local-stats-pixel fb-conv-api

AviSynth. Kas tas ir?1

Pastāstīšu par programmu, kuru sauc "AviSynth". Iespējams tas interesēs tos, kuri nodarbojas ar video montāžu, bet īpaši tos, kuriem interesē vecu video uzlabošana un saglabāšana.

Kas tas ir?

Tā ir bezmaksas programma, ar kuru var rediģēt video izmantojot skriptu, tas ir, rakstot rindiņas. Sākumā var likties sarežģīti un varbūt muļķīgi, jo ir taču programmas kā Sony Vegas Pro, Final Cut Pro utt., kurās šķietami to var izdarīt vieglāk, jo video un interfeiss ir kā uz delnas. Iekš AVISynth interfeisa nav. Tā nav programma, kuru var vienkārši atvērt. Tā ir kā starpnieks starp video un video saņēmēju (media player & encoder). Vērts iegaumēt, ka šī programma nav domāta video montāžai vai FX (piemēram, kā to dara programmas kā Sony Vegas un Adobe After Effects), tā ir piemērota video apstrādei un tā kvalitātes uzlabošanai. Un šajā kategorijā tā paliek nepārspēta, jo nav citu tik spēcīgu programmu ar tik daudziem filtriem, kas spētu uzlabot video visdažādākajos veidos, salabojot tādus artefaktus kā "color noise", "halos", "aliasing", "chroma bleeding", "film scratches" utt. Kaut arī AviSynth programma tika radīta 2000. gadu sākumā, tā pilnveidojas un izplešas joprojām, jo video entuziasti un programmētāji raksta arvien jaunus filtrus.

Kā to izmantot?

Pirmie soļi pēc AVISynth instalācijas ir šādi.

1. Sāc jaunu teksta dokumentu. Pārmaini .txt galotni uz .avs

2. Vērts noskaidrot vai video klips ir AVI vai kāds cits formāts. Video vajag atrasties tajā pašā vietā vai mapē, kur atrodas AVS skripts (vai arī jānorāda video atrašanās vieta). Vajadzīgs importēt to skriptā. Kādā veidā to izdarīt ir atkarīgs no video formāta. Piemēram,

AVISource("klips.avi") vai DirectShowSource("H: Videos Camera klips.mpg"), vai FFVideoSource("klips.mp4")

3. Uzliec filtrus. Sākumā var sākt ar iebūvētajiem filtriem. Piemēram,

DirectShowSource("klips.mpg")

Blur(0.1)

Sharpen(0.5)

Tweak(sat=1)

Ja vajag ko spēcīgāku un sarežģītāku, var novilkt ārējos filtrus un iemest AVISynth "plugins" folderī (kas parasti atrodas šeit - C: Program Files (x86) AviSynth 2.5 plugins). Tos var atrast avotā.

Jāiemācās "noteikt diagnozi" konkrētajam video. Ne vienmēr ir nepieciešama pārmērīga filtrēšana.

Katram filtram ir atšķirīga ievade un prasības, tāpēc vēlams izlasīt pamācības, ja tās nāk līdzi. Citi filtri strādā pateicoties vēl citiem filtriem, kas to izmanto, tāpēc vajadzīgs atrast informāciju par attiecīgo filtru un noskaidrot kādiem vēl filtriem jābūt ieinstalētiem, lai tas strādātu.

Daži filtri strādā iekš YV12 krāsu tipa. Tādā gadījumā vajag konvertēt video uz YV12.

Piemērs no kāda konkrēta video, pie kura reiz strādāju -

AVISource("clip.avi")

ConvertToYV12()

Deblock_QED(quant1=24, quant2=26, uv=3)

MosquitoNR(strength=30, restore=128, radius=2, threads=3)

MergeChroma(aWarpSharp2(depth=20))

Sharpen(0.3)

Maa()

GradFun2db(thr=2)

Grainfactory3(2,2,5)

4. Ja pieņem, ka tas ir viss, ko mēs gribam, saglabājam AVS failu.

Lai varētu video apskatīt es rīkojos šādi. Instalē mazu programmu, kuru sauc VirtualDub

Atver VirtualDub, un caur to atver AVS skriptu. Var vienkārši iemest (ievilkt) skriptu programmas logā. Ja viss izdarīts korekti, video parādīsies jau kopā ar efektiem. Tālāk šī pati programma var video encodēt uz AVI. Ja gribās citu formātu, tad vajag citu programmu, kas atbalsta avs skriptus, piemēram, HCenc. Bet par šo sīkumos nerakstīšu.

Daudzus vārdus man ir grūti latviskot, taču ceru, ka šis noderēs dažiem entuziastiem, kaut gan pastāstīju tikai mazu daļu no visa, kas būtu pamatā jāzina (pats neesmu nekāds guru, neprotu radīt filtrus, kā citi gudri cilvēki, kas izmanto šo programmu). Papildus informācija.

Zemāk ielikšu kādu salīdzinājuma klipu, lai varētu uzskatāmi redzēt uz ko AviSynth spējīgs :)





39 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 1

0/2000

👍

0 0 atbildēt