz savu kabinetu,prasīja tikai un vienīgi par skolu un viss.

Galu galā es tur biju 21.dienu. Kad izrakstījos nekas īpaši daudz nebija mainījies,man uzlabojās miegs,bet galvassāpes man nerimās. Man konstatēja iedzimto depresiju.Depresija ir smaga slimība,tāpēc priecājaties par dzīvi,priecājaties par visu kas jums ir,pateicaties Dievam par visu,es nevienam nenovēlu saskarties ar depresiju.Atbraucot mājās ar galvassāpēm cīnījos vēl trīs mēnešus,kad visbeidzot atradu zāles kas man ļoti palīdzēja..

Tas bija ļoti smags laiks manā dzīvē..

Pēc tam manā dzīvē arī daudzkas mainījās,es vairs nebiju tik agresīva kā agrāk,es paliku mierīgāka,es iepazinos ar jauniem cilvēkiem,es vairs nekontaktējos ar draugiem,ar kuriem pirms tam kontaktējos,jo sapratu,ka viņi mani tikai noved no ceļa. Es nomainīju skolu,man uzlabojās atzīmes,esmu kļuvusi dzīvespriecīgāka,atkal sāku pievērsties skrituļslidošanai.

Es,protams ,nenovēlu tur nevienam nonākt,jo tā vide ir kā ir,tur ir daudz savādāk nekā liekās,tas viss kas tur notiek ir skarbi,arī man ir žēl to māsiņu kas tur strādā ,jo viņām bieži nākās sastapties ar agresivitāti pret sevi.

Tā kā šis ir mans pirmais raksts,neesam skarbi.. :))

618 1 40 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 40

0/2000
Mani arī ģimenes ārste nosūtīja uz turieni, jo mani piemeklēja panikas lēkmes. Tur jutos slikti, jo apkārt skraidīja bērni, kuriem tiešām kaut kas nebija ar galvu kārtībā. Protams, bija arī brīži, kad varēja pasmieties. Tur bija viens tāds čalis, viņam jau bija 18 gadi, izdomāja ar vienu sīko paspēlēt galda futbolu,un zaudētājam bija jāiet pie dežūrmāsiņas prasīt šprici pakaļā. Tā, kā zaudēja sīkais, visiem jau tas sen bija skaidrs, viņš aizgāja pie māsiņas un teica: "Dakter,man vajag šprici di*sā!" Māsiņa, dusmīga kā pūķis, sadzina visus pa palātām un sīko piesēja pie gultas. emotion
19 0 atbildēt

Hm, kas pa sviestu, ja cilvēkam , sāp galva kāds sakars ar depresiju? Pat ja ir depresija psihenē nevienu neliek.

19 4 atbildēt
17 avatars17

Izturēji, malacis. 

11 0 atbildēt

Jā, šādas iestādes ir pilnīgi cita pasaule. Brālim reiz bija jāpaguļ Jelgavā līdzīgā iestādījumā. Mēs bijām sīki, bet es nekad neaizmirsīšu, kādu izveda manu reizēm hiperaktīvo un komunikablo brāli no slimnīcas parotaļāties ar mani un pavadīt laiku ar mammu. Tas bija zombijs, ne bērns. Šausmīgi.

8 0 atbildēt

Žēl, ka tev nācās piedzīvot šādu pieredzi, bet, kā jau iepriekš teikts- tu izturēji un beigās vinnēji. Prieks, ka tev dzīve ir uzlabojusies.

7 0 atbildēt

Principā, tā ir dzīves traģēdija, ka tevi ielika tādā nodaļā.... Jo tas pārvelk svītru daudzām tavām dzīves karjeras iespējām..... Diemžēl...... Labāk būtu pirms šā visa painteresējušies kas tā par nodaļu, un ģimenes ārstam bija jāizstāsta kas tā par nodaļu un ko tas nozīmē tālākajai dzīvei.... Dažreiz varbūt labāk tomēr paciest un dzīvot tālāk...... Kāda depresija? Ja tev būtu nomāksts garastāvoklis, domas par pašnāvību, neredzētu dzīvei jēgu, nespēks, nevēlēšanās neko darīt, tad tā būtu depresija.... Bet domāju ka galvassāpēm ir cits medicīnisks iemesls..... Piemēram migrēna.... Varbūt vajag pamēģināt migrēnas zāles - Cine, vai kaut kā tā tās sauca, bija padārgas un tikai divas tabletes, bet tomēr ir vērts pamēģināt.... Ja tev sāp galvai viena puse, un gribās visu laiku gulēt tad tā ir migrēna.....

