local-stats-pixel fb-conv-api

Portatīvie datori – pirms pērc, varbūt ir vērts palasi77

277 24

Tā kā esmu nolēmis šonakt (nu jau pulkstenis rāda gandrīz astoņi) neiet gulēt dažādu iemeslu dēļ, tad nolēmu darīt ko patīkamu un jēdzīgu, kas nav saistīts ar mācībām vai dziļu domāšanu. Tad nu – lai top kāds raksts. Šoreiz man netipiski, bet rakstīšu par tehniskām lietām, ne viss rakstu man jau ierastajā stilā. Šoreiz centīšos apgaismot par tādu lietu, kā portatīvie datori un viņu iegāde (nedaudz pieķeršu klāt dzelžus, kas līdz ar to attiecas arī uz stacionārajiem datoriem). Šī tēma man kādu brīdi sēž galvā, kā ideja rakstam, bet kārtējo reiz konsultējot topošo datora pircēju esmu nolēmis, ka vienkāršāk viņus nosūtīt šeit, lai paši izvēlas.

Iesākšu ar to, ka šis ir mans personīgais viedoklis par dažādām kompānijām un piedāvājumiem, kas radies vairāku gadu laikā, kuros esmu saskāries ar visneiedomājamākajām problēmām un to atrisinājumiem, kas saistītas ar datoriem un to piedabūšanu pie dzīvības.

Ja nav vēlme lasīt aprakstu par to kā atšķiras dzelži, bet gribat zināt, par piedāvājumiem – dodieties taisnu uz “2.Konkrētas kompānijas un to analīze.”

Tātad sākšu ar to, ka iedalu datorus trijās galvenajās kategorijās (smartfōnus, ipodus un visu citu kas jau ir tuvu līdzīgs datoram es iedalu ceturtajā kategorijā – gadžeti, jebšu latviski – mantiņas ar sev specifisku paredzētu funkciju). Ja nav vēlme lasīt sauso paskaidrojumu kam šis trīs grupas kalpo, tad vara uzreiz doties pie apraksta par portatīvajiem datoriem.

1.Par un ap vispār datoriem.

1. kategorija – portatīvie datori.
Portatīvie datori pēc savas būtības un galvenajām funkcijām ir vēl dalāmi vairākās citās sadaļas, bet pieturēšos pie galvenās – vidusmēra lietotājam paredzētā kategorija, jeb portatīvie datori uz kuriem augstākā pilotāža ir palaist Photoshop, vai kādu 3d programmu, bet pārsvarā pieturas pie zināmām vērtībām – sērfošanas internetā un MS Office un citas, samērā primitīvas programmatūras lietošanas (ar primitīvu es šajā gadījumā apzīmēju resursus maz prasīgas programmas).
Cik esmu novērojis, tad cilvēki portatīvos datorus izvēlas pēc trim pamatprincipiem – “Vai pavilks to ko es lietoju ikdienā / regulāri?”, “Šim ir smuks dizains.” un “Šis bija lēts.” Par pirmajiem diviem punktiem man nekad nav radušies jautājumi, bet… Pirkt datoru ar domu – šis bija lēts ir lielākoties liela kļūda. Kādēļ? To paskaidrošu tirzājot lētā gala firmas raksta turpinājumā. Arī dizainam ir liela nozīme, jo ir nācies saskarties ar futūristiska paskata kompīšiem kas dēļ sava dizaina piemeklē regulāras problēmas. Piemēram viengabalainā enģīte kas kalpo, kā punkts displeja pacelšanas / nolaišanas funkcijai daudzo gadījumos var radīt problēmas – ar laiku nokalpojoties un sākot sprūst (it īpaši ja kaut kas iekļuvis, vai dabūjusi triecienu), tā var sākt lūzt. Tas pats var notikt ar šaurajām enģītēm – triecienu rezultātā, vai nepareizas datora pārvietošanas gadījumā tās sāks sprūst / lūzt.
2. kategorija ir stacionārie datori.
Datori kas stāv zem galda un vienīgā reize kad pēc būtības būtu jākustina – tīrot putekļus. Tā kā portatīvie datori ir spēruši lielus soļus pēdējos gados attīstībā un veiktspējā, tad stacionārie datori pārsvarā paliek kā biroju un specifisku darboņu rīks – dizaineru, geimeru. video cilvēku, lielu datu apjoma apstrādei un citiem, lielus resursus prasošiem darbiem. Pārsvarā šie datori tiek arī sakomplektēti no nepieciešamajām komponentēm, lai maksimāli piemērotos prasībām, cenai un ilgtspējīgai kalpošanai. Šī iespēja – maksimāli visas detaļas piemeklēt ir viena no lielākajām atšķirībām starp stacionāro un portatīvo datorus. Protams galvenā atšķirība ir nemainīga – stacionārais dators nav paredzēts regulārai pārvietošanai tālāk par “no viena istabas stūra līdz otram”.
3. kategorijā ietilpst serveri.
Šis ir pavisam cits stāsts – atšķirībā no iepriekš minētajiem datoriem šis ir paredzēts ļoti lielām slodzēm pie maksimālas efektivitātes, bet nav paredzēts darbam ar ierastajām lietām (jau minēto MS Office un sērfošanu internetā), bet gan web, datu, aplikāciju un citu lietu darbināšanai / glabāšanai no tā pirmās līdz pēdējai darbības stundai. Šis dators nevienā brīdī īsti nav piemērots lietošanai mājās, kā ikdienas darba dators. Vienīgs, ja jums ir vēlme pēc anormāli milzīgas failu glabātuves.

