local-stats-pixel fb-conv-api

Mīlestība, brīvība un regejs. Bobs Mārlijs1

Pirms 71 gada 6. februārī piedzima slavenākais regeja un Jamaikas
mūzikas izpildītājs visā pasaulē – Bobs Mārlijs. Mārlija pilnais vārds bija Bobs Nesta
Mārlijs. Viņš piedzima mazā pilsētiņā Jamaikā (Sv. Anna) un nomira 11. maijā 1981. gadā. Mārlijs ar savu mūziku piesaistīja visas pasaules auditorijas uzmanību, tādā veidā izplatīdams un iepazīstinādams ar Jamaikas mūziku un Rastafari mūzikas stilu. Mārlija mūzika stāsta par daudzām nopietnām tēmam, ar ko cilvēki saskaras nepārtraukti. Par reliģiju, mieru, sociālām un politiskām problēmam, mīlestību, netaisnību, brīvību un attiecībām.

Mārlijs aizrāvās ar muzicēšanu jau agrā bērnībā. 14 gadu vecumā pametis skolu, lai pievērstos maksimāli mūzikai. Jau 16 gadu vecumā Mārlijs izdeva savu pašu pirmo singlu “Judge not”. Viņš ne tikai bija solists, bet arī spēlēja ģitāru, klavieres, saksofonu, mutes harmonikas un perkusijas, kā arī bija dziesmu autors. 1964. gadā nodibinājis ar biedriem regeja grupu „The Wailers”, un tā beidza pastāvet 1974. gadā.

Kad Mārlijs bija 10 gadus vecs, 1955. gadā nomira viņa tēvs Norvals Mārlijs, no sirdslēkmes 70 gadu vecumā. Viņš bieži saskārās ar jautājumiem par viņa rases identitāti. Viņš reiz stāstījis par sevi, ka viņam pašam nav nekādu aizspriedumu pret sevis pašu. Viņa tēvs bija baltādainais un māte melnādainā, viņš – jauktenis. Un nekad nav bijis kāda pusē, ne baltajā, ne melnajā, ja nu vienīgi paša Dieva pusē, kurš arī ir radījis viņu tādu kāds Viņš ir. Dziesmās “Black Survivor”, “Babylon System” un “Blackman Redemption” ir ļoti skaidri atspoguļotas, šīs attiecības starp abām pusēm, starp sociāli nevienlīdzīgiem slāņiem.

Regejs kā mūzikas žanrs ir ļoti īpatnējs- to var raksturot kā modernizēta tautas mūzika – lauku tautasdziesmu un pilsētu roktradīciju apvienojums. Savukārt, Karību salās regeja smagās formas ir tā pat dažreiz zināmas kā šūpuļsoļu mūzika. Šis mūzikas stils sāka veidoties 1960. gadu otraja pusē tieši Jamaikā, Boba Mārlija dzimtenē. Mārlijs mira no plaušu un smadzeņu vēža 1981. gadā.

Ir grūti nosaukt viņa visatpazīstamākos un labakos hītus – visi ir izdevušies, un neviens vienalīdzīgs nav palicis, klausoties viņa mūziku. Pāris populārākie albūmi ir “I Shot the Sheriff”, “No Woman, No Cry”, “Could You Be Loved”, “Stir It Up”, “Jamming”, “Redemption Song”, “One Love” un, “Three Little Birds”. Kā arī pēcnāves relīzes, “Buffalo Soldier” and “Iron Lion Zion”.

18 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000
Regeja Tēvs! Un izcils mākslinieks.
0 0 atbildēt