Labi kad tevi nesabaroja ar medikamentiem un neuztaisija par staigājošu lelli, kā to parasti šie dakteri dara - ne visi... Domāju ka varbūt vajadzētu ja tradicionālā medicīna nelīdz aizbraukt pie kāda dziednieka.....

Paprovē tējas, piemēram tādu tēju maisijumu, vienu ēdamkaroti kumelītes, vienu ēdamkaroti asinszāli, un apiņus tik pat daudz..... Uzliec lai ievelkas tās tēja. un padzer katru vakaru..... Bet tējai jābūt dabīgai, nevis tajai tajos maisiņos - tā neder..... Vajag tādu kura ir berama!!!

5 0 atbildēt
Prieks, ka izdevās atrast zāles, kuras Tev palīdz. Man nav medicīniskās izglītības, tomēr šaubos ka Tev ir "iedzimtā depresija". Lai veicas!
4 0 atbildēt
Es atkal guļu BKUS 19. Nodaļā. Tev riktīgi paveicās ka tās bij tikai 3 nedēļas šajā slimnīcā. Mani šeit marinē jau 2 mēnešus un vēl 4 mēneši priekšā.(limfoma, ķīmijterapija un tādā garā) un visa šī padarīšana mani arī ved uz depresijas pusi(pēc raksta izlasīšanas tā sāku secināt) 4nedēļas bez apstājas sāp galva. 😒 Saucas slimnīca.
3 0 atbildēt

Njā, es arī savulaik pabiju šajā brīnišķīgajā iestādījumā. Mana vienīgā problēma bija tā,ka savos knapi 15 gados biju saskārusies ar tik daudz "pieaugušo" problēmām,ka galu galā pati vairs netiku ar sevi galā.Piemetās histērija.Nu,ziniet,kā jau pubertātes vecuma meitenēm gadās - asaras pa gaisu,visādi ģeniāli teksti - mani neviens nemīl,es gribu nomirt - galu galā vecāki izsauca ātros.A šamējie nezinādami,ko ar mani darīt izsauca brigādi no mūsu pieminētās nodaļas.

Nu,mana pieredze ar šo nodaļu un tās darbiniekiem bija maigi izsakoties ne tā pozitīvākā,bet varbūt tas tā notika tikai tāpēc,ka man ir šausmīgs raksturs emotion Esmu ļoti ietiepīga un nemīlu klausīt svešām,turklāt vēl manuprāt nepamatotām pavēlēm. Tā vieta vārda vistiešākajā nozīmē mani gandrīz padarīja traku un neba tāpēc,ka vairāku dienu garumā mani turpināja piekačāt ar kaut kādiem ārprātīgiem trankvilizatoriem,kamēr palātas biedrenes man nepaskaidroja,ka nav citas izejas kā vien nedzert šīs zāles,taču diemžēl vienīgais veids kā no tām izvairīties ir tās atvemt kopā ar visu tā jau drausmīgo ēdienu. Daudz trakāk bija klausīties manis ārstējošajā dakterī,kurš nenoguris man un maniem vecākiem klāstīja,ka man esot šizofrēnija un esot vajadzīga ļooooti npietna ārstēšana.

Bet par to karamelei gan taisnība - psiholoģe gan bija jauka,principā,vienīgais sakarīgais medicīnas darbinieks tur.Diemžēl viņai nekādas teikšanas nav.

Tā saucamie sanitāri kā nikni pitbulterjeri lūr uz tevi kā uz potenciālo paiku un tev mazgājoties blenž pa durvju spraugu.Vienīgais cilvēks,kurš ir pārliecināts,ka tu esi normāls ir apkopēja un tā vardā,lai noturētos pie samaņas ir jāievēro bulīmiska diēta. Īsumā sakot mans piedzīvojums šajā iestādē bija kaut kur pa vidu starp "Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu" un Kafkas "Procesu".

Bet vēl vienā lietā atkal jāpiekrīt karamelei - pēc tikšanas laukā no turienes,es arī diezgan radikāli pamainīju savu dzīvi.Tā,ka varbūt tā vieta ir tāda kā šķīstītava,kur atkarībā no rakstura sagaida pārbaudījumi,kurus izturot cilvēks spēj savādāk paraudzīties uz dzīvi.Var jau būt,ka tādu vietu vajag...