2.Konkrētas kompānijas un to analīze.

Tad nu tagad ķeršos pēc īsas un kodolīgas firmu iztirzāšanas. Atgādināšu, ka šis ir mans personīgais viedoklis un ir noteikti apstrīdams un papildināms, bet šādi es redzu esošo situāciju. Pluss, es rakstu par šo firmu piedāvātajiem portatīvajiem datoriem, ne viss piedāvājumu kopumā.

1. Asus / Acer.
Šīs abas kompānijas lieku zem viena punkta, jo atklāti sakot – vienlīdz sliktas kvalitātes portatīvie datori. Pareizāk būtu teikt – vienlīdz trausli. Jā, šī problēma ir raksturīga Asus / Acer dzelžiem. Pārkaršana, ātra nolietošanās, rūpnīcas brāķi ir ierasta problēma starp šo kompāniju veikumiem. Protams cena gan šiem datoriem ir jūtami zema salīdzinājumā piemēram ar Lenova un Dell datoriem. Cik esmu manījis, tad divsimt un augšu ir cena, kas tiek prasīta par šiem datoriem.
Reitings no manis: (1/5 pelēm. Vienu peli izpelnās ar cenu, bet pārējais ir zem manas kritikas.)

2. Samsung
Šī kompānija savus portatīvos datorus ir pašpikojusi no Dell Latitude sērijas, bet Dell darba zirgiem priekš vidusmēra datorlietotāja ar paaugstinātām prasībām. Līdz šim par šīs firmas datoriem nav nācies dzirdēt daudz slikta, jo tā teikt šis dators uzvedas tā, kā pret viņu attiecas. Esi rūpīgs un viss būs kārtībā. Kas ir pozitīvi Samsung – dizains. Par to viņi ir padomājuši. Bet tam visam bonusā nāk cena – četri simti un augšu. Ir pāris modeļi zem šīs robežas, bet ar to kas viņos ir iekšā nav jēga tik ļoti pārmaksāt dizaina dēļ.
Reitings no manis: (3/5 pelēm. Vienu peli atņemu dēļ cenas, kas dažbrīd tomēr ir nesamērīgi augsta un viena pele aizgāja jo ja rodas problēmas šim datoram, tad tās ir samērā stulbas (lādēšana, cdrom, draiveru neatbilstības un tādas, it kā sīkas, bet pretīgas problēmas, kas var rasties.)

