local-stats-pixel fb-conv-api

Pitōns B[zīmju rinda septītā daļa]1

22 2

Iepriekšējā daļā apskatīju, kā zīmu rindai pielikt zīmes. Šoreiz parādīšu, kā izmantot apakškomandas ar kurām var saīsināt tevis izveidoto zīmju rindu, zīmes, kuras atkārtojas, izņemot no zīmju rindas sākuma vai beigām, kā arī apakškomanda 'strip' paredz zīmju rindas saīsināšanu gan no sākuma, gan no beigām. Šīm apakškomandām visām ir tikai viens nosacījums, aiz apakškomandas iekavās var norādīt, kādu zīmi vēlies izņemt no zīmju rindas sākuma vai beigām. Ja aiz apakškomandas iekavās nenorādīsi, kādu zīmi vai burtu vēlies izņemt no zīmju rindas, tad pēc noklusējuma šīs komandas operēs ar tukšumiem, kas var būt tabulatros un cita veida tukšās zīmes.

1 no zīmju rindas tiks izņemti visi sākuma tukšumi līdz zīmju rindas pirmajai, redzamajai zīmei. Apakškomanda 'lstrip' saīsinās tevis izveidoto zīmju rindu, izņemot tukšumus no tās sākuma. Ja tev ir nepieciešams no zīmju rindas sākuma izņemt citu zīmi vai burtu, tad aiz apakškomandas šī zīme vai burts ir jāiekļauj iekavās, bez tam zīmei vai burtam jābūt nošķirtam ar apostrofiem vai pēdiņām.

a=' vezums'
print a.lstrip()
b='+++++++++sniegs'
c=b.lstrip('+')
print c

2 no zīmju rindas tiks izņemti visi beigu tukšumi līdz zīmju rindas beidzamajai, redzamajai zīmei. Apakškomanda 'rstrip' saīsinās tevis izveidoto zīmju rindu, izņemot tukšumus no tās beigām. Ja tev ir nepieciešams no zīmju rindas beigām izņemt citu zīmi vai burtu, tad aiz apakškomandas šī zīme vai burts ir jāiekļauj iekavās, bez tam zīmei vai burtam jābūt nošķirtam ar apostrofiem vai pēdiņām. Var arī šo zīmi vai burtu izveidot, kā papildus zīmju rindu.

d='roka '
print d.rstrip()
e='krusa----------------------'
f='-'
g=e.rstrip(f)
print g

3 no zīmju rindas tiks izņemti gan sākuma, gan beigu tukšumi līdz redzamajai zīmei. Apakškomanda 'strip' saīsinās tevis izveidoto zīmju rindu, izņemot no tās sākuma un beigu tukšumus. Ja vēlies gan no zīmju rindas sākuma, gan beigām izņemt kādu citu zīmi vai burtu, tad šī zīme vai burts ir norādāms aiz apakškomandas iekāvās, to ietverot apostrofos vai pēdiņās.

h=' kaija '
print h.strip()
i='aaaaaaaaZarsaaaaaaaaaaaa'
j=i.strip('a')
print j

mēģini, vērtē, komentēemotion

22 2 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

uzskatāmības pēc vari a.d.h papildināt ar tabulatoru un vairākiem tukšumiem

1 0 atbildēt