3 0 atbildēt
Man arī ir depresija. Bet es tiku Jelgavas psihoneiroloģiskajā slimnīcā 7. nodaļā. Sākumā domāju, ka tās būs šausmas, jo tik daudz slikta ir dzirdēts par tādām iestādēm. Bet man tur tīri labi patika, tā bija atpūta no ģimenes un skolas un lieliska iespēja sakārtot savu dzīvi. Protams, arī varēja iet ārā un lietot telefonu utt. Ēdiens arī bija labs. Tagad dažas lietas dzīvē ir izmainījušās, bet depresija vēljoprojām valda pār mani.
2 0 atbildēt

Daudzi psihiski veselie tur nonāk. Man bija jācieš mātes slinkuma dēļ, jo viņa uztaisīja man to invaliditāti, lai saņemtu naudu . Es ta savu fizisko veselību dabūju vējā palaist.

Es nebiju ne agresīva, ne depresīva un mani "Gaiļezerā" neņēma pretī tapēc, ka nebija vajadzības tur mani ievietot. Es, vārdu sakot, gan mācījos parastajā skolā 3 gadus un līdz ar nonākšanu Jelgavā man sākās dzīves lielākie murgi.

 

Jo pēc tam iestājos kaut kādā internātpamatskolā ( Adamovas speciālā internātskola ) , kur visi bērni bija tādi paši kā es - pilnīgi veseli gan fiziski, gan garīgi . Tur reizi 3 gados bija kāds, kuram bija psohoneiroloģiskās saslimšanas. Zināju meiteni ar agresijas lēkmēm un meiteni ar krītamo kaiti . Pārējie bērni bija huligāni, bāreņi vai vienkārši tie, kurus vecāki ielika, lai būtu atpūta no viņiem. Liels skolēnu pieplūdums sākās ar Ekonomiskās Krīzes iestāšanos, kad daudzas skolas tika slēgtas.

 

Ja kāds gribēja bēgt uz mājām ( jo daudzi mājās tika tikai oficiālajos skolēnu brīvlaikos, nevis katru nedēļas nogali), tad tika aizvests uz Psihiatriskajām klīnikām Jelgavā vai Daugavpilī. Tādas aizdomas, ka ārstus, kas sadarbojas ar šīm klīnikām, varēja piekukoļot.

 

Tāpat arī šajās klīnikās lika bērnus, kuri bija veseli, lai nozāļotu . Tā arī manu dzīvi sajāja mana māte kopš 7 gadu vecuma. Tagad "Gaiļezers" neņem pretī veselus bērnus .

Māte arī likās aizdomīga, ka gāja pie mana ārsta bez manis un mans kermenis tika piepumpēts. zinu, ka tējas šajās klīnikās ir sazāļotas. Es gandrīz vai norāvu asins saindēšanos no jau tā indīgajiem medigamentiem ( Ciklodols ir narkomānu sapnis) .

 

Daudzi vecāki aktīvus bērnus nodot ārstiem un pat veic korupciju. Pirms šiem murgiem maza būdama, biju aktīvs, dzīvespriecīgs meitēns. Mācībās nebija problēmu un komunicēšana arī nesagādāja problēmas. Patika lasīt, zīmēt, taisīt visādus darinājumus utt. Kreatīvu, priecīgu un m;ac;ities gribošu bērnu dzīvi sabojā kāda vecāka slinkums strādāt un tieksme pēc pabalstiem. 

 

Ja sāp galva un medikamenti nepalīdz, jāveic vēl citi izmeklējumi, lai atrastu cēloni . Depresiju veselam bērnam var atklāt, ieliekot tādā būcenī kā psihene, jo kuram patīk šādas iestādes. Pat ļaunākas par cietumu kamerām. 

