Pievieno rakstu! Seko Draugiem Seko Facebook Seko Twitter
 
0
160

Vai var ēst ar baudu, gardi un vēl veselīgi? Jap! Šo mēnesi (Novembris) eksperimentēju uz nebēdu: Le Grand mēneisis, tā teikt. Esmu atklājusi arvien jaunas garšu kombinācijas, bet garšas un ožas sajūtas ir saasinājušās un ēdienu izbaudu simtsreiz sajūtīgāk un izteiksmīgāk.

Te dažas receptes: veselīgas, atsevišķas ne tikai veģetāras vai vegānas, bet arī bez olām, glutēna un piena, gaļas. Derēs tiem cilvēkiem, kuriem ir kādas alerģijas vai vēlme atvilkt elpu no dzīvnieku izcelsmes produktiem un ļaut organismam nedaudz atjaunoties.

Viens no svarīgākajiem priekšnoteiktumiem: darīt visu ar baudu, nepiespiesti, ieklausoties savā organismā un ēdienu nevis nomest uz šķīvja, bet gan - smuki izdekorēt.

6 ēd k griķu vai puse... Autors: Leģenda Le Grand receptes
1.

6 ēd. k. griķu vai puse paciņas (standarta iepakojuma)

60 g rukolas

eļļa ar garšaugiem

1 ēd. k. dažādu sēkliņu maisījuma

1 ēd. k. žāvētu dzērveņu

10 lielogu dzērveņu

1 liels burkāns

Griķus ieber traukā, noskalo un aplej ar karstu ūdeni. Atstāj, lai uzbriest un atdziest (aptuveni 20-35 minūtes). Burkānus sarīvē un kopā ar pārējām sastāvdaļām sajauc lielākā bļodā. Sajauc un pārlej ar 1-2 ēdamkarotēm eļļas, pievieno zaļumus (dilles, lociņus, nedaudz bazilika).Voilā! Labu apetīti!

Pēc kārtīgas porcijas šādu salātu, sāta sajūta ir uz krietnu laiku.

1 gatavs banāns1 glāze griķu... Autors: Leģenda Le Grand receptes
2.

1 gatavs banāns

1 glāze griķu miltu

¾ glāzes mandeļu piena

šķipsniņa melnās sāls

kokosriekstu eļļa

4 ēdamkarotes vīnogu sulas nolējuma (man bija persiku un mango gabaliņi vīnogu sulā)

Banānu ar dakšiņu saspaida un visas sastāvdaļas sajauc viendabīgā masā. Uzsilda pannu, izkausē tajā kokosriekstu eļļu. Ar ēdamkaroti lej mīklu, veidojot nelielas pankūciņas. Cep aptuveni 1,5 – 2 minūtes no katras puses līdz ir smuki brūnas un čaganas. Vēlams ēst siltas, bet arī aukstas kā uzkoda ir gardum-gardas!

Klāt – pēc vēlmes. Es ēdu ar vīnogu sulā mērcētiem mango/ persiku gabaliņiem, bet kāds var vēlēties medu, ievārījumu, kļavas sīrupu utt.

Kas irnbsprisottonbspndash... Autors: Leģenda Le Grand receptes
3.

Kas ir risotto – zina daudzi, bet – šoreiz piedāvāju kaut ko līdzīgu, bet citādāku garšas niansēs un uzturvērtībā: no prosas pagatavotu maltīti. Maltīte ir ne tikai veģetāra, bet arī vegāna, bet tiem, kuri akceptē gaļu, protams, ir iespējas variēt savas gaumes ietvaros, bet vēl labāk – iespēja izbaudīt veģetāru un gardu maltīti.

Nepieciešams:

1 glāze prosas

1 liels sīpols

1 liels burkāns

3 daiviņas ķiploka

1 ēd. k . kokosriekstu eļļas

3 ēd. k . kokosriekstu piena

1 -2 ēd. k. garšaugu eļļas

3 ēdamkarotes lobīta granātābola

saišķītis svaigu zaļumu

garšvielas (kanēlis, karijs, melnā sāls)

Iepriekšējā vakarā vai no rīta kārtīgi noskalojam prosu, (3-5 reizes, līdz ūdens ir tīrs), beram bļodā un aplejam ar vēsu ūdeni un atstājam mērcēties. Kad ķeramies pie gatavošanas, prosu liekam katliņā, pārlejam ar 2 glāzēm ūdens, piešķiļam klāt ēdamkaroti kokosa eļļas un nedaudz garšaugu eļļas. Vārām 20-30 minūtes regulāri apmaisot, lai nepiedeg un nesaiet tumē.

Sarīvējam burkānu un beram sasildītā pannā ar garšaugu eļļu nedaudz apcepties, sakapājam sīpolu un ķiplokus un beram arī pannā. Kad prosa gatava un padzisusi, to liekam klāt pannā esošajam aromātiskajam cepienam, maisot viegli pasautējam. Klāt pievienojam nedaudz karija, sāls un kanēļa, kokosriekstu piena. Var pievienot arī svaigu bazilika lapiņu.

Kad gatavs, pārkaisām ar zaļumiem un granātābola sēkliņām. Sāta sajūta garantēta uz vairākām stundām noteikti!

Risotto vārīti brūnie rīsi... Autors: Leģenda Le Grand receptes
4.