3. Lenova
Lenova īsi skaidrojot ir praktiski tas pats IBM. Protams, tas ir brutāli teikts, jo tur ir sava vēsture, kas nav tik vienkārša, bet reālā dzīve ir apmēram tād.
Šeit es neko daudz nestāstīšu. Šai kompānijai ir savas saknes un tradīcijas, tādēļ ar ir kvalitāte. Gan dizainiski, gan dzelžos. Bet manuprāt, diemžēl viņi to neliek kopā – portatīvais dators ar smuku dizainu Lenovai ir samērā trausls (pie ekstremālāka dzīves veida spēj saplīst apmēram tikpat ātri, kā Acer / Asus, bet ja iet uz dārgāku galu, tad dizains paliek arvien lielāks klucis, bet izturības līmenis aug kopā ar jaunākajiem dzelžiem ko mēdz var salikt. Ne velti cena svārsta no trīs ar pus simtiem, līdz pusotram pustūkstotim. No šīs kompānijas iesaku ThinkPad sēriju, kas gan dizainiski izskatās diezgan raupji, bet viņos ir spēks (diemžēl arī cena).

Reitings no manis: 3/5 (Viena pele mīnusā par cenu, viena par dizainu)

4. Hewlett Packard / Toshiba
Pēc šīm rindiņām, mani, HP fani vēlēsies nolinčo. Bet diemžēl jāatzīst, ka šīs kompānijas portatīvie datori gadu gaitā ir zaudējuši savu kvalitāti. Arī mans pirmais portatīvais dators bija HP, bet apmēram 2002. gada ražojums. Ko lai saka – neiznīcināms. Tagad regulāri nākas lasīt par veselām sērijām datoru kas tiek atsauktas dēļ pārkaršanas, dēl kaut kādas detaļu nesaskaņas un visādu citādu nolaidību dēļ. Tieši pārkaršana ir viena no lielākajām problēmām. Jāsaka, ka gan pie cenas un dizaina tiek strādāts pietiekami labi – samērā lēti datori ar patīkamu dizainu. Visu šo pašu var teikt par Toshiba.
Lai nemālētu velnu melnāku nekā tas ir, tad varu teikt, ka HP stacionārie datori gan ir zvēri, kuriem ir labs dizains un dzelži (veikt spēja). Neesmu gan interesējies par cenu, bet nedomāju, ka kaut kas šausmīgi drausmīgs.

Reitings no manis: (Div-ar-pus peles)

5. Dell
Jāatzīstas uzreiz – mana favorīt` kompānija no visām. Jo ražo kvalitatīvu mantu, atbalsta brīvā koda sistēmas un ļoti domā par dizainu. Kamēr Samsung un Apple ir nolēmuši karot, tikmēr Dell rīkojas. Kaut gan ar tirgu šai kompānijai nav bijušas problēmas. Galvenokārt jau savu divu vadošo sēriju rezultātā – Latitude un Alienware. Latitude – jau minētā darba klase, bet Alienware – vadošā portatīvo datoru sērija, kas paredzēta priekš geimeriem.
Brīvā koda sistēma. Daudzi Dell datori nāk pamatā ar Linux vai vienkārši bez operētājsistēmas (DOS). Tas ir pozitīvi tādā ziņā, ka pērkot datoru, jūs maksāja arī par operētājsistēmu. Un tie ir sakot no 30 / 40 Ls līdz pat 80 Ls (atkarīgs no Windows versijas). Lētākos Dell var nopirkt pa 250 Ls. Mans personīgais viedoklis – ja kāds prasa ieteikt portatīvo datoru ko pirkt, tad uzreiz skatos pie šīs kompānijas piedāvātajiem variantiem.
Reitings no manis: (4.5/5 žurkas)