2 0 atbildēt
Es arī tur esmu bijusi, man pēkšņi pa nato palika slikti ar sirdi un man sāpēja un reiba galva, mani pa nakti aizveda tieši tur, es biju šokā, kad man atņēma visu! Tur bija tik dīvaini bērni, kopumā nogulēju tur nedēļu. Tur bija daudzi tiešām slimi bērni, no kuriem vajadzēja turēties pa gabalu. Sadraudzējos ar divām meitenēm vienai lkm bija anoreksija un otrai arī tas pats, ka pa nakti palika slikti ar sirdi. Cik atceros, Tur ļoti daudz un labi baroja. Mums bija visādas procedūras , vingrošanas, pat dziedāt gājām. Bija arī tāda psiholoģe, pie kuras gājām un spēlejām spēles, ēdām cepumus. Atceros, ka durvīm un logiem rokturi nebija. Normāli nevarēja aizet uz dušu nomazgāties. Ārā nekur nevarēja iet, pat līdz veikalam, tikai to ko vecāki atveda. Pat pastaigāties varēja iziet uz kādu stundiņu kopā ar vecākiem. Tas bija šausmīgi. Es jutos kā kaut kāda psihopāte. Beigās man uzstādija diagnozi - veģetatīvā distonija! Jo tieši ap to laiku nāca eksāmenu laiks, biju satraukusies un dēļ tā palika slikti ar sirdi, sāpēja un reiba galva. Tikai nesaprotu, kāpēc vajadzēja likt mani tādā nodaļā, kur tiešām bija ielikti tādi bērni no kuriem es baidijos..
2 0 atbildēt

Liels prieks par tiem jauniešiem, kas dalās ar savu pieredzi šāda veida rakstos. Vairs nav tie laiki, kad jākaunas runāt par problēmām. Ticu, ka dažiem tās ir ļoti pamatotas, bet ir liela daļai ļaužu, kas ir smagi izlaidušies.

Depresiju ar zālēm izārstēt nevar, tāpat kā vairumu nervu kaišu. Lai vai viss, kas notiek ar cilvēku, ir ķīmija un teorētiski atbilstošām zālēm būtu jāpalīdz, tā tomēr nenotiek. Nervu vainu gadījumos vispiemērotākais ir vides, sabiedrības, nodarbošanās un citu lietu maiņa. Prakse rāda, kas tas palīdz vienmēr. Cik nopratu no rakstītā, tad autorei tieši šādas lietas ir palīdzējušas.

1 0 atbildēt

es zinu labākas zāles - weed ....emotion

1 0 atbildēt

Vajadzēja pameiģināt zalīti, iespējams atlaistu sāpes, bet nez vai uz ilgu, tas kā kuram emotion

1 0 atbildēt

Nav brinums ka Tev deva divainas diagnozes un baroja ar nepareizam zaaleem...

Es zinu vienu dzheku kursh uz muzhu palika kurls jo berniba arsti nepareizi diagnosticeeja kaiti un protams nepareizaas zaales...

Man ar ar arstiem nekaada labaa pieredze nav bijusi... kad biju jaunaaks tad gadijas muguras trauma,kad gaju pie arstiem un teicu ka smeldzoshas sapes mugurkaulaa, nevaru ne normali stavet, ne sedet, ne gulet... man tikai pabakstija tur kko un pateica ka man nekas nekaish, ka Es to esot izdomajis un vispar esot parak jauns lai man buutu taadas kaites. 

Zinu ari gadijumus kur arstu nolaidibas del cilveki mirst, bet arstus par to nemaz nesoda, turpina straadaat ta itka nekas nebutu bijis.

0 0 atbildēt

Ak tu kungs. Speciāli reģistrējos, lai ieliktu komentu. Tavi ārsti ir idioti. Ārstējošais kolektīvs nesaprot ko dara, bet kurš gan būtu zinājis, jo cilvēki tik ātri netiek informēti par zinātnes sasniegumiem un pierādījumiem. Piemēram ēst tev obligāti nevajadzēja, apetītes zudums darbojās kā ārstējošs aizsargmehānisms, tāpēc varēji droši laiciņu pabadoties un lēnām viss ietu savās sliedēs. Ja galvassāpes no rīta un tieši pēc pamošanās pastāv risks kādam smadzeņu audzējam labdabīgam/ļaundabīgam, bet pēc būtības jebkurš audzējs galvā nevar būt labdabīgs, tāpēc vienīgā jēga no slimnīcas bija vizuālā diagnostika, lai pārbaudītu vai tur kas neaug. bet pašā būtībā depresija ir idiotiska diagnoze, atvainojos par vulgārismu, to uzstāda tad, kad ārstam nav ne mazākās izpratnes un nojausmas par to, kas notiek cilvēka garīgajā pasaulē. 

0 0 atbildēt

Ja mani tur ieliktu es to neizturētu!

0 0 atbildēt