local-stats-pixel fb-conv-api

Pitōns B[zīmju rinda daļa astotā]2

17 0

Šoreiz apskatīšu jau visai sarežģītu programmēšanas rīka pitōns apakškomandu, kura ir attiecināma uz zīmju rindu. Kad esi izveidojis vai ieguvis zīmju rindu no cita resursa, tad zīmju rindas apstrāde var būt visai noderīgs pasākums, jo aizvotojot zīmju rindā kādu zīmi vai to kopumu ar sev vēlamo, nereti var tev atvieglot uzskatāmību pār to, ko satur tavā rīcībā nonākusī zīmju rinda. Pretstatā pārejām daļām šoreiz apskatīšu vien vienu pašu apakškomandu, kuru ilustrēsu ar nedaudz vairāk piemēriem, lai gūtu labāku sapratni par apskatāmo apakškomandu.

Apakškomanda 'replace' ļauj tev zīmju rindā aizvietot kādu zīmi vai vairākas zīmes, burtus ar sevis izvēlēto zīmi, burtu vai zīmju rindu. Šī apakškomanda paredz sevī trīs nosacījumus, kuri ir iekļaujami iekavās aiz apakškomandas, tos atdalot savā starpā ar komatiem.
+ pirmais nosacījums ir aizvietojamā zīme, burts vai cita zīmju rinda, kura sastopama tevis apstrādājamajā zīmju rindā
+ otrais nosacījums ir zīme, burts vai zīmju rinda, ar kuru vēlies aizvietot azvietojamo zīmi, burtu vai zīmju rindu apstrādājamajā zīmju rindā
+ trešais nosacījums pēc noklusējuma, liks apakškomandai aizvietot visus zīmju rindas posmus ar jaunajiem, tevis noteiktajiem. Tomēr, ja trešo nosacījumu ierakstītsi kā skaitli, tad apakškomanda vien zīmju rindā tevis noteikto posmu vien aizvietos tik reizes, kādu skaitli būsi atstājis kā trešo nosacījumu. Tos aizvietojot no zīmju rindas kreisās puses uz labo.

Piemēri:
vienkāršāki
a='+-*-+*+-+*+-*-+'
print a.replace('*','$')
print a.replace('-*','++')

parasti
b='gogogo'
c='o'
d='ie'
e=b.replace(c,d,1)
print e
f='go'
g='ma'
h=b.replace(f,g,2)
print h

sarežģīti
i='azMazaMazaMza'
j='M'
k='ZoZ'
l=i.replace(j,k,3)
print l
m='aza'
n=''
r=i.replace(m,n)
print r

grūti
p='~~~v~~~v~~~'
s='~~'
t='==='
u=p.replace(s,t)
print u
v=''
z='~~~'
print p.replace(v,z,6)

Es protams kā man ir ierasts apzīmēju programmas elementus ar burtiem, kas var likties savādi. Ja vēlies labāk izprast, kā apakškomanda maina tevis izveidotajā zīmju rindā zīmes. Ieteiktu elementus savā programmā apzīmēt ar garākiem nosaukumiem.

mēģini, vērtē, komentēemotion

17 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

Protams, tas ir tikai mans personiskais viedoklis, taču kaut kā dīvaini šķiet, ka Python programmēšanas valodu/rīku sauc par pitōnu. Lielas atšķirības nav, bet nezinātājiem var nedaudz sajaukt domas un radīt neskaidrību.

Ir jau labi veidot šādus rakstus, kā pamācības citiem lietotājiem, bet es Tev ieteiktu iespējams padomāt par kādas lielākas, praktiski pielietojamas programmas izveidi un tad spokos Tu varētu dalīties ar savu pieredzi un svarīgākajām koda rindiņām, algoritmiem utt. Iesākumā jau var nebūt nekas grandiozs, kaut vai programma, kas saskaita teksta datnē esošos vārdus vai automātiski izveido kādai direktorijai dublējuma (back-up) kopiju, bet tas vismaz Tev pašam būtu lietderīgāk.

Un, jā, ja ir kādi ar programmēšanu, Linux rīkiem saistīti jautājumi, tad droši vari mēģināt ar mani sazināties. Ja pašam būs laiks, tad noteikti atbildēšu. Prieks, ka kādam ar šo visu ir aizrautība.

3 1 atbildēt