6. Apple
Apple pielūdzēji – tālāk varat nelasīt, jo sevišķi neko jaunu nepateikšu.
Lieta tāda un apstākli sekojoši – Apple portatīvie vienmēr nāk komplektā ar MacOS. Pozitīvi, ka šī operētājsistēma ir balstīta un UNIX sistēmas, kas garantē lielāku drošību un veiktspēju par uz mazākiem resursiem. Sliktā ziņa – Apple ir savas lietas, ko viņi kontrolē un kas ir viņu nemainīga politika. Ir iespējamas neērtības un problēmas ar gadžetiem – webkameras, mikrofoni, klaviatūras utt. Ja ābolītim nepatiks, tad tam ir tikai divi varianti kā atrisināt – sarežģītais un dārgais. Vēl kas var sāpēt – NTFS failu sistēma tāpat vien neies. Kas nozīmē – usb atmiņas un ārējos cietos diskus, kas ir formatēti uz NTFS failu sistēmas, bez speciālām aplikācijām jūs nevarēsiet lietot. Protams tas nav tik sarežģīti, kā izklausās, bet tomēr, ja esat jauniņais Mac vidē, tad var sanākt galvassāpes.
Vēl kas ir pozitīvi – Apple ir jau pierādījis savu spēju ilgdzīvojošā starp portatīvajiem datoriem. Kas tomēr manuprāt ir galvenokārt UNIX sistēmas izmantošanas dēļ. Viena lieta, ko nedrīkst nepieminēt – ideāls priekš darba dizaineriem. Programmatūras nodrošinājums diezgan tuvs Windows izvēlei, dažās nozarēs pat plašāks. Bet stabilitāte ir manāms aspekts. Kopumā man ir radies iespaids, ka Mac ir radīts dizaineriem, kas vēlas modīgu, izturīgu darba staciju, ko var nēsāt līdzi. Bet lielais “bet” ir šīs kompānijas serviss Latvijā. Cik esmu dzirdējis, tad samērā slikts.
Reitings no manis: (4/5 žurkas)

3.Gala secinājumi.

Neviens portatīvais dators nav perfekts, neviens no viņiem nav neiznīcināms un neviens nedomā saimnieka vietā. Ja ir jāizšķiras starp iespējām, tad es piedāvāju lētu Dell vai dārgu Samsung vai Mac.

P.s.
Protams katrā no mums ir valstvienības treneris, politikas eksperts un datorspeciālists, bet tomēr atcerieties ka dot padomus citiem ir vērtīgāk, nekā kritizēt manu viedokli, kas veidojies no manas pieredzes.

Ja ir jautājumi par datora iegādi, tad jebkurā laikā var tos man uzdot.


Orģināl-avots: http://sappy.mplab.lv/?p=694

277 24 77 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 77

0/2000

Tu Acer nepamatoti noliec... balstīt vērtējumu uz to, ka ir rūpnīcas brāķi, nav pareizi. Ir jāvērtē datoru veiktspēja par to cenu.. ja gadās brāķis - vienkārši samaini.

24 1 atbildēt

Nezinu man Acer un nav nekādu problēmu, visas spēles uz viņa lido :)

Bija HP video karte gandrīz vai uzreiz nomira, pie tam uz spēles Fable: The lost chapters >_> Pie tam paziņām bija līdzīgas problēmas.

Varu teikt, ka ar portatīvajiem ir kā ar izlozi, var trāpīties labs, var slikts...

12 0 atbildēt

kas ta ir tas "cits variants " kar ko daži te sabalsojuši?

no kalkulatora vai?

11 0 atbildēt

Diezgan interesanti. Vienīgais, kur nevarētu tv piekrist, ir MAC.  1. Viss apple ražojums neatbilst cenai, ko viņi uzstūķē uz saviem produktiem, tāpat arī lapsis. 2. Datordetaļas un remonts ir šausmīgi dārgs un var apieties pat gandrīz tikpat, cik pats nouts, pietam, kad biju skrūvējis vaļā vienu no mac, augšējā daļa bij neatplēšama, visadrīzāk, ka karstā līme, tākā pats ar neko daudz nevari izdarīt. 3. Nenormāli trausls, tapēc es liktu  ~2/5,  3/5 Bet anyway ++ emotion

8 2 atbildēt

1.Tu nepamatoti noliec Acer! Paskaties uz viņu price/performance!! 

2.Lietoju jau 3 acer datoru, korpuss visiem ir bijis gana izturīgs, un nekas nav nobrucis!!

3.plate un iekšas tādas pašas kā , piemēram, tavam dell, bet cena uz pusi zemāka!

4.CIENI ACER!