Risotto: vārīti brūnie rīsi, 300 g balto pupiņu, kokosa eļļā apcepti burkāni un sīpoli, zaļumi, karijs, kanēlis, baziliks. Visu uz pannas nedaudz apsautē, pievieno kokosa pienu nedaudz (krēmīgāks tad būs ēdiens) un - voilā!

1 glāze prosas1 vidēji liels... Autors: Leģenda Le Grand receptes
5.

1 glāze prosas

1 vidēji liels un nobarots kabacis

1 liels sīpols

1 liels burkāns

3 daiviņas ķiploka

1 ēd. k . kokosriekstu eļļas

1 -2 ēd. k. garšaugu eļļas

3 ēdamkarotes lobīta granātābola

saišķītis svaigu zaļumu

garšvielas (kanēlis, karijs, melnā sāls)

Iepriekšējā vakarā vai no rīta kārtīgi noskalojam prosu, (3-5 reizes, līdz ūdens ir tīrs), beram bļodā un aplejam ar vēsu ūdeni un atstājam mērcēties. Kad ķeramies pie gatavošanas, prosu liekam katliņā, pārlejam ar 2 glāzēm ūdens, piešķiļam klāt ēdamkaroti kokosa eļļas un nedaudz garšaugu eļļas. Vārām 20-30 minūtes regulāri apmaisot, lai nepiedeg un nesaiet tumē.

Kabaci noskalojam, nosusinām, sagriežam aptuveno 2-2,5 cm platās ripās, no kurām līdz pusei laukā izņemt nepieciešams viduci, bet ne noskrāpējot līdz pašām maliņām. Liekam kabaci uz pannas un uz lēnas uguns apcepam no abām pusē (griezuma vietas).

Īsi, pirms prosa gatava, sarīvējam burkānu un beram sasildītā pannā ar garšaugu eļļu nedaudz apcepties, sakapājam sīpolu un ķiplokus un beram arī pannā. Kad prosa gatava, to liekam klāt pannā esošajam aromātiskajam cepienam, maisot viegli pasautējam. Klāt pievienojam nedaudz karija, sāls un kanēļa. Var pievienot arī svaigu bazilika lapiņu.

Krāsni uzkarsējam, atstājam uz 180 grādiem, uz cepešpannas liekam kabačus, pielejam pa pāris pilēm garšaugu eļļas, liekam klāt prosotto. Šaujam iekšā krāsnī, cepam aptuveni 30-40 minūtes. Kad gatavs, pārkaisām ar zaļumiem un granātābola sēkliņām.

Labu apetīti!

 Autors: Leģenda Le Grand receptes
6.
 Autors: Leģenda Le Grand receptes
7.
Prosas sacepums  gatavojam... Autors: Leģenda Le Grand receptes
8.

Prosas sacepums - gatavojam līdzīgi kā prosotto, tikai var droši pievienot arī kādu rīvētu un kāpostu. Bietes labāk nē, jo tās suloja sun sacepums var sanāk diezgan juceklīgs. Tiesa, to var novērst ar kartupeļu cietes pievienošanu. 

 Autors: Leģenda Le Grand receptes
9.
Izmantotie avoti:
http://bonbonga.lv/
0
160

Citi šī autora raksti:

Lasi vēl labākos rakstus:

komentāri [7]

Niks: vai ienāc ar
Kārtot komentārus: populārākie | jaunākie | vecākie
Rādīt bildes
sunshinee avatars
Medaļa Holly ShitMedaļa LiterātsMedaļa Dienas joks
  sunshinee 30.11.15 16:10
 
1
0
No tās adreses, kas beigās pievienota. Protams, ja tā ir saite uz tavām oriģinālreceptēm, tad atvainojos par uzbraucienu.

TheVilcene avatars
Medaļa MaģistrantsMedaļa ViktorsMedaļa nolaifers
  TheVilcene 14.11.15 16:26
 
0
0
Super,kaut kas savādāks!

rasiks avatars
Medaļa MaskaMedaļa Dienas joksMedaļa Moderatora favorīts
  rasiks 14.11.15 18:27
 
0
0

Viss škiet interesants un labs, mans vienīgais jautājums par granātābolu sēkliņām. Vai tās domātas ēšanai ar cietajām sēklām, vai dekoram?

Deony avatars
Medaļa Admins iesakaMedaļa Dienas domaMedaļa Žurnālists
  Deony 14.11.15 19:25
 
0
0

Paldies Man reizeem pietruukst iedvesmas

sunshinee avatars
Medaļa Holly ShitMedaļa LiterātsMedaļa Dienas joks
  sunshinee 29.11.15 12:14
 
0
0
Pilnībā pārkopēts raksts...😑

Leģenda avatars
Medaļa PirmavotsMedaļa Admins iesakaMedaļa Topmodele
  Leģenda 30.11.15 09:47
 
0
0

atbildot uz sunshinee komentāru " Pilnībā pārkopēts raksts...😑 " Jā? Interesanti, no kā? Arī bildes, varbūt?

Leģenda avatars
Medaļa PirmavotsMedaļa Admins iesakaMedaļa Topmodele
  Leģenda 30.11.15 18:30
 
0
0

atbildot uz sunshinee komentāru " No tās adreses, kas beigās pievienota. ... " Atvainošanās pieņemta Tā ir mana vietne.