7 1 atbildēt

brāķi gadās visu laiku, visam firmām un visiem modeļiem, jo nekad nevar neko uztaisīt tā lai negadītos brāķi!

un jā acer tu nepamatoti noliec, pašam acer aspire 5738ZG, kalpo jau otro gadu, un kompis ir ieslēkts 24/7 visu laiku tiek lietots un neteiktu ka man būtu kas sabojājies, pārkarsis un sadedzis vai kas vēl.

vot hp datori gan to neizturētu jo sen jau sevi būtu nodedzinājuši- precīzāk videokartes (sākumā)

4 0 atbildēt

Kāda velna pēc Asus/Acer is zemāk nekā Hp?

Neesi laikam dzirdējis par DV sēriju...

4 0 atbildēt

Nezinu gan, pats esmu uz Acer portatīvā (aspire 5737z) jau ir trešo gadu nekas vēl nav nobrucis, jauda ir apmierinoša nesaprotu kādēļ tā esi viņus nolicis 

3 0 atbildēt

Gan Acer, gan Asus ir ļoti labi datori, pats izvēlos un iesaku citiem pirkt tikai šo firmu ražojumus. Un tas, ka HP novērtē augstāk par šīm divām firmām, apliecina to, ka tu neko nesaproti.

3 1 atbildēt
I avatarsI

Nu nezinu man ir acer  tagad viņam aprit gads pie manis un divi kā reģistrētam modelim, bet ko varu teikt kopā ar oriģinālo win7 viņš dzīvo mierīgā darba ritmā bez lagiem un karšanas.  Kompim sākas problēmas ja sāk no interneta vilkt dažādākās programmas un citādus sūdus, kam komplektā nāk vīrusi un  programmu kļūdas, kas vienkārši kauj operētājsistēmas. Iepriekšējais man bija HP it kā labs bet karsa bez saprašanas un visi kurus zinu kam ir  HP ir  sildītāja vietā istabā. Zinu un esmu saskāries  ar visiem izņemot Apple un varu spriest ka pie sūdīga saimnieka jebkurš kompis būs sūds, tāpat kā tajā parunā par sūdīgu dejotāju, ja nav talants olas traucē.

2 0 atbildēt

Man ir Asus un viss ok! Jau 2vi gadi iet , nav pārkarsis nekas nav noticis... 

izņemot to, ka kaķis mistiski nogrūda no plaukta un otrā reizē uzlija tēja virsū... 

Ko lai saka? Upss... emotion

2 0 atbildēt

fake! acer rulz forever     - !!! 

2 0 atbildēt

Var redzēt, ka tev apple nekad nav bijis..

2 0 atbildēt

Gribi labu datoru panem kasti un saliec ko velies nevis perc jau sakomplektetu !!

1 0 atbildēt

Tieši tā, kvalitatīva manta ir Dell, man arī Lenovo. Paņēmu ar garantiju un laipno apkalpošanu 🙂

https://capital.lv/Produkti/Katalogs/Portativie-datori

1 0 atbildēt

Un kuru ailīti man atķeksēt gadījumā ja es internetā sērfoju caur vairāku veidu ierīcēm ?

1 0 atbildēt

Asus nav tik slikts, bet par tiem rūpnīcas brāķiem tā ir tiesa nenormāli daudz ! Kad biju nopircis stacionārajam datoram mātes plati, izdomāju palasīt newegga atsauksmes un diezgan dauziem bija rūpnnīcas brāķi. Bet nu esmu baigi mocijis ASUS plates un videokartes , dažas reizes uz iīso salaidis (nejautā kā, vai kāda sūda pēc!?) ,bet strāda joprojām. Ar samsung agrāk bija slikta pieredze ar cietajiem diskiem 20,40,80,160 GB ātri nobira un es toreiz pat nekačāju neko un viņus nelietoju 24/7

1 0 atbildēt

Par Asus tu smagi kļūdies,vieni no labākajiem laptopiem kas ir ;)

1 0 atbildēt

Neredzu realus faktus tavā rakstā lai kritizētu apiem Acer portatīvos. Man acer jau 3 gadu iet, ir vests lidmasinas, kritis, daudzkur nesets, ieslegts 18/7 un strādā takā jauns.

1 0 atbildēt

Tam, kam ir internets no tā arī sērfoju emotion

1 0 atbildēt
« 1  2  3 »